Sv

 • Period: 3000 BCE to 476 BCE

  Antiken

 • 1800 BCE

  Gilgamesheopest

  Gilgamesheopest
  Gilgamesh och Endiku är ute på äventyr när gudinnan blir kär i Gilgamesh. När Ishtar inte får sina känslor besvarade dödar hon Endiku. Gilgamesh söker upp syndaflodsöverlevaren Utnapishtim, och i samtalet förstår Gilgamesh att han också kommer at dö en dag.
 • 700 BCE

  Iliaden

  Iliaden
  När Paris får i uppdrag att avgöra en konflikt med gudarna mutar Afredite honom att ta hennes parti. Mutan är den vackra Helenas kärlek. Paris åker för att hämta Helena. Men Helenar visar sig vara redan vara gift med kungen av grekland och rymmer med Paris.Det uppstår ett krig mellan trojanerna och grekerna. Kriget varar länge tills Odyysseen kommer på en plan. Grekerna låtsas att de har gett upp genom att ge en enorm trähäst som offergåva. På natten kryper soldaterna ut och tar över troja.
 • 700 BCE

  Odysseen

  Odysseen
  Odysseen handlar om, Odysseen som ska ta sig hem efter det trojanska kriget. Under resan träffar han på problem som
  -Cyklopen
  -Poseidon
  -Häxan Kirke
  Det slutar med att Odysseeus kommer hem från sin resa från det trojanksa kirget till Itaka som enda Överlevande och återförenas med sin fru Penelope.
 • 500 BCE

  Aisopos fabler

  Aisopos fabler
  Aisopos var en frigiven slav som levde på den grekiska ön Samos. Aisopos var en puckelryggig och hade en "elak tunga", och på grund av det elaka han sa avrättades han.
 • 442 BCE

  Antigone

  Antigone
  Efter att Antigones bröder har dödat varandra, tar Kreon, deras morbror över tronen. Kungen belönar ena brodern och bestraffar den som han ansågs gjorde fel. Därför begraver han ena brodern och låter den andres kvarlevor ätas upp av skadedjur. Antigone vill däremot begrava sin andra broder men får göra det i smyg. När Kreon upptäcker detta bli han rasande och bestraffar Antigone med döden. Antigone hinner begå självmord innan straffet begåtts och hennes fästman, Kreons son, gör det med henne.
 • 431 BCE

  Medea

  Medea
  Kung Pelias tog makten genom att döda sin halvbror och hela hans familj, men får sedan höra i en spådom en man överlevde masskern och kommer att störta honom. Kung Pelias inser att personen i spådomen är Jason och försöker då bli av med honom genoma att sicka Jason på ett omöjligt uppdrag: att hämta den gyllene skinnet
 • 427 BCE

  Kung Oidipus

  Kung Oidipus
  Kungaparet får en son, Oidipus. De överger honom som spädbarn, efter att de fått veta i en spådom att han ska döda sin far och gifta sig med sin mor. När Oidipus blev äldre och fick höra spådomen som talar om sitt öde. Efter det beger han sig till Thebe. Oidipus kommer till Thebe meddelas att kungen är död. En gåta ställs, den som löser den blir kung. Oidipus lyckas lösa den, blir kung och gifter sig. De hör mördaren finns i Thebe. Drottningen begår självmord och Oidipus sticker ut sina ögon.
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

 • 1100

  Tristan och Isolde, Okänd

  Tristan och Isolde, Okänd
  Kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan är kungens tjänare som har i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som gör ska göra honom kär i kungen. Men Tristan och Isolde råkar dricka trolldrycken som gör att de blir kära i varandra istället. De lever tillsammans i smyg men dör i slutet. Tidtypiskt budskap eftersom det var väldigt viktigt på medeltiden att följa sin plikt.
 • 1320

  Den gudomliga komedin, Dante

  Den gudomliga komedin, Dante
  Den gudomliga komedin handlar om dante som irrar runt i en skog. Han är förvirrad och rädd och vet inte hur han ska slara sig. Som tur hittar Dante en man och hjlper honom. Den som dyker upp är en gammal romersk poet, Vergilius erbjuder sig att hjälpa Dante. Nu tillsammans ge sig Dante och Vergilius ut en vandring som leder till helvetet, skärelden och paradiset. I helvetet får de reda på att det finns 9 nivåer som Dante beskriver är synder i helvetet.
 • Period: 1400 to

  Renässansen

 • Romeo och Julia, Shakespeare

  Romeo och Julia, Shakespeare
  I staden Verona i Italien rasar en strid mellan två stora släkter som som är i konflikt mellan varandra. Romeo och Julia möts på en bal och blir förälskade. Med hjälp av munken Laurence gifter de sig i hemlighet. Romeo döms till förvisning från staden, för ha dödat Tybalt som döda Romeos bästa vän Mercutio. Julia och Laurence kommer på en plan där Julia ska dricka ett gift som får henne verka död. Tyvär vet inte Romeo att hon lever och han tar sitt liv som orsakar att hon begår självmord.
 • Don Quijote, Cervantes

  Don Quijote, Cervantes
  Alonson läser för mycket riddarromaner det ger honom en förvräng världsbild. Han tror att han är en hjälte som är menad att ställa allt till rätta i världen. Till sin hjälp har han en liten bonde som heter Sancho Panza. Don Quijote hade aldrig överlevt men det förstår han inte. Don Quijote blir kär i Dulcinea. Egentligen vill ingen ha henne men för Don Qujionte är hon drömmen. Precis innan han ska dö Förstår Quijote att han har varit förvirrad och skyller på riddarromanerna han har läst.
 • Det förlorade paradiset, John MIlton

  Det förlorade paradiset, John MIlton
  Det förlorade paradiset handlar om Eva & Adam men också om Satan. Satan var en gång i tiden en ängel men som bestämde sig för att göra uppror mot Gud med sina följare. Satan blev då nerskickad till helvetet och orsakade Syndafallet som gjorde att Eva & Adam blev utvisade från Paradiset.