Evolució militar de la Guerra Civil Espayola

 • Period: to

  Primera Etapa: Madrid

  Durant aquesta etapa, l'objectiu dels militars rebels fou ocupar Madrid. Inicialment, el general Mola ho va intentar però va ser aturat a les serralades del Sistema Central. Franco va iniciar una ràpida incursió des del sud.
 • Incursións de Franco

  Els legionaris i regulars van entrar a la península, sota el comandament de Franco amb l'objectiu d'ocupar Madrid.
 • Incursións de Yagüe

  Les tropes nacionals, sota el comandament de Yagüe, van entrar a Almendralejo, Mérida i Badajoz, on van exercir una forta repressió.
 • Desviament de les tropes de Franco

  Franco va canviar de ruta cap a Toledo amb l'objectiu d'alliberar els insurrectes que estaven sotmesos a un setge a l'alcàsser des del moment del cop d'estat.
 • Tacament de la frontera francesa i ocupacions de rodalies

  A causa del tancament de la frontera francesa, no va ser possible transportar equipament militar cap a la zona republicana. El general Mola va capturar les ciutats d'Irun i Sant Sebastià.
 • Importants ofensives a Madrid

  Un gran atac militar va ser llançat sobre Madrid per part de l'exèrcit. Les forces van aconseguir arribar fins als afores de la ciutat, específicament a la ciutat universitària, però es van enfrontar a una resistència ben organitzada per part de la Junta de Defensa (institució de la República) i finalment no van ser capaços de conquerir la ciutat.
 • "Recuperació" d'Oviedo

  L’exèrcit de Galícia va connectar amb Oviedo, que estava aïllada enmig del territori republicà.
 • Ocupació de Màlaga

  Sota el lideratge de Queipo de Llano, les forces nacionalistes van prendre el control de la costa del Mediterrani fins a Màlaga, amb el suport aeri alemany i italià, així com el suport naval italià a través de vaixells i submarins que bombardejaven les ciutats costaneres i bloquejaven els ports republicans.
 • Batalla del Jarama

  El sud de Madrid va ser atacat en la Batalla del Jarama, però les tropes no van ser capaces d'assegurar l'aïllament de la capital. Les Brigades Internacionals, així com les columnes de voluntaris catalans, van jugar un paper important en la defensa de Madrid, amb destaca a la columna liderada pel líder anarcosindicalista Buenaventura Durruti.
 • Fracàs en una ofensiva a Guadalajara

  Els italians van llançar una gran ofensiva a la zona de Guadalajara, però van patir una derrota contundent a mans de l'exèrcit republicà.
 • Period: to

  Segona Etapa: Ocupació de la Franja Cantàbrica

  Davant les dificultats per ocupar Madrid, Franco va abandonar l'atac a la capital i centrà les seves forces cap a la franja cantàbrica, que abastava les regions d'Astúries, Cantàbria i Biscaia, i on es trobava sota control republicà, però aïllada de la resta de la península. Les forces rebels controlaven Navarra i Àlaba, i havien capturat Sant Sebastià a l'agost de 1936, però el territori basc, encara era en mans del bàndol republicà.
 • Ofensives al País Basc i el Bombardeig de Guernika

  Sota el comandament del general Mola, les forces franquistes van llançar una gran ofensiva contra el País Basc, durant la qual es va produir el tràgic bombardeig de Guernica el 26 d'abril de 1937. Aquesta ciutat, atacada per avions alemanys de la Llegió Còndor, va quedar totalment destruïda. El bombardeig, que no tenia objectius militars clars, va ser en realitat una operació punitiva contra la població civil.
 • Ocupació de Bilbao

  Després de fer front a enfrontaments molt durs, les forces republicanes, que no disposaven de suficient artilleria ni aviació, van haver de cedir i les forces franquistes van ocupar Bilbao.
 • Batalla de Brunete i Batalla de Belchite

  Per alleujarir la pressió a la zona nord, les forces republicanes van iniciar una ofensiva al centre de la Península Ibèrica, amb la Batalla de Brunete (5-25 de juliol de 1937), i posteriorment, al front d'Aragó, amb la Batalla de Belchite (24 d'agost -3 de setembre de 1937). Realment, cap d'aquestes batalles no van aconseguir avenços territorials rellevants.
 • Ocupació de Santander i Astúries

  Les forces franquistes van aconseguir entrar a Santander i a Astúries, cosa que va suposar la pèrdua de la indústria metal·lúrgica d'aquestes zones, un cop molt dur per a la República.
 • Ocupació republicana de Terol

  Va començar una important ofensiva republicana sobre **Terol **que va ser ocupada.
 • Period: to

  Tercera Etapa: Batalla de l'Ebre

  Els líders de la República continuaven creient que tenien possibilitats de victòria en la guerra i per això van intentar millorar l'exèrcit mitjançant una sèrie de reformes. Aquestes reformes van incloure la incorporació de comandaments professionals, la integració dels membres de les milícies i les Brigades Internacionals, així com la designació del general Vicente Rojo, reconegut per la seva defensa de Madrid, com a líder de l'exèrcit republicà.
 • Ocupació nacional de Terol

  Franco va tornar a ocupar Terol i va aprofitar el desgast sofert per les tropes republicanes per iniciar la campanya d'Aragó atacant el seu front.
 • Ocupació d'algunes localitats lleidetanes

  Els soldats van entrar a les localitats lleidatanes de Serós, Aitona i Soses.
 • Importants ocupacions a Lleida

  Els republicans es van retirar a la riba esquerra del Segre i els nacionals van ocupar Lleida. Així el riu Segre es va convertir en un límit fronterer entre nacionals i republicans i Lleida va esdevenir primera línia de foc durant prop de nou mesos. Poc després van ocupar Balaguer, Tremp, Camarasa i les centrals hidroelèctriques dels Pirineus.
 • Ocupació de Castelló

  Les tropes franquistes van arribar al Mediterrani ocupant Castelló, cosa que va suposar la separació de Catalunya de la resta de la zona republicana.
 • Derogació de l'Estatut de Catalunya

  Amb l’entrada de l’exèrcit franquista en terres catalanes, Franco va derogar l’Estatut de Catalunya.
 • Avanç republicà a l'Ebre

  L’Estat Major republicà va intentar una darrera ofensiva, el seu exèrcit va travessar el riu Ebre i va conquerir Ascó, Mora d’Ebre, Flix i altres poblacions de la zona, a més, va prendre posicions a la serra de Pàndols, la serra de Cavalls i la Fatarella, però un cop establert el marge dret del riu no va poder continuar avançant.
 • Contraofensiva nacional

  Una contraofensiva dels nacionals, feta amb un gran desplegament de forces militars, va aconseguir avançar. El 8 de novembre l’exèrcit franquista va entrar a Mora d’Ebre, i el 15 del mateix mes, els republicans van acabar retirant-se a l’altra riba del riu. La derrota va afeblir definitivament l’exèrcit republicà. Allí es va produir la Batalla de l'Ebre, que va suposar un inmens desgast als republicans.
 • Period: to

  Quarta Etapa: Ocupació de Catalunya

  Després de la derrota a al Batalla de l’Ebre, els republicans pràcticament no podien oferir
  resistència
  . Fou durant aquesta fase que es va produir la campanya d’ocupació de Catalunya.
 • Gran ofensiva franquista

  Va començar la gran ofensiva de l’exèrcit franquista. Els nacionals van entrar pel nord, trencant el front de Tremp en direcció a Artesa de Segre. Pel sud, les tropes italianes i el Cos de Navarra van atacar Sarroca i Maials. L’ofensiva va avançar ràpidament davant una resistència aïllada i mal coordinada.
 • Ocupació de Tarragona

  Els nacionals entraven a Tarragona, i paral·lelament l’aviació bombardejava nombroses localitats catalanes.
 • Ocupació de Barcelona

  L’exèrcit franquista va entrar a Barcelona.
 • Caiguda de Girona

  El 4 de febrer de 1939 va caure Girona.
 • Ocupació quasi total a Catalunya

  Les tropes franquistes arribaren a Puigcerdà i Portbou. Tot i que quedaven petits focus de lluita, la guerra es considerava acabada a Catalunya.
 • Period: to

  Fi de la Segona República Espanyola

  L'única zona en mans de la República era l'anomenada zona centre, que comprèn Madrid, la Manxa i la regió mediterrània des del nord de València fins a Almeria. El president del govern republicà va tornar de França i va fer un últim esforç per reorganitzar l'exèrcit i defensar el territori republicà.
 • Intent republicà d'aconseguir la pau

  El coronel Casado realitza un cop d’estat a Madrid i crea el Consejo de Defensa Nacional, sense la participació dels comunistes, per intentar arribar a un acord amb Franco per a una pau honrosa i sense represàlies; va ser rebutjat.
 • Ocupació de Madrid i la resta de la República

  L'exèrcit franquista entra a Madrid i en tres dies ocupa la resta del territori republicà.
 • Últims moviments de la Guerra Civil Espanyola

  L'exèrcit franquista conquereix Albacete, Alacant i València. Franco signa a Burgos el darrer comunicat de guerra anunciant la derrota de l'exèrcit republicà i la fi del conflicte.