Emil-priset

By kossa1
 • Bibi och Tommy Isacsson

  Det första priset delades ut till Bibi och Tommy Isacsson för deras arbete med Astrid Lindgrens värld. Deras arbete blev en miljö från Astrid Lindgren böckerna där barn och vuxnas fantasi kunde möta verkligheten.
 • Emil-priset

  Smålands akademi som har startat Emil-priset och det är Sveriges Radio Kronoberg som delar ut priset. Det är till Astrids Lindgrens ära. Prissumman ligger på 30 000 kr. Jag valde det för att jag tycker et är fint att göra ett pris för någons ära.
 • Period: to

  Emil-priset

  Emil-priset delas ut av Smålands Akademi tillsammans med Sveriges radio Kronoberg för Astrid Lindgrens ära. Det första priset delades ut 1995.
 • Runer Jonsson

  1996 fick Runer Jonsson Emil-priset för ett 50-årigt författarskap. Hans inriktning på barn och ungdomar har gjort att han är en av våra mest översatta svenska författare.
 • Gunilla Lundgren

  Gunilla Lundgren
  2000 fick Gunilla Lundgren priset för ett mångårigt och engagerat författarskap och sammarbete med barn som har kommit flyttande till Sverige och blivit en del av vårat mångkulturella land. Hon har bla skrivit "Cirkusliv: ett år med Brazil Jack" och "Nobel i Rinkeby: om att upptäcka världen, språket och sig själv".
 • Elisabeth Hjortvid

  Elisabeth Hjortvid
  2001 fick Elisabeth Hjortvid för ett författar skap som vänder sig till barn i alla åldrar. Med sjup och bredd så skildrar hon så väl främmande miljö och förflutna tider som närmiljön och nutiden. Hon gör det med ett övertygande och trovärdigt sätt och med stor kunskap och stor inlevelse. Hon har bla skrivit "Där Atillas häst har trampat" och "Dackes ryttare "Sigge".
 • Lena Törnqvist

  2002 fick Lena Törnqvist priset för hennes kunskap och idérikedom, engagemang och uthållighet har präglat och träglar det unik Astrid Lindgren-landskap som har skapats och skapas i Vimmerby, med Astrid Lindgren gården, Astrid Lindgren värld-park och det forskningscentrum som planerars i prästgården i Näs. Alltid redo att pröva det som aldirg har prövats. Hon sitter med i Astrid Lindgrens-sällskapets styrelse och är även ansvarig för Astrid Lindgrens arkiv på Kungliga biblioteket.
 • Eva Bexell

  Eva Bexell
  2003 fick Eva Bexell priset för ett månårigt författarskap där oftast barn har en framträdande roll men utrycker en gemenskap tvärs över ålder- och klass gränser. Hon har bla skrivit "Prostens barn" och "Opp och hoppa morfar prosten!"
 • Ulf Stark

  Ulf Stark
  2005 fick Ulf Stark priset för ett rikt och varierat författarskap för barn med glädje och bertättar glädje. Med medkänsla målar han upp en bild åt det djup och allvar för utsatta barns levnadsförhållande. Han har bland annat skrivit varulfspojken och Pojken, flickan och muren
 • Solveig Olsson-Hultgren

  Solveig Olsson-Hultgren
  2006 fick Solveig Olsson-Hultgren priset för att författarskap för både barn och ungdom där det rymmer så väl fantasi och sagor som arbetanarnas vardag. På ett levande och skickligt sätt skildrar hon miljö och tid. Hon engagerar sig även för de svaga i samhället. Hon har bland annat skrivit "Nya tider" och "Drömmer av glas"
 • Johanna Tydell

  Johanna Tydell
  Johanna Thydell2009 fick Johanna Tydell priset för sina romaner "Det fattas en tärning" och "I taket lyser stjärnorna. Där hon levt sig in i en otrygg och osäker tonåring komplicerade livssituatin med snabba vändningar mellan hopp och förtvivlan.
 • Pija Lindenbaum

  Pija Lindenbaum
  2010 fick Pija Lindenbaum priset för hennes lysande sätt med humor smälta samman text och bild. Hon visar hur skräck och skratt går att förena och öva barns förmåga att iakta verkligheten samtidigt som fantasing gör upplevelser hanterbara. Hon har bla skrivit "Gittan och gråvargarna" och "Lill-Zlatan och morbror raring"