Elisabeth

 • 1800 BCE

  Gilgamesh

  Gilgamesh
  Gilgamesh ger sig ut på äventyr med Endiku och gudinnan Ishtar som sedan blir förälskad i Gilgamesh. När hon inte får sina känslor besvarade smittar hon Endiku med en dödlig sjukdom som hämnd. Gilgamesh frågar ut syndaflodsöverlevaren Utnapishtim ifall även han kommer att dö. Utnapishtims ord får Gilgamesh att förstå att han också kommer att dö någon gång.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken - epok

  Tidstypiska drag: -Berättelserna skrevs på vers (dikt), alltså epos
  -Muntlig berättartradition, man läste inte utan lyssnade på berättelser
  -Grekisk mytologi: grekiska gudar, häxkonst, offergåvor
  -Filosofi, livsfrågor, matematik, demokrati, skapelsemyter

  -Fabler- Aisopos
  -Drama: komedi (lyckligt slut) och tragedi (slutar olyckligt)
 • 500 BCE

  Odyssén

  Odyssén
  Odysséen handlar om Odysseus som ska ta sig hem efter det trojanska kriget. Under resan uppstår flertal problem som:
  -Cyklopen
  -Poseidon
  -Häxan Kirke
  det slutar med att Odysseus kommer tillbaka som enda överlevare till Itaka och återförenas med sin fru Penelope.
 • 500 BCE

  Aisopos fabler, Aisopos

  Aisopos fabler, Aisopos
  Fabler är den typ av historier som Aisopos, en puckelryggig slav sägs ha berättats. Aisopos hade en tendens att tala illa om saker och ting, alltså en "elak tunga", vilket även fick honom dödad.

  I fablerna är djuren huvudkaraktärer och varje djur har en specifik egenskap som vi även kan finna hos människor, till exempel intelligent, listig, snäll, pålitlig eller modig. Du kanske har hört uttryck som "listig som en räv" och "envis som en åsna", dessa liknelser kommer alltså från fabler.
 • 442 BCE

  Antigone (Sofokles)

  Antigone (Sofokles)
  När Antigones bröder dödat varandra tar Kreon, deras morbror över tronen. Kungen begraver brodern som tycker handlat rätt och låter den andres kvarlevor ätas upp av skadedjur. Antigone vill däremot begrava sin andra brodern och begraver honom i smyg. Kreon upptäcker detta och blir rasande, han bestraffar Antigone med döden. Antigone och Kreons son begår då självmord. Det slutar med att alla omkring Kreon dör och Gudarna bestämmer att han måste leva vidare och plågas av sina fela beslut.
 • 431 BCE

  Medea

  Medea
  Jason, gift med trollkunniga Medea, går bakom ryggen på henne och gifter sig med en prinsessa med viljan till att få makt. När Medea får höra talas om detta bli hon ursinnig och vill hämnas! Därför dödar Medea Jasons och hennes två söner och förgiftar prinsessan till döds. Jason går sedan bort i en olycka och Medea flyr från landet, för att aldrig komma tillbaka.
 • 427 BCE

  Kund Oidipus (Sofokles)

  Kund Oidipus (Sofokles)
  Ett kungapar i Thebe får reda på att deras nyfödde son Oidipus, en dag kommer att döda sin pappa och sedan gifta sig med sin mor. De blir förskräckta och adopterar bort honom.
  När Oidipus blir vuxen får han reda på profetian och åker till Thebe. Det som han däremot inte vet är att han adopterades och åker ifrån sina adoptivföräldrar och inte hans riktiga.
  I Thebe träffar han en som han dödar i ett bråk och som sedan visar sig vara hans pappa och därefter gifts med en kvinna som är hans mamma.
 • 400 BCE

  Iliaden/Trojanska kriget

  Iliaden/Trojanska kriget
  Människan Paris får i uppdrag att avgöra en konflikt mellan 3 gudinnor och Afrodite mutar honom med den vackra Helenas kärlek. Paris går med på det och åker för att hämta Helena. Men hon är redan gift och när hon rymmer med Paris uppstår konflikten mellan trojaner och greker. Länge är kriget oavgjort tills Odysseus kommer på en plan. Grekerna låtsas gett upp men gömmer sig i en trähäst som påstås vara en offergåva. På natten kryper de grekiska soldaterna ut ur hästen och tar över Troja.
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  -Kungen styr tilsammans emd kyrkan vilket gör att kyrkan får ett stort inflytande på samhället under medeltiden. Kyrkan berättar vad som är rätt och fel, ett ideal målas upp samt att det förekommer många religiösa texter som berättar hur vi skall leva och vad vi ska göra - plikten

  -Adeln är rik och framstående samhällsklass
  -Religionen är viktig, i Europa består majoriteten av katolsk kristendom
  -Feodalsamhälle-fyra stånden:
  Adeln: Länsherrar/feodalsherrar
  Präster
  Borgare: Köpmän
  Bönder
 • 1100

  Tristan och Isolde (okänd författare) omberättat epos

  Tristan och Isolde (okänd författare) omberättat epos
  Den gamle kungen vill gifta sig med den unga, vackra Isolde. Tristan är kungens tjänare som har i uppdrag att ge Isolde en trolldryck/kärleksdryck som ska göra henne kär i kungen. Men Tristan och Isolde råkar själv dricka drycken på vägen vilket leder till att de bli kära. De försöker vara tillsammans i smyg bakom kungens rygg men det hela slutar med att de båda dör-typiskt för medeltiden Budskap: följ plikten annars dör du!
 • 1320

  Den gudomliga komedin-Dante Aligheri (epos)

  Den gudomliga komedin-Dante Aligheri (epos)
  Dantes själv är huvudpersonen. Han reser tillsammans med poeten Vergilius (som levde under antiken) genom helvetet, skärselden och paradiset. Helvetesskildringen är mest känd för hur Dante beskriver att helvetet är uppdelat i 9 nivåer där de värsta synder befinner sig längst ner.
 • Period: 1400 to

  Renässansen ("pånyttfödelse"- klassicism, inom konst)

  Antikens ideal blev stora igen. Som antikens konst, litteratur, filosofi teater & mytologi. Samtidigt som det kom ny vetenskap och nya samhällsstrukturer -Colombus upptäcker Amerika 1492
  -Tryckpressaren 1450 William Shakespeare
  "Hamlet", "Romeo och Julia". Skrev även dikter.
  Shakespeare återanvände teatern och gjorde den folklig. Han byggde en känd teater i London som hette "The Globe". Under antiken också en stor och viktig del av kulturarvet. Antikens teatrar var också runda, som The Globe.
 • Romeo & Julia-Shakespeare

  Romeo & Julia-Shakespeare
  Två släkter ligger i bråk, Romeo är från den ena och Julia ifrån den andra. De blir kära direkt när de ser varandra och gifter sig i hemlighet. Efter en händelse blir Romeo utvisad från staden och skiljs från Julia. Julia kommer på en plan att återförenas med Romeo och dricker därför ett gift så att hon verkar död. Romeo trodde att hon var död på riktigt och tog livet av sig själv, när Julia vaknar ser hon Romeo död tar även hon livet av sig. Efter allt så slutar släkterna bråka och sluter fred.
 • Don Quijote

  Don Quijote
  En fattig adelsman, Alonson läser så mycket riddarromaner att det ger honom en förvrängd världsbild. Han tror sig vara hjälte som ska rädda världen. Som hjälp har han en bonde som heter Sancho Panza. Utan honom hade Don Quijote inte överlevt men det förstår han inte. Don Quijote blir kär i Dulcine/Aldonza. Egentligen vill ingen ha henne men för Don Qujionte är hon drömmen. Precis innan han ska dö, förstår Quijote att han har varit förvirrad och skyller på riddarromanerna han har läst.
 • Hamlet, treagedi - William Shakespear

  Hamlet, treagedi - William Shakespear
  Hamlet, prins av Danmark vill hämna sin far, kungen. Kungen har blivit förgiftad av sin yngre bror Claudius, som sedan tagit över tronen samt charmat Hamlets mor. Men bara han känner till detta och måste därför själv, ställa allting till rätta. Hamlet låter folket, inklusive sin älskarinna Ofelia tro att han är galen och lyckas nästan avslöja Claudius mord. I rädsla, skickar Claudius iväg hamlet till England men som lyckas återvända kort därefter.
  Det hela slutar med att alla, även Hamlet, dör!
 • Det förlorade paradiset (Paradise Lost) 1667 John Milton

  Det förlorade paradiset (Paradise Lost) 1667 John Milton
  Berättelsen handlar om Adam och Evas skapelse och deras vistelse i Edens lustgård.
  Samt om Satan. Att han först var ängel och sedan blev skickad till helvetet pga att han trodde sig vara mäktigare än Gud. Satan blev arg och orsakade därför "syndafallet". Alltså att han frestar Eva och Adam att bryta Guds regel. Det fungerade, Adam och Eva blev därför utslängda ur Paradiset.