Den kalde krigen

  • Postdamkonferansen

    Postdamkonferansen
    Potsdamkonferansen var en konferanse mellom de «tre store», Josef Stalin, Harry Truman og Winston Churchill, lederne for seiersmaktene etter andre verdenskrig. Møtet ble holdt i Potsdam (Tyskland) i 1945. Konferansens formål var å lage fredsavtaler med krigens tapende nasjoner, først og fremst Tyskland. Resultatet var Potsdamavtalen. Det skulle blant annet opprettes et «utenriksministerråd» for å forberede fredstraktaten med tidligere motstandere som Italia og Bulgaria (Hatlehol, G.D. 2018).
  • Winston Churchill holder tale om "jernteppet".

    Winston Churchill holder tale om "jernteppet".
    Jernteppet var det usynlige ideologiske teppet som delte Europa i to fiendtlige blokker (østblokka og vestblokka) under den kalde krigen, frem til 1989 (Dalen, M. 2021). Winston Churchill holdt en tale som fikk mye oppmerksomhet, der snakket han om det "ideologiske teppet".
  • Marshallplanen

    Andre verdenskrig hadde ført til store ødeleggelser i mange europeiske land. Marshallplanen er betegnelsen på det europeiske gjenreisningsprogrammet etter andre verdenskrig. Amerika så Europas behov for penger for å kunne skaffe nødvendige varer til gjenreisningen etter krigens ødeleggelser og brukte muligheten til sin fordel. Landene som godtok hjelpen måtte nemlig innføre markedsøkonomi (Pharo, H. 2020) .
  • Nato blir dannet

    Nato blir dannet
    Nato er en militærallianse bestående av 30 land i Europa og Nord-Amerika (Wikipedia, 2022).
  • Koreakrigen

    Koreakrigen
    Koreakrigen var en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea som varte fra 1950 til 1953. Krigen brøt ut 25. juni 1950, og var den første krigen etter andre verdenskrig (Helgesen, G. 2021).
  • Warszawapakten

    Warszawapakten
    Warszawapakten er en tidligere militær- og sikkerhetspolitisk allianse mellom Sovjetunionen og de kommunistiske landene i Øst-Europa. Alliansen var under den kalde krigen det østlige motstykket til de vestlige landenes forsvarsallianse, NATO (Goplen, Å og Tønnesson, Ø. 2020).
  • Berlin blir delt i to

    Berlin blir delt i to
  • Berlinmuren

    Berlinmuren
    Berlinmuren blir bygd.
  • Cubakrisen

    Cubakrisen
    Cubakrisen var konfrontasjonen som oppstod mellom USA og Sovjetunionen i oktober 1962 på grunn av opptrappingen av det sovjetiske militære engasjement på Cuba. Krisen brakte de to supermaktene til randen av atomkrig (Tvedt, K.A og Knudsen, O.F. 2021).
    Cubakrisen er en av de hendelsene under den kalde krigen der det var størst fare for krig. Sovjetunionen ville sette atomvåpen på Cuba og USA hadde atomraketter i Tyrkia. Dette økte spenningen mellom partene.
  • Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen
    Vietnamkrigen var en krig som foregikk i årene 1957–1975. Krigen begynte som et opprør i Sør-Vietnam, utviklet seg til en krig mellom Nord- og Sør-Vietnam og ble en amerikansk intervensjonskrig (Tønnesson, S. 2021). Igjen støttet partene hver sin side som bygde opp under konflikten.
  • Våpenkappløpet ender

    Våpenkappløpet ender
    Sovjetunionen blir enige om at våpenkappløpet skal ende. I våpenkappløpets mest spenningsfylte periode, fra slutten av 1960-tallet til begynnelsen av 1970-tallet, brukte både USA og Sovjetunionen 70-80 milliarder hver på våpen (Wikipedia, 2021). Det var kostbart for begge parter som gjorde at det ikke var holdbart i lengden.
  • Sovjetunionen invaderer Afghanistan

    Sovjetunionen invaderer Afghanistan
  • Mikhail Gorbatsjov kommer til makten i Sovjetunionen.

    Mikhail Gorbatsjov kommer til makten i Sovjetunionen.
    Mikhail Gorbatsjov er en russisk, tidligere sovjetisk, politiker. Gorbatsjov var Sovjetunionens siste statsleder. Han var generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet fra 1985 til 1990, og Sovjetunionens første og eneste president fra 1990 til 1991.
    Gorbatsjov innførte reformene glasnost og perestrojka, som bidro til Sovjetunionens oppløsning og avslutningen av den kalde krigen. For sitt reformarbeid ble Gorbatsjov tildelt Nobels fredspris i 1990 (Blakkisrud, H. 2021).
  • Berlinmurens fall

    Berlinmurens fall
    Årsakene til murens fall var det sterke presset fra befolkningen om å innføre reisefrihet og den økende flukten fra DDR til Vest-Tyskland. Muren ble et symbol på delingen av Europa under den kalde krigen. Etter krigen i november bestemte myndighetene seg for å gi muligheter for fri utreise. Grenseovergangene ble åpnet for østtyskere, og denne hendelsen er i ettertid betegnet som «Berlinmurens fall» (Dypvik, A.S. 2020).
  • Avslutningen på den kalde krigen

    Avslutningen på den kalde krigen
    Den tok slutt når USA og Sovjetunionene signerte under INF-avtalen. Denne avtalen forpliktet landene til å fjerne en hel gruppe av landbaserte mellomdistanseraketter med kjernevåpen og forbød partene å skaffe nye.