Conflict midden oosten

 • Period: to

  Conflict midden-oosten.

 • De eerste wereldoorlog

  De eerste wereldoorlog
  De eerste wereld oorlog duurde tot 11 November 1918. Alle grootmachten van de wereld waren bij deze oorlog betrokken,
 • De Britten de baas in Palestina

  De Britten de baas in Palestina
  Tussen 1922 en 1948 waren de Britten de baas in Palestina.
 • De tweede wereldoorlog

  De tweede wereldoorlog
  De oorlog duurde van 1939 tot 1945. Dit leidde op 3 september 1939 tot een oorlogsverklaring aan Duitsland door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De meest dramatische uitbreiding van het conflict vond plaats op 22 juni 1941 met de Duitse aanval op de Sovjet-Unie. Desondanks kon de oorlog nog steeds worden gezien als een Europese oorlog, los van de Japanse expansie in Oost-Azië.
 • Oprichting van de staat israel

  Oprichting van de staat israel
  De geschiedenis van het moderne Israël betreft het ontstaan en de ontwikkeling van de staat Israël. Deze werd in 1948 gesticht na bijna 2000 jaar Joodse diaspora en 55 jaar van zionistische actie
 • Sanai oorlog

  Sanai oorlog
  De Suezcrisis of Tweede Arabisch-Israëlische Oorlog, van 1956 was een conflict over het bezit en de toegang van het Suezkanaal. Het leidde tot een oorlog in de Sinaï tussen Egypte aan de ene kant en Israël, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aan de andere kant.
 • Zesdaagse oorlog

  Zesdaagse oorlog
  De Zesdaagse Oorlog was een oorlog die tussen 5 en 10 juni 1967 werd uitgevochten tussen Israël en de Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië.
 • Jom kipoer oorlog

  Jom kipoer oorlog
  De Jom Kipoeroorlog, ook bekend als de Oktoberoorlog of de Ramadanoorlog, begon op Jom Kipoer 6 oktober 1973 en duurde tot 25 oktober, afhankelijk van het oorlogsfront.
 • Akkoord van Camp David

  Akkoord van Camp David
  De Egyptische president Anwar Sadat schreef geschiedenis toen hij in november 1977 het Israëlische parlement (de Knesset) toesprak, om deze tot vrede te bewegen. Op 17 september 1978 tekenden Israël en Egypte het Camp David-akkoord.
 • Oslo akkoorden

  De Oslo-akkoorden, officieel de Declaratie van Principes over de Reglementen van Interim Zelfbestuur, die op 20 augustus 1993 in Oslo, Noorwegen waren samengesteld en vervolgens op 13 september 1993 officieel ondertekend tijdens een ceremonie in Washington D.C., hadden het doel de eerste aanzet te zijn om het Palestijnse vraagstuk op te lossen.
 • De Joodse diaspora

  De Joodse diaspora
  De Joodse diaspora begon met de ondergang van het koninkrijk Juda in 586 v.Chr.. Na de vernietiging van de eerste Tempel van Jeruzalem rond 587 v.Chr. door de Babyloniërs vertrok een deel van de bevolking van Juda naar Egypte; het grootste deel van de bevolking ging in ballingschap naar Babylon.