Geschiedenis Po Romi&Daimy

By daimy
 • Grondwet van Thorbecke

  Grondwet van Thorbecke
  In 1848 kwam er veel opstand in Europa. De burgers wilden meer inspraak. Op dat moment was Willem II de koning van Nederland en hij wou niet alle macht verliezen en hij wist dat de grondwet veranderd moest worden, want anders verloor die al zijn macht. Johan Thorbecke schreef de nieuwe grondwet en daardoor kreeg het volk meer vrijheid en rechten.
 • Caoutchouc artikel

  Caoutchouc artikel
  De grondwet werd in 1887 gewijzigd. Een nieuwe regel bepaalt wie stemrecht heeft en wie geen stemrecht heeft. Nu is het stemmen van toepassing op alle geschikte volwassen mannen. Maar politici weten niet precies wat dit betekent. Niemand maakte een goed argument omdat het schooldiploma voldoende is om te stemmen.
 • Moord op Franz Ferdinand

  Moord op Franz Ferdinand
  Op 28 juni 1914 werd Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie zijn vermoord door de Zwarte Hand. Franz en Sophie zaten in een open auto en in de auto werd door de Zwarte Hand een granaat de auto ingegooid, maar stuiterde de auto weer uit. De 1e kans was verkeken. De chauffeur reed vervolgens naar het ziekenhuis en Principe achtervolgde hun en zag zijn kans. Sophie werd in haar buik geschoten en Franz in zijn nek en zijn toen beide overleden.
 • Palestina

  Palestina
  In Balfour-verklaring verklaarden de Britten hun steun voor de oprichting van een Joods nationaal huis in Palestina. Als gevolg van Britse steun nam de emigratie van Joden naar Palestina in 1919-1923 toe. In deze periode vestigden zich ongeveer 40.000 joden in het gebied
 • 1918 sluiting van het Verdrag van Versailles

  1918 sluiting van het Verdrag van Versailles
  In het verdrag stond duidelijk dat Duitsland de enige schuldige in de oorlog was.
 • De Grote Palestijnse Opstand 1936-1939

  De Grote Palestijnse Opstand 1936-1939
  De Grote Palestijnse Opstand 1936-1939 was een nationalistische opstand van Palestijnse Arabieren in grotere dorpen. Op 21 april namen de leiders van de vijf grote partijen een besluit in Nabloes en riepen ze op tot een algemene staking
 • Duitse aanval op Nederland

  Duitse aanval op Nederland
  Op 10 mei begon alle ellende. De Duitsers staken de Nederlandse grens over. Honderden vliegtuigen met parachutisten sprongen boven Nederland eruit, Nederland verdedigde zich goed, maar gaf zich toch over. Rotterdam werd plat gebombardeerd en de Duitsers dreigde om nog meer steden te bombarderen. Ondertussen was de koninklijke familie gevlucht naar Engeland. Op 15 mei gaf Nederland zich over.
 • anti-joodse activiteiten maatregelen

  anti-joodse activiteiten maatregelen
  1940
  -1 Juli: Het wordt joden verboden om in de luchtbeschermingsdienst te werken.
  -6 september:Verbod om joden aan te nemen in overheidsdienst.
 • Holocaust

  Holocaust
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's bijna 6 miljoen Europese Joden vermoord. We noemen genocide een Holocaust.Het woord holocaust komt uit het Oudgrieks en betekent "brandoffer". Al voor de Tweede Wereldoorlog werd dit woord wel eens gebruikt om de dood van een groot aantal mensen aan te duiden, maar sinds 1945 is het bijna synoniem geworden met de moord op Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • D-Day

  D-Day
  Op 6 juni 1944 vaarden de Geallieerden met duizenden schepen naar de kust van Frankrijk. De kust werd heel goed verdedigd door de Duitsers en er werd keihard gevochten. Langzaam veroverden de Geallieerden steeds kleine stukjes. 3 maanden later was Parijs bevrijd en een maand erop België ook. Op 12 september 1944 begint Nederland bevrijd te worden. Dat was ook het begin weer van alle vrijheid in Nederland
 • De Arabisch-Israëlische oorlog

   De Arabisch-Israëlische oorlog
  In 1948 werd Israël een staat,Op 14 mei 1948 riep de nieuwe Israëlische premier David Ben Gurion de onafhankelijkheid van de Joodse staat Israël uit in het overvolle Tel Aviv Museum. Een dag later, net voor zonsopgang, werden de inwoners van Tel Aviv gewekt door een oorverdovend lawaai. Vier Egyptische Spitfires bombardeerden de stad. De Arabisch-Israëlische oorlog - die eigenlijk nog steeds aan de gang is - was begonnen.
 • Cubacrisis

  Cubacrisis
  In 1962 kwamen er grote spanningen. Chroesjtsjov wou kernwapens op Cuba plaatsen. Toen de VS daar achter kwam, zorgde President Kennedy dat er rond Cuba alleen maar oorlogsschepen varen, want die moesten de Russen tegenhouden. Chroesjtsjov stond nog steeds achter zijn plan. Tot 2 uur voor de schepen elkaar zouden kruisen. Chroesjtsjov en Kennedy werden het met elkaar eens en het plan ging niet door. Kennedy moest in ruil wel zijn kernwapens uit Turkije halen.
 • Zesdaagse Oorlog

  Zesdaagse Oorlog
  In 1967 ontbond de Israëlische regering en breidde haar grenzen uit. Toen Arabische buren provocerende acties ondernamen, werd snel een oorzakelijk verband ontdekt. Daarom brak de "Zesdaagse Oorlog" uit, en Israël kan en mag deze strijd niet verliezen. De Zesdaagse Oorlog was een oorlog tussen Israël en zijn Arabische buren Egypte, Jordanië en Syrië van 5 tot 10 juni 1967. Kort na het incident bedacht Moshe Dayan de term "Zesdaagse Oorlog", wat een bewuste implicatie was van de Zesdaagse oorlog.
 • Val Berlijnse muur

  Val Berlijnse muur
  In 1948 werd West-Berlijn door Stalin gesloten. Daarom geloofde Stalin dat de geallieerden West-Berlijn zouden verlaten en zo heel Berlijn opnieuw zouden bezetten. De muur werd streng bewaakt en niemand werd gespaard. In 1985 verwierf de Sovjet-Unie de nieuwe leider Gorbatsjov (Gorbatsjov). Dankzij zijn steun werd het land een democratie en in november 1989 behoort de Berlijnse muur tot het verleden.
 • Aanslagen in de VS door Al Qaida

  Aanslagen in de VS door Al Qaida
  Op 11 september 2002 lanceerde Al Qaeda een aanval. Al Qaeda is een islamitische beweging en Osama bin Laden (Osama bin Laden) is de leider. Hij beweerde ook dat dit is wat de Verenigde Staten verdienen. In de volgende staat Osama hielden veel Amerikanen zich niet aan de islamitische leerstellingen en steunden ze de oppositie van Israël tegen de strijd tegen islamitische Palestijnen niet.