Tijdbalk geschiedenis

 • Period: to

  Conflicten Israël-Arabie

  Tijdbalk met gebeurtenissen
 • De grondwetsherziening

  De grondwetsherziening
  De grondwetsherziening van het jaar 1917 maakte een einde aan de kiesrecht en de schoolstrijd die in de tweede helft van de 19de eeuw het politieke leven beheersten.
 • Oprichting van marine luchtvaartdienst

  Oprichting van marine luchtvaartdienst
  Met de oprichting van de marine luchtvaartdienst (MLD) groeit de vloot geleidelijk. Sinds ongeveer 1913 is de marineleiding geïnteresseerd in de luchtmacht. In 1915 kregen 4 marineofficieren een vliegbrevet. Een van deze marineofficieren was later admiral Karel Doorman. De marineofficier vloog aanvankelijk in een farman F-22. In 1916 opende de marine een klein vliegkamp in SchellingWoude bij Amsterdam. Dit zijn 6 Glenn-Martin watervliegtuigen.
 • Balfour-verklaring

  Balfour-verklaring
  De britse minister van buitenlandse zaken Arthur James Balfour voegde een brief bij van 2 november 1917 aan Lionel Walter Rothschild, een lid van de britse Rothschild Bank-familie, de Balfour-verklaring. Deze brief was opgesteld voor de zionistische beweging en werd ingediend na de sterke lobby van Chaim Weizmann.
 • Palestijnen komen in opstand

  Palestijnen komen in opstand
  Toen Hitler aan de macht kwam nam het aantal Joden in Palestina toe. Ze komen in opstand tegen het Britse bestuur en de Joodse Kolonisatie. Er werden aanvallen op hun uitgevoerd. Op 12 oktober 1936 stopten de Arabieren met hun staking maar het geweld bleef tot 1939 doorgaan.
 • Verdeling van Palestina

  Verdeling van Palestina
  Op 29 november 1947 kwam er een idee om Palestina in 2 delen te verdelen; een Arabische staat en een Joodse staat. Deze verdeling heeft voor een burgeroorlog gezorgd. Het eindigde op maart 1948.
 • Zesdaagse oorlog

  Zesdaagse oorlog
  Deze oorlog duurde van 5 tot 10 juni met veel gevolgen. Israël viel Egypte aan. Verder viel Israël naast Egypte ook nog Jordanië en Syrië aan.
 • Oliecrisis

  Oliecrisis
  De oliecrisis heeft plaatsgevonden in 1973. Een belangrijke oorzaak voor deze crisis was de Jom Kipoeroorlog. In deze tijd gingen de Arabische olielanden de olieprijs met ruim 70 cent verhogen. Ook gingen ze de export met de westerse landen beperken.
 • Jom Kippoeroorlog

  Jom Kippoeroorlog
  Jom Kippoeroorlog duurde van 6 oktober tot 26 oktober. Het was een korte oorlog in het Midden-Oosten waarbij Israël werd aangevallen door Egypte en Syrië. Het doel van deze oorlog was om de eerdere veroverde gebieden terug te veroveren.
 • Libanese burgeroorlog

  Libanese burgeroorlog
  De Libanese burgeroorlog die plaatsvond in Libanon van 13 april 1975 tot 13 oktober 1990 waarbij ongeveer 250.000 mensen om het leven kwamen. Als gevolg van deze burgeroorlog zijn bijna een miljoen mensen uit Libanon op de vlucht geslagen.
 • Camp-David overeenkomst

  Camp-David overeenkomst
  Op 17 september 1978 ondertekenden de Egyptische president Andrew Sadat en de Israëlische premier Menachem de camp-david overeenkomst.
 • Eerste intifada

  Eerste intifada
  In 1987 begonnen de Palestijnse gebieden een opstand tegen Israël, die laten gezamenlijk de eerste intifada werd genoemd. Dit ging door tot ongeveer 1993, waarna het Oslo-akkoord tot stand kwam.
 • Oslo-akkoord

  Oslo-akkoord
  Op 20 augustus 1993 werd het Oslo-akkoord getekend. Het Oslo-akkoord waren een aantal afspraken die voor vrede zou moeten zorgen tussen Israël en het PLO (Palestijnse Bevrijdings Organisatie). Het akkoord werd getekend in Oslo.
 • Tweede intifada

  Tweede intifada
  Op 28 september bezocht de israëlische oppositieleider Ariel Sharon de tempelberg. Op 29 september werden 4 palestijnen gedood tijdens de opstand van Haram as-Sharif en later die dag werden ook nog 3 palestijnse slachtoffers gedood. Daarna kwamen er demonstraties en brak er veel geweld uit, vervolgens ook in israël. De tweede intifada ook wel Al-Aqsa-intifada of Aqsifada genoemd.
 • Strijd in Gazastrook was een strijd tussen Fatah en Hamas

  Strijd in Gazastrook was een strijd tussen Fatah en Hamas
  Fatah is een politieke partij wat is ontstaan vanuit een terroristische organisatie. Hamas was een extremistische-islamistische partij die veel terroristische aanslagen heeft gepleegd sinds 1989. Deze strijd werd gezien als een bloederige strijd. Deze oorlog heeft voor enorme spanningen gezorgd.
 • Conflict in de Gazastrook tussen Israël en Hamas

  Conflict in de Gazastrook tussen Israël en Hamas
  Het conflict in de Gazastrook tussen Israël en Hamas vond plaats in 2014. Op 24 juni werden er luchtaanvallen gepleegd op de Gazastrook. Deze aanvallen kwamen van het Israëlische leger. Op 26 en 27 juni worden vonden bombardementen plaats op Hamas. Dit kwam ook weer door het Israëlische leger. Nadat dit was gebeurd werden er raketten richting Israël afgevoerd, deze waren afkomstig vanuit de Gazastrook.