Israëlisch-Arabisch conflict

 • 300 BCE

  Onder de Grieken

  Onder de Grieken
  De contacten tussen Grieken en Joden gaan terug tot ver in de Oudheid. Na de veroveringen van Alexander de Grote kwam ook Israel onder de invloed van de Grieken te staan. De invloed van de Griekse cultuur leidde tot een scheuring in de Joodse gemeenschap en uiteindelijk kwam een deel in opstand tegen het groeiende hellenisme. Deze opstand, geleid door Judas Makkabeüs, wordt herdacht tijdens Chanoeka.
 • 63 BCE

  Joden onder de romeinen

  Joden onder de romeinen
  De bron gaat over de joodse opstand tegen de romeinen. In het jaar 6 voor Christus bezeten romein de stad juda. In het jaar 39 wilde de romeinse keizer wou een standbeeld in de stad opzetten maar dit ging tegen het geloof van de joden in. Waardoor er opstanden uitbraken. In 66 nam iemand geld mee uit een tempel kast waardoor er oorlog ontstond in heel jeruzalem.
 • 500

  Israël in de Middeleeuwen

  Israël in de Middeleeuwen
  Op 15 juli 1099 werd Jeruzalem ingenomen door kruisvaarders, die daarbij veel moslims en Joden vermoordden. Godfried van Bouillon aanvaardde de titel ‘Beschermer van het Heilige Graf’ en zijn broer Boudewijn werd in 1100 koning van Jeruzalem. In 1187 heroverden Mohammedanen de stad onder leiding van Saladin op de kruisvaarders, zonder daarbij een bloedbad aan te richten. Vanaf 1229 kwam het koninkrijk Jeruzalem via onderhandelingen
 • 1096

  Kruistocht 1

  Kruistocht 1
  Dit was de eerste tocht richting het beloofde land, duizenden christenen gingen op reis naar Israël de plek waar jezus was gestorven. Hier waren bloederige ontmoetingen met andere bevolkingen.
 • 1202

  Kruistocht 5

  Kruistocht 5
  De kruisvaarders Woude Israël overnemen om via Egypte te reizen dit ging al snel fout en kozen ze er voor om Constantinopel te veroveren dit lukte hen ook.
 • Ottomaanse rijk

  Ottomaanse rijk
  In 1517 eigende sultan Selim I zich Jeruzalem toe, waarna de stad voor vierhonderd jaar tot het Ottomaanse Rijk ging behoren. Onder zijn opvolger Suleiman de Grote bloeide de stad op als nooit tevoren, om in de eeuwen daarna door slecht leiderschap langzaam maar zeker in verval te raken en te verzwakken. Mede dankzij de tolerante houding van de Ottomanen waren de Joden vanaf de 19e eeuw weer de grootste bevolkingsgroep.
 • Joodse immigratie naar Palestina

  Joodse immigratie naar Palestina
  Deze illegale emigratie werd ook wel het Aliyah Bet genoemd. Ze deden dit in een land waar de Palestijnen nog de baas waren. Er gingen zo 100.000 Joden over van Europa naar Israël met boten. De Britten hebben ervoor gezorgd dat de Joden daar niet meer illegaal waren en daar mochten wonen.
 • Arabische-israelische oorlog

  Arabische-israelische oorlog
  In 1947 ontstond er een burgeroorlog tussen de joods en Arabische inwoners van Brits mandaatgebied Palestina. In 1948 trokken de Britten zich terug en werd het een oorlog. Het plan was om Palestina te verdelen samen met Jordanië dit werd achter de rug van de Arabische inwoners gedaan. In 1949 werd er op rhodos de wapenstilstand getekend.
 • Suez crisis oorlog

  Suez crisis oorlog
  de nieuwe leider van Egypte wou het land anti westers maken en omdat Engeland veel macht had over de Suez kanaal blokkeerde Egypte het kanaal. Veel landen wouden een oorlog voorkomen behalve Engeland en Israël. Dus volgens een gemaakt plan viel Israël op 29 oktober de Sinaï en de Gazastrook binnen. De oorlog werd beëindigd door dat Amerika druk op de Engelsen. In deze tijd had de sovjet-unie de kant van Egypte gekozen dus om verder problemen te voorkomen werd de oorlog beëindigd
 • wateroorlog Israël tegen Syrië en Jordanië

  wateroorlog Israël tegen Syrië en Jordanië
  Israël wou een dam bouwen om water uit Jordanië om te leiden naar hun woestijn. Maar omdat Syrië de rivier ook aan het omleiden was zou dit er voor zorgen dat hij maar ⅓ zo effectief zijn. Israël wilden dit niet en op november 1964 verwoesten ze met tanks, vliegtuig en artillerie de wateromleiding. De werkzaamheden werden toen stil gezegd omdat Arabië geen totalen oorlog wou met Israël.
 • Palestijnen vallen Israël aan

  Palestijnen vallen Israël aan
  In 1963 werd er een staatsgreep gepleegd door de socialistische ba’ath-partij. Deze partij voerde veel guerrilla aanvallen uit op Israël dit wordt veel gedaan uit Jordanië. In 1966 voerde Israël een vergeldingsaanval uit. Een bataljon parachutisten ondersteund door tanks vielen Juda aan binnen. Hier bliezen ze 40 gebouwen op. Na 3 uur trokken de Israëlische troepen zich terug. Er zijn 18 Jordaniërs omgekomen en er vielen honderden gewonden.
 • Bloedbad van München

  Bloedbad van München
  In 1972 werden de olympische spelen in München gehouden. In de nacht van 4 en 5 september werden 11 atleten en officials gegijzeld door een Palestijnse terreurgroep de zwarte hand. Ze werden allemaal gedood plus nog een Duitse politieagent. Tijdens de geprobeerde redding door de politie werden 5 van de 8 gijzelaars gedood. De 3 gijzelaars werden later door Duitsland vrijgelaten. Ze werden later allemaal gedood door de Mossad de Israël geheime dienst.
 • Jom kippoer oorlog

  Jom kippoer oorlog
  Syrie en Egypte vielen aan omdat Syrië de Golanhoogten terug wilden en Egypte een stuk van de Sinaï woestijn die eerder veroverd werden door Israël. De oorlog tussen Syrië en Israël werd gewonnen door Israël ze hadden de complete Golanhoogten in bezit en de hoofdstad van Syrië was in schotveld van de Israëlieten. Het gevecht tussen Israël en Egypte werd beëindigd met een staak vuren.
 • Operatie Opera

  Operatie Opera
  In 1977 werd ontdekt dat Iran een nucleaire reactor aan het bouwen was die in staat was atoombommen te bouwen. Omdat Israël geen vliegtuigen had die ver genoeg konden vliegen. In 1981 op eerst paas dag om zo weinig mogelijk Wester personeel te doden stegen 14 Israëlische vliegtuigen op. Ze deden zich voor als Jordaniërs om de Saoedi te misleiden. In de middag bereikte de vliegtuigen hun doel en vernietigde de kernreactor.
 • Oslo contract

  Oslo contract
  Het Oslo contract was een overeenkomst waar men elkaar ging helpen is israël. Dit ging vooral tussen de joden en palestijnen