PO geschiedenis midden-oosten conflict

  • Hoessein-McMahoncorrespondentie

    Hoessein-McMahoncorrespondentie
    De Hoessein-McMahoncorrespondentie was een briefwisseling van juli 1915 tot februari 1916 tussen Hoessein ibn Ali en Sir Henry McMahon. In de briefwisseling zegde het Verenigd Koninkrijk onafhankelijkheid toe aan de Arabieren in grote delen van het Midden-Oosten. Na de oorlog is er nog veel te doen geweest om de afspraken die er zijn gemaakt.
  • Sykes-Picotverdrag

    Sykes-Picotverdrag
    Het Sykes-Picotverdrag was een geheime overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over het verdelen van gebieden in het Midden-Oosten als ze het Ottomaanse rijk zouden verslaan in de eerste wereldoorlog. Dit lukte en de gebieden werden tussen de 2 landen verdeeld. Dit leidde tot veel ontevredenheid onder het Arabische volk en dat is tot op de dag van vandaag nog te voelen.
  • Balfour verklaring

    Balfour verklaring
    De Balfour-verklaring is een brief van de Britse minister van Buitenlandse Zaken aan Lionel Rothschild. De brief was bestemd voor de Zionistische Beweging. In deze brief zei Minister Balfour dat Groot Brittannië welwillend stond tegenover een eigen land voor de Joden. Met de vraag of hij dat wilde doorgeven aan de beweging.
  • Witboek

    Witboek
    Dit witboek wordt ook wel het MacDonald White Paper genoemd. Dit witboek is vernoemd naar Malcolm MacDonald de toenmalige staatssecretaris voor koloniën. In dit witboek wordt bepaald wat het Britse aanzien is tegenover het Mandaat Palestina. Dit kwam voort uit een conferentie waarin de Joodse en Arabische bevolking niet tot overeenstemming kwamen en het Verenigd Koninkrijk dus besloot een eenzijdig beleid te voeren.
  • Stichting van de staat Israël

    Stichting van de staat Israël
    In 1948 is de staat Israël opgericht. David Ben Goerion is hier heel belangrijk in geweest. Hij heeft praktisch de staat opgericht Een dag later werd de stad Tel Aviv onder vuur genomen door Egyptische spitfires en was de Arabisch- Israëlische oorlog begonnen. Ongeveer 40 jaar later kwamen historici er pas achter wat voor een bloedbad de joden hadden aangericht onder de Arabieren.
  • Verdelingsplan Verenigde Naties

    Verdelingsplan Verenigde Naties
    Dit verdelingsplan wordt ook wel de tweestatenoplossing genoemd. Dit houd in dat het voormalig mandaat palestina verdeeld werd in 2 landen Israël en Palestina. Dus alles wat het ene volk krijgt aan land gaat ten koste van het andere volk. Een alternatief hiervan zou een federatie zijn, waarbij een overkoepelende regering het land zou besturen.
  • Suezcrisis

    Suezcrisis
    De suez crisis ging over het bezit en toegang van het suez kanaal. Dit kwam tot een oorlog tussen Egypte aan de ene kant en Israël, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan de andere kant. Deze ‘oorlog’ wordt vaak gezien als het einde van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk als groot machten.
  • Wateroolog

    Wateroolog
    De bouw van het Israëlisch nationaal water kanaal. Als antwoord hierop wilde Syrië water van de jordaan afdammen.Dit accepteerde het Israëlische leger niet en bombardeerde het project. Israël had een beter leger dan de omliggende landen door hulp van de VS. De omliggende landen maakte daarom plannen om hun leger snel te moderniseren. Hun kochten hun tanks weer bij de Sovjet-Unie hierdoor raakte het midden-oosten ook betrokken bij de koude oorlog.
  • Jom-Kipoeroorlog

    Jom-Kipoeroorlog
    De Jom-kipoeroorlog is een oorlog tussen Israël en een coalitie gevormd door Egypte en Syrië. De oorlog heeft 3 weken geduurd tot het moment dat de VN de oorlog stil zette. Hun motief was gebieden die Israël veroverd had heroveren. De oorlog heet zo omdat ze op ‘jom kipoer’ (de grote verzoeningsdag) aanvielen.
  • Oliecrisis

    Oliecrisis
    Deze olie crisis wordt ook wel de eerste oliecrisis genoemd. Het werd veroorzaakt door politieke acties van een aantal Arabische landen die hiermee express een wereldwijd tekort aan aardolie creëerden. Dit deden ze om een soort ‘wraak’ te nemen op de landen die Israël gesteund hadden. Dit wordt ook wel een boycot genoemd.
  • Oorlog in Libanon

    Oorlog in Libanon
    De oorlog in Libanon was een burgeroorlog. In totaal zijn er 250.000 mensen overleden tijdens deze oorlog. En 1 miljoen mensen zijn gevlucht. Uiteindelijk resulteerde dit in het vredesakkoord van Taif. Dat werd getekend op 22 oktober 1989. Dit betekende het einde van de oorlog maar niet het einde van de spanningen
  • Camp David akkoorden

    Camp David akkoorden
    De Camp David akkoorden zijn akkoorden gesloten tussen Egypte en Israël. Ze hadden als bedoeling om voor vrede te zorgen in het Midden-Oosten. Bij deze akkoorden erkende Egypte Israël als staat en werd de Sinaï woestijn terug gegeven aan Egypte. Deze akkoorden leidde uiteindelijk tot de akkoorden van Oslo
  • Eerste intifada

    Eerste intifada
    De eerste intifada is een verzamelnaam voor verschillende opstanden in Palestijnse gebieden tegen de Israëlische bezetting. Het begon klein met een botsing waar 4 mensen bij overleden wat leidde tot een demonstratie. Maar wat volgde was een ongecontroleerd volksprotest. Later leidde dit tot meer geweld in de vorm van aanslagen onder Hamas.
  • Oslo Akkoorden

    Oslo Akkoorden
    Deze akkoorden zijn samengesteld in Oslo en ondertekend in Washington D.C. Ze hadden als doel om het Palestijnse vraagstuk op te lossen. Ook was dit heel belangrijk voor de wederzijdse erkenning. Israël erkende nu de PLO als volksvertegenwoordiger van de Palestijnen en de PLO erkende de Israëlische regering.
  • Conflict in de gaza strook tussen Israël Hamas

    Conflict in de gaza strook tussen Israël Hamas
    Het was een conflict van 7 weken. Het begon vanaf de kant van israël die het de naam ‘Operatie beschermende band’ hadden gegeven. Volgens hen was de aanleiding de raketaanvallen vanuit de gazastrook. Maar in feite kwam het door de afgebroken vredesbesprekingen. Volgens Hamas was het een poging om de Palestijnse verzoening te saboteren.