Israëlisch-Arabisch conflict

 • De Hoessein-McMahoncorrespondentie

  De Hoessein-McMahoncorrespondentie was een briefwisseling tussen de Britten en de Arabieren. Hierbij zegde de Britten onafhankelijkheid toe aan de Arabieren in grote delen van het Midden-Oosten. De Britten hadden Hoessein al benaderd toen het Ottomaanse rijk aan de kant van Duitsland ging staan. De Britten wouden de steun van de Arabieren voor de aanval tegen het Ottomaanse Rijk.
 • Het Sykes-Picotverdrag

  Dit was een geheime overeenkomst tussen het Verenigd-Koninkrijk en Frankrijk. Dit was in Mei 1916. Zij gingen hierbij afspraken maken over hun invloedssfeer in Zuidwest-Azie als de Triple Entente erin zou slagen het Ottomaanse Rijk te verslaan in de Eerste Wereldoorlog. Het verdrag ging over de verdeling van het land. De Italianen en de Russen gingen er mee akkoord.
 • De Balfour-Verklaring

  Dit was uitgedrukt in een brief en was geschreven op 2 November 1917. De brief was bedoeld voor de Zionistische beweging en dat kwam door het intensief beïnvloeden door Chaim Weizmann. In deze verklaring zei de toenmalige Britse regering dat zij, onder voorbehoud, verklaarde positief tegenover de stichting van een nationaal huis voor het Joodse volk in Palestina en dat zij erg hun best deden.
 • De Arabisch-Palestijnse opstand

  Dit was een opstand van de Palestijnse-Arabieren tegen Groot-Brittannië en de Joodse immigratie. Het begon op 16 April 1936 in Jaffa. Toen aanhangers van Izz ad-Din al Qassam een algemene staking organiseerden in Jaffa en Nabloes. Toen vielen zij Joodse en Britse doelen aan. De staking was bedoeld tegen Groot-Brittannië als bestuurder van het Mandaatgebied Palestina en tegen de sterk toegenomen Joodse immigratie in de jaren 30.
 • Het Verenigde-Naties verdelingsplan

  Dit werd op 29 November 1947 aangenomen door algemene vergadering van de Verenigde Naties. Toen waren er al veel Joden naar Palestina geëmigreerd en waren en er plannen voor een zelfstandige Joodse staat. De Arabische bevolking was slecht georganiseerd en stond onder sterke invloed van de Arabische landen, die erg verdeeld waren. Door de tegengestelde interesse van de Israëliërs en de Arabieren had het plan als eerst weinig steun en dachten mensen dat het ging mislukken.
 • Suezcrisis

  Suezcrisis was een gevecht tussen Egypte tegen Frankrijk, Engeland en Israël. Het gevecht ging over het bezit van de Suezkanaal. Het kanaal is 193 km lang en ligt vlakbij Egypte. Het gevecht begin op 31 oktober en eindigde op 5 november. De VN stopte het gevecht en zette een United Nations Emergency Force in. De UNEF bezette het kanaal. Politiek heeft Egypte gewonnen en militair hebben Israël, Engeland en Frankrijk gewonnen.
 • Zesdaagse oorlog

  Israël deed een aanval op Egypte, Jordanië en Syrië. De zesdaagse oorlog duurde van 5 tot 10 juni in 1967. Israël won de oorlog van de arabische landen en viervoudige zijn grondgebied. Voor dit gevecht zette Israël 100.000 man in en de tegenstander 240.000 man. Israël had een betere luchtmacht en een sterk landmacht.
 • Jom Kipoeroorlog

  Het was een conflict tussen Israël tegen Egypte en Syrië. Egypte en Syrië vielen Israël aan, want ze wilden hun land terug wat verloren was in 1967. Het heet de Jom Kipoeroorlog, omdat het gevecht op de verzoendag werd uitgevochten. Jom Kipoeroorlog is geen naam, maar anders verwoord voor verzoendag.
 • De Camp David-Akkoorden

  Deze akkoorden werden op 17 September 1978 getekend door president Anwar Sadat van Egypte en premier Menachem Begin van Israël. Deze akkoorden zijn bedoeld voor vrede in het Midden-Oosten. De akkoorden zijn ook vernoemd naar de plaats waar ze ondertekend/bedacht zijn, Camp David dus. Dat is het buitenverblijf van de Amerikaanse presidenten.
 • Libanonoorlog

  Dit conflict speelde zich af op het grondgebied van Libanon. Israël viel in 1982 Libanon binnen, omdat ze de PLO uit Libanon wouden verdrijven. De PLO staat voor Palestijnse bevrijdingsorganisatie, ze willen hun eigen staat krijgen. De PLO was ingesloten in Beiroet door Israëlische soldaten en moest zich terugtrekken uit Libanon.
 • De eerste Intifada.

  De aanleiding hiervan was een aanrijding van een Israëlische taxi, waarbij meerdere Palestijnse boeren omkwamen. De palestijnen begonnen toen met stenen naar militairen van Israël gooiden, doe toen antwoorden met het schieten met geweren. Aan het begin van het jaar 1988 escaleerde dit. Zo pleegde de geheime dienst van Israël (De Mossad) een aanslag op prominente Palestijnen onder wie Aboe Jihad. Een hulpje van PLO-Leider Yasser Arafat.
 • De Oslo-Akkoorden

  Die zijn op 20 Augustus 1993 zijn samengesteld en op 13 September 1993 zijn ondertekend tijdens een ceremonie in Washington. De Oslo Akkoorden waren gemaakt om het eerste aanzet te zijn om het Palestijnse vraagstuk op te lossen door de oprichting van het Palestijns zelfbestuur onder een Palestijnse nationale autoriteit.
 • De Tweede Intifada

  De aanleiding hiervan was het bezoek van de Sharon aan de Tempelberg. Toen bleek dat de Palestijnse verwachtingen wat in de Oslo-Akkoorden stond tot het termijn 1999 niet werden waargemaakt. Waren er veel mensen boos dat Israël het bestuur nog steeds niet in handen had. En omdat de Israëlische woonplaatsen werden uitgebreid en de Economische situatie slechter was dan die voor 1987 waren mensen ook woedend over.
 • Israëlisch-Libanese oorlog

  Het gevecht was tussen Hezbollah tegen Israël. Hezbollah is een soort terreurorganisatie net zo als Al Qaida. Hezbollah is ontstaan in Libanon. De mensen uit Libanon zijn boos en willen revanche. Want Israël heeft Libanon bezet tot 2000. Tot 2006 had Hezbollah tijd om zichzelf te bewapenen. Op 12 juli doet Hezbollah een aanval op de Israëlische grenspost en het gevecht is begonnen.
 • Het conflict in de Gazastrook tussen Israël en Hamas

  Dit was een militair conflict in de zomer in de Gazastrook. Dit was een militaire operatie van het Israëlische leger. Dit deden ze onder de naam ‘Operatie Beschermende Rand’. Deze operatie was gericht tegen de Palestijnse beweging van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. Dit conflict begon op 8 Juli 2014 in de Gazastrook. De oorzaak van het conflict was volgens Israël de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël.