Praktische opdracht Israëlisch-Arabisch conflict

By ilsehop
 • De Franse inval in Egypte

  De Franse inval in Egypte
  In 1798 bezette Napoleon Egypte. In juli 1799 probeerde de ottomanen met een leger te landen bij Abu Qir, maar dat lukte niet. In maart 1801 versloeg een gezamenlijk leger tussen de Britten en de ottomanen de Fransen. In 1802 herstelde Selim III de relatie met Frankrijk. De britten vertrokken en het ottomaans bezettingsleger bleef achter om alles te herstellen.
 • Eerste wereldoorlog

  Eerste wereldoorlog
  De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, was een wereldoorlog die in Europa begon op 28 juli 1914 en tot 11 november 1918 duurde. 11 november bleef bekend als Wapenstilstandsdag. De druppel van het ontstaan van deze oorlog was de moord op Franz Ferdinand. Nederland was neutraal in deze oorlog.
 • Russische revolutie

  Russische revolutie
  Rusland was door de leider in een oorlog gekomen met Duitsland. Miljoenen Russen waren vermoord. Ze waren boos op Tsar Nicolas II, omdat hij hun in de problemen bracht. De revolutie kwam vooral doordat de Russen boos waren. Hierna werd het land bestuurd door twee nieuwe politieacties. Ze beloofde 3 dingen: Vrijheid, brood en land.
 • Balfour-verklaring

  Balfour-verklaring
  Officiële verklaring waarmee de Engelse regering steun gaf voor de stichting van een nationaal tehuis voor het Joodse volk in Palestina. De Britse minister Arthur Balfour Stuurde op 2 november 1917 een brief naar Lord Rotschild, een Britse zionist. Duitsland wou niet helpen met een nationaal tehuis, maar de Britten wel. Eerst boden ze Oeganda aan, maar de Joden zagen dit niet niet zitten. Ze willen Palestina het ‘beloofde land’, wat zo in de bijbel werd genoemd.
 • Duitse aanval op Nederland

  Duitse aanval op Nederland
  De Duitse aanval op Nederland in 1940 begon op 10 mei en dat was voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Duitsland viel gelijktijdig ook Luxemburg en België binnen als onderdeel van Fall Gelb. Duitse paratroopers werden verdeeld over Nederland, maar wisten geen stand te houden. De Duitse aanval duurde tot en met 14 mei 1940.
 • Verdelingsplan Verenigde Naties

  Verdelingsplan Verenigde Naties
  Na de eerste wereldoorlog is de Volkenbond opgericht in de hoop oorlogen te voorkomen. Dit is mislukt. De tweede wereldoorlog kwam en na de tweede wereldoorlog werd de VN (Verenigde Naties) opgericht. 193 landen zijn lid van de VN. De volkenbond is gefaald door bepaalde redenen. Onder andere doordat het bestond uit alleen overwinnaars van de eerste wereldoorlog en doordat de volkenbond geen eigen leger had.
 • Britse Mandaat Palestina - Arabisch-Israëlische oorlog Balfour-verklaring

  Britse Mandaat Palestina - Arabisch-Israëlische oorlog Balfour-verklaring
  Engeland heeft Palestina aan de Joden gegeven. Palestina was een kolonie van Engeland. Dit was met een aantal regels. De Joden hielden zich niet aan de regels. Ze hebben veel land (78%) van de Palestijnen afgepakt De Palestijnen werden tweederangs burgers en sommige Palestijnen vertrokken zelfs naar de buurlanden: Jordanië en Syrië. Er is niet op een eerlijke manier gehandeld en veel mensen vinden het onterecht. Er wordt nu nog steeds gevochten voor de rechten van de Palestijnen.
 • Stichting van de staat Israël

  Stichting van de staat Israël
  Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat er nog meer druk om Joden een eigen staat te geven. In 1948 roepen de Joden die staat uit. Op 14 mei 1948 wordt de nieuwe staat Israël ‘geboren’. Vanaf dag twee ligt de nieuwe staat onder vuur van Arabische landen en Palestijnse verzetsbewegingen. Dat kwam, omdat zij het hier niet mee eens waren.
 • Suezcrisis

  Suezcrisis
  De Suez Crisis was een militair conflict in 1956 over het bezit en de toegang van het Suezkanaal. Het militair conflict begon op 29 oktober in 1956 en eindigde in maart in 1957. Het leidde tot de Suez Oorlog in de Sinaï, tussen Egypte aan de ene kant en Israël, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aan de andere kant.
 • Cubacrisis

  Cubacrisis
  De Cubacrisis is in Cuba zelf bekend als de Oktober Crisis en in de Sovjet-Unie en Rusland als de Caribische crisis. De cubacrisis de toestand van een dreigende atoomoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in oktober 1962, als gevolg van het uit de hand lopen van hun conflict over Cuba. De crisis begon op 16 oktober in 1962 en eindigde op 28 oktober.
 • Zesdaagse Oorlog - Wateroorlog

  Zesdaagse Oorlog - Wateroorlog
  De zesdaagse oorlog is een oorlog tussen Israël en de landen eromheen. De oorlog begon op 5 juni en eindigde al op 10 juni in het voordeel van Israël. De buurlanden wilden het water van de Jordaan omleiden zodat Israël geen rivieren en dus ook geen water meer had. Dit liep niet zoals gedacht, Israël was hun voor. De Egyptische luchtmacht is in de allereerste uren al uitgeschakeld. Israël heeft toch iets moois uit de oorlog kunnen halen.
 • Praagse lente

  Praagse lente
  De Praagse Lente is de naam voor de periode in de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis van 5 januari in 1968 tot en met 21 augustus in 1968. Tijdens deze periode die zo wordt genoemd stuurde Alexander Dubček het communistische Tsjecho- Slowakije een meer gematigde koers uit. Alexander Dubček was een Slowaaks politicus. Tijdens de Praagse Lente was hij de politiek leider van Tsjecho-Slowakije.
 • Val van de Berlijnse muur

  Val van de Berlijnse muur
  De Berlijnse muur is een tot wel 100 meter brede constructie van opeenvolgende obstakels die van 13 augustus in 1961 tot 9 november in 1989 West-Berlijn geheel omringden. West-Berlijn en Oost-Berlijn waren hierdoor gescheiden.De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn minstens 138 mensen om het leven gekomen.
 • Oslo-akkoorden

  Oslo-akkoorden
  De Oslo-akkoorden die op 20 augustus 1993 waren in Oslo (Noorwegen) waren samengesteld en op 13 september 1993 officieel ondertekend tijdens een ceremonie in Washington D.C hadden het doel om de eerste aanzet te zijn om het palestijnse vraagstuk op te lossen door de oprichting van palestijns zelfbestuur onder een palestijnse nationale autoriteit op de westelijke jordaanoever en de gazastrook. Ondanks de pogingen om dit vredesproces te redden lukte het niet.
 • Aanslagen in de VS door Al Qaida

  Aanslagen in de VS door Al Qaida
  De aanslagen in de Verenigde Staten door Al Qaida waren op 11 september 2001. De aanslagen worden vaak genoemd als 9/11 wat 11 september betekent in het Amerikaans. 9/11 was een viertal terroristische aanslagen die op dinsdagochtend op 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd.