Screenshot 2020 03 20 at 16.38.31

Geschiedenis

  • McMahon-Hussein Correspondence

    McMahon-Hussein Correspondence
    Dit is een reeks brieven die werden uitgewisseld tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin de regering van het Verenigd Koninkrijk ingestemd met de Arabische onafhankelijkheid te erkennen na de oorlog, in ruil voor de Sharif van Mekka de lancering van de Arabische opstand tegen het Ottomaanse Rijk. Een geschil over Palestina bleef daarna.
  • Armeense genocide

    Armeense genocide
    Dit is een reeks brieven die werden uitgewisseld tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin de regering van het Verenigd Koninkrijk ingestemd met de Arabische onafhankelijkheid te erkennen na de oorlog, in ruil voor de Sharif van Mekka de lancering van de Arabische opstand tegen het Ottomaanse Rijk. Een geschil over Palestina bleef daarna.
  • Sykes-Picotverdrag

    Sykes-Picotverdrag
    Dit was een geheime overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in mei 1916 waarin zij afspraken maakten over hun invloedssfeer in Zuidwest-Azië als de Triple Entente erin zou slagen het Ottomaanse Rijk te verslaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het was opgesteld door de Franse onderhandelaar Georges Picot en de Brit Mark Sykes. De Italianen en de Russen gingen ermee akkoord.
  • Jeruzalem verovering

    Jeruzalem verovering
    Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het lang rustig in Israël. Daar waren ze erg blij mee. Tot december 1917. Toen veroverden Britse troepen Jeruzalem. Ook de rest van Palestina werd veroverd. Tot september 1922 bleef Jeruzalem en de rest van Palestina bestuurd door het Brits militair bestuur.
  • Stichting israël

    Stichting israël
    Op 14 mei 1948 proclameerde David Ben Goerion, de nieuwe Israëlische premier, in het overvolle Tel Aviv Museum de onafhankelijkheid van de Joodse staat Israël. De aanwezige Joodse leiders stonden op en zongen spontaan Hatikva, het Israëlische volkslied.
  • Israëlische verrassingsaanval

    Israëlische verrassingsaanval
    Bij de Israëlische verrassingsaanval van 5 juni 1967 werd de Egyptische luchtmacht op de grond vernietigd.
  • Uitputtingsoorlog

    Uitputtingsoorlog
    Egyptische president Gamal Abdel Nasser begon deze oorlog met als doel de Sinaï die in de zesdaagse oorlog overgenomen was door Israël te heroveren .
  • Camp Davidakkoorden

    Camp Davidakkoorden
    De Camp Davidakkoorden werden op 17 september 1978 getekend door president Anwar Sadat van Egypte en premier Menachem Begin van Israël. De akkoorden zijn genoemd naar de plaats waar ze gesloten zijn: Camp David. Op 17 september 1978 tekenden Israël en Egypte in het bijzijn van de Amerikaanse president Jimmy Carter de 'Camp Davidakkoorden.
  • Vredesverdrag Israël en Egypte

    Vredesverdrag Israël en Egypte
    Het vredesverdrag tussen egypte en israël: Camp David Akkoorden, werd op 17 september 1978 getekend door president Anwar Sadat van Egypte en premier Menachem Begin van Israël. Ze omvatten een raamwerk voor vrede in het Midden-Oosten. De akkoorden zijn genoemd naar de plaats waar ze gesloten zijn: Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse presidenten.
  • Israëlische-palestijnse wapenstilstand

    Israëlische-palestijnse wapenstilstand
    De radicale Palestijnse beweging Hamas heeft laten weten naar een wapenstilstand te verlangen. Dit zou niet de eerste wapenstilstand zijn tussen Israël en de Palestijnse strijders. In 1981 brak er geweld uit op de Israëlisch-Libanese grens tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Op 24 juli 1981 bemiddelde een Amerikaanse gezant in het conflict en zorgde voor een wapenstilstand tussen Israël en de PLO.
  • Operatie opera

    Operatie opera
    op zondag de 7 juni 1981, stegen F-16’s en zes F-15s op vanaf de Israëlische Luchtmachtbasis Etzion in de noordelijke Sinaï. Hun bestemming was de Iraakse kerncentrale bij Al-Tuweitha, nabij Bagdad De aanval schreef geschiedenis en vernietigde de droom van president Saddam Hoessein van Irak om nucleaire wapens te verwerven.
  • Libanonoorlog

    Libanonoorlog
    Libanonoorlog of Israëlisch-Libanese Oorlog
    door Israël Operatie vrede voor galilea genoemd.
    is een militair conflict dat in 1982 op het grondgebied van Libanon werd uitgevochten door Israël en verschillende christelijke Libanese milities enerzijds en de PLO en Syrië anderzijds. Israël viel op 6 juni 1982 Libanon binnen met het doel de PLO zoveel mogelijk uit dat land te verdrijven.
  • Opheffing sovjet unie einde koude oorlog

    Opheffing sovjet unie einde koude oorlog
    Opheffing sovjet unie einde koude oorlog
    Met de formeel opheffing van de Sovjet-Unie eindigt de Koude Oorlog. De emigratie van Russische Joden naar Israël krijgt nu vrij baan.
  • Raketaanval Irak

    Raketaanval Irak
    Een raketaanval op een legerbasis ten noorden van Bagdad heeft aan twee Amerikanen en een Brit het leven gekost. Het Amerikaanse leger heeft bevestigd dat er drie doden vielen, maar noemt niet de nationaliteiten van de slachtoffers. Door de aanval raakten ook twaalf mensen gewond.
  • Vredes conferentie Madrid

    Vredes conferentie Madrid
    De conferentie van Madrid van 1991 was een vredesconferentie op 30 oktober tot 1 november 1991 in Madrid , georganiseerd door Spanje en wordt ook gesteund door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie . Het was een poging van de internationale gemeenschap om het te doen herleven Israëlisch-Palestijnse vredesproces.