Arabconflict

Praktische opdracht Israëlisch-Arabisch conflict door Daan en Job

 • Period: 597 BCE to 538 BCE

  De Babylonische ballingschap

  In 586 voor de algemene jaartelling viel het koninkrijk Judea door de hand van de Babylonische koning Nebukadnezar en werden Jeruzalem en de Tempel van Salomon verwoest. De bewoners werden in ballingschap naar Babylon afgevoerd. Ruim vijftig jaar later kregen de ballingen toestemming terug te keren en werd onder leiding van Ezra de Tempel in Jeruzalem herbouwd.
 • Period: 66 to 70

  Joodse oorlog

  De joden verzette zich tegen de romeinen, In dit conflict werd de joodse tempel verwoest, Dit verzet was onsuccesvol, ze waren in minderheid, de joden in massala hadden allemaal zelfmoord gepleegd voordat de romeinen binnenvielen.
 • Period: 1099 to 1099

  De verovering van Jeruzalem

  De eerste kruistocht om het beloofde land jeruzalem over te nemen, Rond februari was een groep kruisvaarders vertrokken van Latakia in West-Syrië naar Jeruzalem. Het Beleg van Jeruzalem vond plaats tussen 7 juni en 15 juli 1099. Op 7 juni bereikte een groot deel van de kruisvaarders de stad die ze omsingelden. Vijf dagen later, op 13 juni begon de belegering van de stad. Maar de aanval mislukte
 • Period: to

  Slag om jeruzalem

  Dit was een slag in de eerste wereldoorlog, de britten, australiërs en nieuw-zeelanders wouden jeruzalem overnemen van de ottomanen (turken) Falkenhayn begon onmiddellijk met een reeks aanvallen tegen de troepen van Allenby (de Turken hadden diverse verstevigde posities in een ring rondom Jeruzalem, inclusief de heuveltop van Deir Yassin). Allenby hergroepeert zijn troepen en zond het Britse XX korps, onder leiding van Philip Chetwode om de stad te veroveren.
 • Period: to

  het Britse Mandaat Palestina

  Aan het eind van de eerste wereldoorlog Hielpen de britten de joden terug israel in te komen, dat deden ze massaal, hierdoor kwam er een grote woede onder de palestijnen die zich er tegen verzette, er kwam een groot conflict.
 • Period: to

  Arabisch-Palestijnse opstand

  De Arabisch-Palestijnse opstand was een opstand in de jaren 1936-1939 van Palestijnse Arabieren die gericht was tegen Groot-Brittannië enerzijds en tegen de Joodse immigratie anderzijds. De gebeurtenissen tijdens deze opstand legden de kiem voor de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948. De opstand begon op 19 april 1936 in Jaffa toen volgelingen van Izz ad-Din al-Qassam, die in 1935 bij een vuurgevecht met de Britten was omgekomen
 • Period: to

  Escalatie van het Arabische geweld

  Na het ontstaan van het britse mandaat palestina werden overal in het mandaatgebied Palestina Joodse doelen door Arabieren aangevallen. Alleen al in de periode tussen 29 november en 31 december 1947 worden 205 Joden vermoord de opstanden groter en groter. de palestijnen werden steeds maar bozer en de conflicten werden erger, hieruit ontstonden oorlogen.
 • Period: to

  schandaal met het vluchtelingenschip exodus 1947

  Na een gewelddadige confrontatie met de Britse marine arriveert de boot met 4500 Holocaustoverlevenden volgeladen schip President Warfield in de haven van Haifa. De Britten weigeren echter alle mensen de toegang tot Palestina. Ze worden op gevangenisschepen overgezet en naar de Duitse havenstad Hamburg gedeporteerd, waar ze op 8 september 1947 aankomen.
 • Period: to

  Burgeroorlog

  Zoals altijd weer een strijd om het beloofde land. deze keer kwam het omdat het britse mandaatgebied palestina verdeeld werd tussen de joden en palestijnen, ze waren het hier allebei niet mee eens, de joden en de arabieren wouden beide al het land, hieruit begon een burgeroorlog, deze oorlog heeft veel doden veroorzaakt en is eigenlijk nooit echt opgehouden.
 • Period: to

  Arabisch-Israëlische Oorlog

  Op 29 november 1947 werd door de VN de verdeling van Palestina aangenomen in een Joodse en een Palestijns gedeelte. Jeruzalem viel onder internationaal bestuur. De Joden accepteerden het voorstel maar de Palestijnen en de Arabische landen waren het er niet mee eens . Zo ontstond de eerste Israëlische-Arabische oorlog. De oorlog van 1948 wordt in Israël de Onafhankelijkheidsoorlog genoemd. De Palestijnen zijn het de Nakba (ramp) gaan noemen. deze oorlog eindigde op 20 maart 1949
 • Period: to

  Suezcrisis

  Op 26 oktober 1956 viel Israël de Sinaï Woestijn en de Gazastrook binnen. Israël had samen met Frankrijk en Engeland in het geheim besloten een eind te maken aan de nationalisatie van het Suezkanaal. Toen Egypte hier niet akkoord mee wilde gaan, verklaarden de Fransen en de Engelsen de oorlog aan Egypte. Vanaf 31 oktober werd Egypte gebombardeerd. Op 5 november hadden de Europese aanvallers een aantal punten van het Suezkanaal in handen en Israël een stuk van de Sinaï Woestijn.
 • Period: to

  zesdaagse oorlog

  de arabische wereld en israël hadden al een lange tijd ruzie, maar door de steeds maar groeiende spanning kwam er oorlog, deze oorlog zou maar zes dagen duren. de palestijnen en egyptenaren werkte samen, vanuit egypte jordanië en syrië vielen ze israël aan, wonderbaarlijk won israël deze oorlog met bijna 4 keer minder mankracht
 • Period: to

  jomkipoeroorlog

  Jom Kipoer wordt als één van de belangrijkste dagen in het jodendom gezien. Deze dag brengen joden meestal geheel door in de synagoge en er wordt veel gebeden en gevast. Op deze dag in 1973 lanceerden Egypte en Syrië een gezamenlijke verrassingsaanval op Israël. Binnen de Arabische wereld heerste wrok over de militaire nederlaag die zij hadden geleden in de Zesdaagse Oorlog in 1967.
 • Period: to

  Israëlische Muur

  ook wel de israëlische westoeverbarrière genoemd, deze muur was 10 meter hoog, gewapend beton, torens en controle posten bedoeld om terroristen buiten het land te houden. deze muur ging soms recht door palestijnse dorpen heen. De muur is ongeveer 700 kilometer lang en kostte ruim 2,8 miljard deze muur staat er op de dag van vandaag nog
 • Period: to

  Conflict in de gazastrook

  Het conflict in de Gazastrook 2014 ofwel Operatie Beschermende Rand was een militair conflict in de zomer van 2014 in de Gazastrook. Het was een militaire operatie van het Israëlische leger onder de naam Operatie Beschermende Rand. Deze Operatie begon op 8 juli 2014 en was gericht tegen de Palestijnse beweging van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook.