1200px flag of israel.svg

Geschiedenis

By Mell033
  • 2500 BCE

    Handelsroutes van Egypte

    Handelsroutes van Egypte
    De Egyptenaren wouden meer handelsroutes bouwen om zo meer handel te drijven in het land. Door verschillen tussen de Kanaän die daar toen leefden en de Egyptenaren kwamen er meer en meer conflicten in het gebied waar de Egyptenaren wouden handelen
  • 1500 BCE

    Fenicië

    In het noorden van de Kanaän leefden de Fenicië. Deze groep mensen had rond 1500 voor christus veel succes in de zeevaart waardoor ze steeds bekender werden in israël in de gebieden waar ze handel dreven. De Fenicië werden grote handelaren en stichten nieuwe steden in de gebieden waar ze veel handel dreven.
  • 637

    Opkomende macht van de Islam

    Tussen 614 en 628 werd het bezit door de Perzische Sassaniden. Nadat Byzantium het gebied weer onder controle had kregen ze te maken met de opkomende macht van de islam.
  • 1096

    Seltsjoek Turken

    Er kwam in de 11de eeuw een grote verandering in het midden-oosten, door de komst van het nieuwe volk de Seltsjoek Turken.
  • Eerste Wereld Oorlog

    Eerste Wereld Oorlog
    Alle mannen die joods waren moesten verplicht het leger in en daar plunderde ze de vooraden voor een voorbereiding van een aanval op het Suezkanaal. De Turkse leiders maakte plannen om alle Joden uit Israël te verdrijven.
  • Het Mandaat

    Het Mandaat
    Het mandaat loopt zowel aan de oostkant van de Jordaan als de westkant van de Jordaan. Ook al was dit voor een groot gedeelte een Joods gebied, er waren geen plannen voor een aparte Joodse rijk. Er was wel een afspraak in de Volkenbond die er voor zorgde dat Joden het recht hadden om naar dit gebied te emigreren.
  • Aanslag op Joden en Arabieren

    Aanslag op Joden en Arabieren
    De Arabieren spreidde leugens die zeiden dat Joden hen in het geheim gaan vermoorden. Door nog meer opstanden tegen elkaar zijn er in totaal 133 Joden en 110 Arabieren omgekomen.
  • Conflict tussen Palestijnen en Britten

    Palestina wilde niet zomaar hun land opgeven waardoor er een lastig conflict kwam. Ze vonden beide dat de Britten hun afspraken niet nakwamen. In 1936 tot 1939 ontstonden er gevechten tussen de palestijnen en de joden.
  • War of independence

    War of independence
    Het was de meest bloedige oorlog waar Israël in heeft gespeeld en kostte ruim 6 duizend israëlische doden
  • Nasser als leider in Egypte

    Nasser als leider in Egypte
    Op 26 juli in 1956 was het zo ver hielde Nasser een toespraak over hoe hij het suezkanaal zou nationaliseren. De britten en Fransen waren toen in rep en roer door die toespraak, ze wilden het nationalisme terugdraaien en Israël sluite zich daar graag bij aan. En toen op 29 oktober in 1956 vielen Israëlische troepen Egypte binnen de inval verliep goed en de IsraËlische groepen konden makkelijk
  • Zesdaagse oorlog

    Zesdaagse oorlog
    De Zesdaagse oorlog was een oorlog door Israël om zijn buurlanden Jordanië, Syrië en Egypte terug te drijven en grondgebied over te nemen.
  • de Jom Kippoeroorlog

    de Jom Kippoeroorlog
    Deze oorlog heeft drie weken geduurd waarin Israël leek te verliezen. Ze kregen veel verrassingsaanvallen op hun dak en kreeg met luchtdoelraketten van Rusland te maken. Toch lukte het Israëlische leger om zichzelf te herstellen. Het Egyptische leger die het Suezkanaal was overgetrokken wordt daarachter door israëlische troepen opgewacht, omsingeld en buiten gevecht gesteld
  • Operatie Litani

    Operatie Litani
    Op 14 maart 1978 startte israël operatie Litani. Hiermee bezette Israël Libanon wat ten zuiden van de Litani rivier lag . Het doel was om de PLO ( de Palestijnse Bevrijdingsoperatie ) die in het noorden van Israël zat weg te drijven en het zuid - Libanese leger te ondersteunen. Ze hebben 10 kilometer land veroverd en ook het noorden van de Litani rivier werd bezet. Tijdens de operatie was er een grote vluchtelingenstroom en vielen er ongeveer duizend doden.
  • Invasie op Libanon

    Vanaf 6 juni 1982 tot en met 12 augustus 1982 voerde Israël een invasie tegen libanon met grote schepen en luchtbombardementen. Syrië antwoorde daarop door oost-libanon aan te vallen, Israël omsingelde de hoofdstad Beiroet waar ook de basis van de PLO was gevestigd. De stad werd voor maanden lang gebombardeerd en er vielen ruim 17 duizend doden wat voornamelijk burgers waren. Zowel palestijnen als Libanese. Maar op 12 augustus kwam er een wapenstilstand.
  • Aanval op Gazastrook

    Aanval op Gazastrook
    Palestijnse militairen vielen vanuit de gazastrook met 360 raketten aan op israël. Israël had bewust een Islamitische Jihad gedood waardoor palestijnse militairen vielen vanuit de gazastrook met 360 raketten aan op israël. Maar tegelijkertijd vielen de Israëlische soldaten palestijnse soldaten aan waarvan er 36 werden vermoord. Israël en Palestina accepteerden toen samen een wapenstilstand.