Palestina

Palestina/Israel conflict Tijdlijn Abdul-Dylan-Chris

 • Period: 568 to

  joodse diaspora

  De joodse diaspora begon volgens de bijbel in 568 na christus met de ondergang van het rijk Juda. Na het vallen van de eerste tempel vertrokken veel joden naar Egypte en veel in ballingschap naar Babylon. Later in het jaar 1880 vertrokken tienduizenden joden vanuit voornamelijk Oost Europa naar Palestina voor hun thuisland. In de 19e eeuw begon het zionisme een beweging om de joodse diaspora te beëindigen vanuit de hele wereld vertrokken mensen naar Palestina en riepen daar de staat Israël uit
 • Theodor Herzl

  Theodor Herzl
  Theodor is geboren op 2 mei 1860 in de hoofdstad van Hongarije. Theodor is een van de grondleggers van het zionisme waarover hij in zijn boek Der Judenstaat schreef. Theodor werd aanschouwen als de vader van het moderne zionisme. Hij stond er om bekend een oplossing te bedenken om een Joodse staat te herstellen. In het boek merk je dat hij gefrustreerd is over dat het Joodse volk nergens thuis hoort en weggejaagd worden waar ze ook zijn. Hij vindt dat de Joden een eigen staat moeten krijgen.
 • Jisjoev

  Jisjoev
  Jisjoev is een hebreeuws woord voor nederzetting.
  Het begrip is afkomstig uit de zionistische beweging rond 1880.
  In 1880 leefden in Palestina ongeveer 25.000 Joden. Na verschillende immigratiegolven woonden in 1948 rond 600.000 Joden in Palestina.
  Met de term oude jisjoev worden de Joden genoemd die voor 1880 in Palestina woonden en de nieuw jisjoev heeft betrekking op de Joden die tussen 1880 en 1948 kwamen.
  wikipedia
 • Sykes-PicotVerdrag

  Sykes-PicotVerdrag
  Het sykes-picotverdrag is gemaakt na de 1e wereldoorlog, Het Ottomaanse Rijk werd verslagen en er was een groot arabisch gebied dat verdeeld moest worden tussen de geallieerden.
  Op 16 mei 1916 werd een geheime afspraak gemaakt tussen Frankrijk en Het Verenigd Koninkrijk om de arabische landen te verdelen.
  Dit verdrag werd opgesteld door een een Franse onderhandelaar Georges Picot en een Brit Mark Sykes. Het verdrag is ook naar hen vernoemd zoals je kan zien.
  Wikipedia
 • Balfour Verklaring

  Balfour Verklaring
  Balfour brief werd geschreven op 2 november 1917 door de Britse minister van buitenlandse zaken Arthur James Balfour vandaar de naam Balfour. Deze verklaring werd geschreven om positief/vrede met elkaar te maken tussen het Joodse volk en Palestina. De zionistische beweging waren blij met de verklaring maar de Arabieren waren woedend. De zionistische bewegingen zijn ontstaan na de negentiende eeuw. Dit kwam omdat er veel antisemitisme was tegen de Joden.
 • Mandaatgebied Palestina na WW1

  Mandaatgebied Palestina na WW1
  In het gebied mogen Joden en Arabische mensen hun eigen zaken beslissen met elkaar. Na de verklaring van de Balfour kreeg Palestina steun van de Britten. De Britten versloegen de Ottomaanse troepen uit Palestina en vestigde zichzelf in Palestina. Nadat dit was gebeurd probeerde de Britten vrede te stichtte tussen Palestijnse en Arabische gemeenschappen. Winston Churchill had in maart 1922 georganiseerd dat ze Palestina in twee delen zouden opdelen.
 • De Arabisch-Israelische Oorlog

  De Arabisch-Israelische Oorlog
  de Arabisch-Israelische Oorlog speelde zich af in 1947 als burgeroorlog tussen Arabische en Joodse inwoners van toen nog het Britse mandaatgebied Palestina. Na overleg met de leiders over de wereld werd besloten dat het gebied in 2 werden gedeeld voor een joods gebied en Arabisch gebied de zionistische leiders gingen akkoord Arabische leiders daarentegen niet. Kort nadat de britte het gebied verlieten liep dit uit in ruzie tussen de twee en die oorlog is nog steeds gaande.
 • Israël reactie zesdaagse oorlog

  Israël reactie zesdaagse oorlog
  Deze oorlog werd uitgevochten in het midden-oosten. Bij deze oorlog waren Israël, Egypte, Jordanië en Syrië betrokken. De oorlog was ontstaan door Syrië. Syrië beschoot het noorden van Israël. Er lag een plan klaar om zware bombardementen op luchtbasissen van Egypte en Syrië te lanceren. Dit plan begon op de ochtend van 5 juni 1967 waarbij Israëlische vliegtuigen de luchtbasis van Egypte aanviel/vernietigde. Hierna volgde de rest van de landen die hier bij betrokken raakte.
 • Bloedbad van munchen

  Bloedbad van munchen
  Op de nacht van 4 tot 5 september 1972 werden in de zomerspelen in het Olympisch dorp 11 atleten en officials die van joodse afkomst waren door de Palestijnse tereurgroep Black september gegijzeld. De reddingsactie om de mensen te bevrijden mislukte en er kwamen hierbij wel 5 van de 8 gijzelnemers om het leven. Later kwamen er veel Israëlische wraakacties en 2 van de 3 ontsnapte gijzelnemers werden hierdoor gedood.
 • Jom Kippoeroorlog

  Jom Kippoeroorlog
  Jom Kipoer is de heiligste dag in het joodse geloof. Een Arabische alliantie, onder leiding van Egypte en Syrië, maakt gebruik van deze dag om gezamenlijk Israël aan te vallen. De aanval begint op 6 oktober 1973 en eindigt op 24 oktober 1973. Het werd gestopt door de VN. Deze dag wordt nog elk jaar herdacht in Egypte en gevierd als de Dag van de Strijdkrachten.
  Historiek.net
 • Period: to

  Eerste intifada

  Het was ook een soort van verzet tegen de bezetters van hun land.
  De aanleiding van de Eerste Intifada, die eind 1987 begon, was een aanrijding door een Israëlische taxi waarbij meerdere Palestijnse boeren omkwamen. De Palestijnen waren woedend en begonnen met stenen naar de militairen van Israël te gooien, zij beantwoordden dit met het schieten van hun wapens. Begin 1988 escaleerde het conflict. Zo pleegde de Mossad, in april 1988 een aanslag op prominente Palestijnen.
 • Oslo akkoorden

  Oslo akkoorden
  De Oslo akkoorden waren een serie afspraken die moesten zorgen voor vrede tussen Israël en de PLO. De documenten van de Oslo akkoorden dragen de titel Declaration of Principles on Interim Self-Government Arrangement en hier in staan uitgangspunten en onderhandelingen over een permanente oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dit akkoord werd ondertekend in Washington D.C op het grasveld voor het Witte huis. De amerikaanse president, was Bill Clinton.
 • Period: to

  Tweede Intifada

  Na de eerste intifada kwam de Oslo-Akkoorden het bleef nog steeds een beetje onrustig en de Palestijnen bleven ontevreden over de naleving van de Israëliërs.
  De 2e intifada breek los toen de Israëlische premier van die tijd Ariel Sharon op bezoek kwam in Jeruzalem dit maakte de Palestijnen al onrustig maar toen ze erachter kwamen dat de premier ook naar de heilige moskee Masjid al Aqsa is geweest ging alles verkeerd.
  Er zijn uiteindelijk 3300 Palestijnen omgekomen en 1035 Israëliërs.
 • Palestijnse burgeroorlog

  Palestijnse burgeroorlog
  De Palestijnse burgeroorlog begon nadat de regeringspartij Hamas en Fatah beschuldigd werden van het plegen van een aanslag op de premier (Ismail Haniya). Tijdens deze aanhoudende burgeroorlog verloor Ismail zijn zoon en één van zijn lijfwachten. Dit heeft geleidt tot enkele episoden van geweld van januari 2006 tot heden waar al ruim 200 Palestijnen zijn omgekomen. Dit vind nog steed plaats in de Gazastrook in de Westelijke Jordaanoever.
 • Conflict in de gazastrook met Israël en Hamas

  Conflict in de gazastrook met Israël en Hamas
  In de zomer van 2014 was er een militair conflict in de gazastrook.
  Het was een militaire operatie van het Israëlische leger onder de naam Operatie beschermende rand, Deze operatie was gericht op Hamas en de Islamitische jihad in de gazastrook.
  Er vielen heel veel doden en er werden veel gebouwen vernield en stukken land.
  De aanleiding van deze operatie is dat de Palestijnen mortieraanval hebben geschoten op burgers in Israël volgens Israël.
  Wikipedia