Andra världskriget

 • Andra världskrigets hemska början!

  Andra världskrigets hemska början!
  Den här dagen var andra världskrigets hemska början. Då nazisterna invaderade polen. Samma dag som nazisterna invaderade polen så talade dåvarande stadsministern Per Albin Hansson ut i radion, om att ett mycket stort världskriget har brutit ut. Att "Vi ha att konstatera detta ohyggliga faktum och det tjänar bra lite tjänar bra litet till att försöka giva uttryck åt den sorg och fasa vi känna vid tanken på vad detta kan föra med sig av vånda och för en redan förut sargad och pinad mänsklighet."
 • Period: to

  Andra världskriget

 • Vinterkrigets början!

  Vinterkrigets början!
  Den 1 september 1939 så startade andra världskriget men när 3 månader hade gått så bröt det finska vinterkriget ut. Efter en hård och envis strid så så tvingades Finland att ge upp den 30 mars 1940. Striden var hård och jobbig för de stridande. Namnet på kriget uppkom för att det var vinter just då dem krigade. Under kriget så var det ungefär -20°,-40° ibland kunde det till och med vara 50 minus grader. Under den här tiden som det var krig så var det farlig för finska barn att bo så........
 • Blev fred

  Blev fred
  Den 13 mars 1940 blev det fred mellan sovjet och finland. Men då fick finland lämna över massa mark till sovjeterna.
 • Vinterkriget del 2

  Vinterkriget del 2
  fick barnen transporteras till det nordiska länderna. Många barn adopterades till fosterhem i Sverige. Det var 70 000 barn som åkte till det nordiska länderna men ungefär 10 000 åkte tillbaka till Finland. Så alltså 60 000 finska barn adopterades runt om norden. Jag har nyligen sett en film som heter "Det bästa av mödrar" Den beskriver hur det var för det finska barnen.
 • Tyskland invarderade polen

  Tyskland invarderade polen
  Den 9 april 1940 invarderade tyskarna Danmark och Norge.
 • "När kriget kom till Svergie" del 2

  "När kriget kom till Svergie" del 2
  Dem trodde att Tyskland släppte bomben för att dem tyckte att Sverige skulle passa sig, och att Tyskland skulle skaffa sig respekt. Därmed Sverige att bli rädda, för Tyskland. Vilket dem lyckades med. För de svenska befolkningen blev mycket rädda.
 • "När kriget kom till Svergie" del 1

  "När kriget kom till Svergie" del 1
  Den 3 oktober 1940 kl. 02.20 på morgonen så slog en bomb ner i Malmö i slottsparken. Människor vart riktigt oroliga och trodde att det var början på något väldigt stort. Det kan ha något att göra med att, tidningarna (dagbladet) hade bestämt sig för att göra folket oroliga och få det till en stor sak. Det tyckte dagbladet var viktigt, att inte en sådan stor grej ska bara falla bort som en strunt sak. Det visste inte vilket land som släppte bomben. Det. kallade dem för ett "okänt plan". Dem......
 • Operation ”Barbarossa”

  Operation ”Barbarossa”
  Operation "Barbarossa" inleddes den 22 dagen på månaden juni 1941. Det var då Tyskland, Finland, Ungern och Rumänien gick på sovjet. Det var 3 miljoner män, 4000 flygplan och 3000 stridsvagnar.
 • "Stilla havs flottan" Pearl Habor

  "Stilla havs flottan" Pearl Habor
  Den 7 december 1941 så attackerade japan den "stilla havs flottan" Pearl Habor på Hawaii. Dagarna därpå så förklarade Tyskland och Italien Krig mot USA.
 • Förlorar slaget om "Midway" öarna

  Förlorar slaget om "Midway" öarna
  under våren 1942 så förlorar Japanerna mot USA. Med kamp om Midway öarna.
 • Första upproret i Warzawas getto

  Första upproret i Warzawas getto
  16 oktober 1940 så startade en tysk generalguvernören Hans Frank ett getto i Warszawa. Sommaren 1942 så började tyskarna skicka judarna till koncentrationsläger. Men Vintern och våren 1943 skulle gettot tömas.
 • 3000 barn gasas ihjäl

  3000 barn gasas ihjäl
  Den 8 juni 1943 så transporterades 3000 barn och deras mödrar till ett läger "Sobibor". När det kom fram gasas alla ihjäl i gaskamare.
 • Ungerska judar

  Ungerska judar
  Tyskland ockuperar ungern och börjar deportera Ungerns judiska befolkning.
 • Gaset öpphör

  Gaset öpphör
  I november 1944 så beslutade tyskarna att dödandet med Zyklon B-gas i gaskamararna i Auschwitz upphör.
 • "Dödsmarscher"

  "Dödsmarscher"
  SS tvångsevakuering av fångar från Auschwitz har kommit igång. Fångarna tvingas gå mot Tyskland i en så kallas "dödsmarscher". Det är när dem bara går och går. Jag hittade en beskrivninge av en som var med om det här. Han det andra som gick började gå på vintern men var hemma när det var sommar dem gick ungefär 130 mil.
 • Hitlers död

  Hitlers död
  Den 30 April 1945 så begår hitler självmord. Han sjuter sig själv i huvudet. De båstår att Hitler själv var jude.
 • Slutet!

  Slutet!
  Tyskarna kapitulerar; V-dagen. Kriget i Europa är slut.