Amerikanska Revolutionen (5 Händelser)

Timeline created by Elias W.
In History
 • Stamp Act

  Stamp Act
  Stämpelskatten infördes 1765 tillsammans med andra tullar och skatter som tex tull på papper, salt och te. Kolonierna i Nordamerika var även styrda av Storbritannien men kolonierna fick ingen plats i parlamentet vilket betydde att Storbritannien bestämde det mesta över Amerika. Dessa två saker tillsammans gjorde att kolonierna protesterade kraftfullt mot britterna. Här börjar Nordamerikanska hatet mot britterna som tillslut skulle leda till Amerikanska Revolutionen och Amerikanska Frihetskriget.
 • Boston Tea Party

  Boston Tea Party
  Tebjudningen i Boston ägde rum den 16:e December 1773 i Bostons hamn i Massachusetts då 3 skepp vägrade att lossa sin last. Då klev patrioter (rebeller) utklädda till indianer ombord dessa skepp och kasta ut all last i vattnet. Denna last bestod av 342 lådor av te och var bl.a. en protest mot skatten och tullen på te. Detta gillade såklart inte Storbritannien och de stängde ner hamnen, gjorde en ny lag som kallades "Intolerable Acts" och minskade Massachusetts parlamentets självstyre.
 • Declaration Of Independence

  Declaration Of Independence
  USA:s Självständighetsförklaring skrevs till största del av Thomas Jefferson men även av Benjamin Franklin och John Adams och blev undertecknat och ratificerat den 4 Juli 1776. I förklaringen stod bl.a. att kolonierna skulle bli helt självständiga (vilket de blev 1783) från britterna och att de inte behöver betala skatt till dem. Jefferson skrev även om oförytterliga rättigheter som att alla har rätt till liv, frihet och en strävan efter lycka (även om Jefferson själv hade hundratals slavar).
 • Period: to

  Sjuårskriget

  Under erövringen av Nordamerika kom Frankrike och Storbritannien i en konflikt som spred sig över hela världen och Frankrikes kolonier började anfalla Englands kolonier, vice versa. Detta 7 år långa kriget slutade med att Storbritannien vann och Frankrike gav Kanada (som de ägde) till britterna och Spanien (som blandade sig i kriget) gav upp Florida. Detta krigande gjorde att Storbritannien fick en dålig ekonomi och införde då skatter / tullar i de 13 brittiska kolonier på Nordamerikas östkust.
 • Period: to

  Sjuårskriget (Bild)

  [Sjuårskriget bild](<img src="http://hjalmsta.weebly.com/uploads/1/3/6/3/13636781/7589585_orig.jpg" alt="Bildresultat för sjuÃ¥rskriget usa"/>)
 • Period: to

  Amerikanska Revolutionen

  Slut: Parisavtalet avslutade officiellt Amerikanska Revolutionen då Storbritannien och Förenta Staterna skrev under det den 3:e September 1783. I avtalet stod det framförallt att Storbritannien inte har något styre över Nordamerika kvar och att Förenta Staterna är helt självständigt. Mina Anteckningar
 • Period: to

  Amerikanska Frihetskriget

  Den 19:e April 1775 markerar starten på frihetskriget då den första brittiska soldaten föll i Lexington, Massachusetts; denna händelse brukar kallas "The shot heard round the world". Från början var detta bara ett krig mellan Storbritannien och de 13 kolonier i Nordamerika som ville bli självständiga, men det spred sig till hela världen och slutade med att de europeiska stormakterna började kämpa mot varandra, såsom Frankrike och Spanien som ville ha hämnd mot britterna för sjuårskriget.