Vlugschrift 2

Tubbergen in oorlog

  • Period: to

    .

  • Bezetting Tubbergen

    Bezetting Tubbergen
    De eerste dag van de Duitse inval werd Tubbergen bezet door de Duitse Wehrmacht. Dit gebeurde in eerste instantie door één Duitse soldaat die op een motor Tubbergen binnen kwam rijden. Tijdens de bezetting zijn meerdere Wehrmachtsoldaten ondergebracht geweest in Tubbergen (en omgeving) bij boeren en andere particulieren die hier ruimte voor hadden.
  • Tubbergenaar op de Grebbeberg omgekomen

    Tubbergenaar op de Grebbeberg omgekomen
    Johannes Gerardus Velnaar is geboren op 20 juli 1919 in Tubbergen. Als dienstplichtig soldaat is hij in 1939 opgeroepen en ingedeeld bij het 1-19-G.B. in de omgeving Hummelo-Zelhem-Hengelo (Gld). Tijdens gevechten in Eerbeek is Jan Velnaar op 11 mei 1940 op 20 jarige leeftijd gesneuveld. Zijn graf is te vinden op de Rk. begraafplaats in Tubbergen.
  • Jonkheer Egon Von Bönninghausen burgemeester van Tubbergen

    Jonkheer Egon Von Bönninghausen burgemeester van Tubbergen
    Tot vlak voor de oorlog was Jonkheer Egon burgemeester van Ootmarsum, maar wegens Nationaal-Socialistische sympathieën werd hij door de Rk. Staatspartij uit deze functie ontheven. Zijn ego was hierme gekrenkt en wanneer NSB-partijgenoten aan de macht komen grijpt hij zijn macht, hij werd burgemeester van Tubbergen. De broer van Egon, Ernst Von Bönninghausen was de eerste NSB burgemeester van Nederland, namelijk in Hilversum.
  • Vlagincident Tubbergen

    Vlagincident Tubbergen
    Op 31 augustus 1941 zagen vele Tubbergenaren in de schoorsteen van de melkfabriek in Tubberge neen oranje vlag hangen. Deze vlag was door Harrie Buyvoets in de schoorsteen gehangen ter gelegenheid van de verjaardag van Koningin Wilhelmina, die zich op dat moment in Londen bevond. De Duitse bezetters pakten verschillende mannen in Tubbergen op, zodat de schuldige zich zal melden. De schuldige heeft zich echter nooit gemeld, repressailles zijn evenmin genomen.
  • Vordering van klokken

    Vordering van klokken
    Een oproep aan de pastoren en dominee's in de gemeente Tubbergen om binnen 3 dagen een inventarisatie te maken van kerkklokken die noodzakelijk zijn te behouden.
  • Kennisgeving inname kerkklokken

    Kennisgeving inname kerkklokken
    Op deze datum is er een kennisgeving naar de verschillende kerken in de gemeente Tubbergen gegaan dat de kerkklokken in aanmerking komen om gevorderd te worden. Nadere informatie zal volgen
  • Tubbergenaar geëxecuteerd

    Tubbergenaar geëxecuteerd
    In verband met de april-meistaking werd bij het distributiekantoor in Tubbergen ook gestaakt. Het hoofd van het distributiekantoor, Antoon Haselbekke, besluit niet te gaan staken en doet één deze dagen administratief werk. Omdat hij op deze dagen een douairiére die gestuurd is door mevr. Von Bónninghausen geen bonnen kan geven wordt hij enkele dagen later gearresteerd. Op 4 mei 1943 werd Antoon Haselbekke in Hengelo geëxecuteerd.
  • Klokkenroof Rk. kerk

    Klokkenroof Rk. kerk
    Op 21 juli 1942 kondigde de rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied Dr. Seyss Inquart zijn beruchte "Metaalverordening" aan. Volgens de verordening moesten alle kerkklokken bij de Duitse overheid worden ingeleverd. De wapenindustrie had metaaltekorten en dit kon uit het klokkenbrons terug worden gewonnen.
    Door deze "Metaalverordening" zijn in de oorlogsjaren de kerkklokken van de Rk. kerk in Tubbergen ook weggehaald.
  • Canadees vliegtuig stort neer.

    Canadees vliegtuig stort neer.
    Op 21 juli 1944 stortte er tussen Tubbergen en Reutum om 1.12 uur een Lancaster bommenwerper neer. Op weg naar het doel in Bottrop werd het vliegtuig aangevallen door een Duitse nachtjager. Na een aantal schoten werd het vliegtuig in brand geschoten en is geexplodeerd. Van de 8 bemanningsleden van de Lancaster zijn er 7 omgekomen. Op de foto is een artikel te lezen over de piloot, J.D. Virtue. De vliegtuigbemanning ligt op het R.K. Begraafplaats in Tubbergen begraven.
  • Lamberts (verzertsstrijder)

    Lamberts (verzertsstrijder)
    Jacobus Hubertus Lambersts is geboren op 10 februari 1922 in Utrecht. Voor een stage in 1942 maakte hij een reis naar Noorwegen, op een schip onder Duits commando. Vanaf zijn stage ging hij aan het werk voor het verzet. Na een overval in Geesteren werd hij in februari 1945 gearresteerd. Op 8 maart 1945 werd Lamberts geexecuteerd op de Woeste Hoeve. Jacobus Lamberts was 23 jaar en ongehuwd. Hij heeft zijn laatste rustplaats gekregen op de Rk. Begraafplaats in Tubbergen.
  • Bevrijding Tubbergen

    Bevrijding Tubbergen
    Op 5 april 1945 was het zover, Tubbergen werd officieel bevrijd. Toen de Canadezen Tubbergen binnentrokken werden deze opgewacht door een grote mensenmassa die de bevrijders wilden begroeten, maar ook ophielden. Deze foto van een Canadese 'Saxton' rijdende artillerie op een Shermanonderstel is gemaakt bij "de Kiep" (het huidige kerkplein).
  • Defilé ter ere van de bevrijding

    Defilé ter ere van de bevrijding
    Één dag na de bevrijding van Tubbergen werd er een defilé afgenomen voor het voormalige gemeentehuis. Dit defilé werd afgenomen door de toenmalige burgemeester Van Den Berg en enkele Canadese officieren.
  • Capitulatie van het Duitse leger in Nederland

    Capitulatie van het Duitse leger in Nederland
    Op 5 mei 1945 werd er in hotel De Wereld te Wageningen de overgave van het Duitse leger in Nederland getekend. Dit had tot gevolg dat in heel Nederland het Duitse leger zich had overgegeven en de oorlog voorbij was. Op de foto hiernaast is een foto te zien van de zaal waar de capitulatie van het Duitse leger in hotel De Wereld is getekend (anno 2011).
  • Period: to

    Munitieopslag in Tubbergen

    Vanaf 30 mei 1945 waren was er een Engelse munitieopslag aan de manderveenseweg in Tubbergen. Militairen van de het Pioneer Corps van de 215 Company hadden hier als taak munitie te verzamelen en onschadelijk te maken. Indien u verhalen of foto's heeft van deze munitieopslag dan kunt u contact opnemen met het volgende mailadres:
    wo2collectie@home.nl
  • Brand in munitie opslag (INFORMATIE GEVRAAGD)

    Brand in munitie opslag (INFORMATIE GEVRAAGD)
    Op een 6 september 1945 vond er in de munitie opslag aan de Manderveenseweg een ongeval plaats. Door een brand/ontploffing met fosfor zijn 5 Engelse militairen gewond geraakt, waarvan 1 ernstig. Deze soldaat is op 13 september 1945 aan zijn verwondingen overleden.
    Deze soldaat, John Young Dow, is ten ruste gelegd op de Militaire Canadeese begraafplaats in Groesbeek.