Thxgk8ewe6

Tijdbalk hoofdstuk 1 & 2 Geschiedenis

By GsDudes
 • Period: 20,000 BCE to 10,000 BCE

  Jager-verzamelaars

  De jagers-verzamelaars waren de eerste mensen die er op de aarde leefden. Hun middelen van bestaan waren: jagen, vissen en verzamelen. En ze trokken rond en hadden dus geen vaste woonplaats.
 • 15,000 BCE

  Grotschilderingen van Lascaux

  Grotschilderingen van Lascaux
  Deze grotschilderingen zijn gemaakt door jagers en verzamelaars die leefden rond 15000 v.C . Op de schilderingen zijn dieren zichtbaar zoals: paarden, stieren en herten. Dit was een van de bronnen die archeologen vertelden dat er in die tijd ook al dieren leefden.
 • 11,500 BCE

  Laatste ijstijd

  Laatste ijstijd
  Na meer dan 100.000 jaar eindigde de laatste ijstijd rond 11.500 v.C.. Het klimaat veranderde en het werd warmer op de aarde, doordat de temperatuur steeg veranderde ook de planten en dieren.
 • 11,000 BCE

  Eerste huisdieren

  Eerste huisdieren
  Mensen hadden als eerste huisdier een hond. De hond was een handig huisdier omdat hij de jager-verzamelaar kon helpen bij het jagen. Al voor 11000 v.C. werden in Amerika en Oost-Azie wolven getemd als honden.
 • 10,000 BCE

  Uitvinding van de landbouw

  Uitvinding van de landbouw
  Rond 10.000 v.C. werd in het Midden-Oosten de landbouw uitgevonden. Ze ontdekten dat als je een klein gedeelte van gewassen weer terug in de grond stopten dat er dan opnieuw dezelfde gewassen groeiden. Ook gingen ze voedselvoorraden maken voor de winter. Deze manier van leven was makkelijker dan die van jager-verzamelaars.
 • 8500 BCE

  Eerste landbouwnederzettingen

  Eerste landbouwnederzettingen
  Op diverse plaatsen op de wereld ontstonden akkerbouw en veeteelt waardoor landbouwsamenlevingen ontstonden. Dit gebeurde rond 8500 v.C. als eerste in de vruchtbare halvemaan in het Midden-Oosten.
 • 6000 BCE

  Domesticatie rund

  Domesticatie rund
  Vanaf 6000 v.C. werd het rund gedomesticeerd. Domesticatie betekent het tam maken en in gevangenschap fokken van dieren. Later gebeurde dat met de ezel in Egypte, het paard in Oekraïne, de waterbuffel in Zuidoost-Azie en de dromedaris en de kameel in het Midden-oosten
 • 5000 BCE

  Eerste boeren in Nederland

  Eerste boeren in Nederland
  Rond 5000 v.C. ontstonden de eerste boeren in Nederland.
  Deze boeren leefden in Zuid-Limburg in dorpen op de vruchtbare grond. Pas 2000 jaar later was in heel Nederland een landbouwsamenleving ontstaan.
 • 3400 BCE

  Hunebedbouwers

  Hunebedbouwers
  In het huidige Drenthe woonde 4500 jaar geleden een boerenvolk dat in dorpen leefde. Ze bouwden huizen van hout. Van deze huizen hebben we niets teruggevonden. Wél hebben we andere bouwwerken van hen gevonden: hunebedden, deze gebruikten ze als grafkamers. 'Hunebed' komt van het woord 'huin'. Dat betekende reus in de taal van die tijd.
 • 3400 BCE

  Natuurgodsdiensten

  Natuurgodsdiensten
  Een natuurgodsdienst of natuurreligie is een religie die vooral op natuurverschijnselen, zoals donder en bliksem, regen, wind en vuur is gebaseerd en die de krachten van de natuur aanbidt. De boeren vereerden veel goden en geloofden dat er achter ieder natuurverschijnsel een god zat.
 • 3000 BCE

  Egypte een staat

  Egypte een staat
  Omstreeks 3000 v.C. veroverde koning Narmer, de heerser van Boven-Egypte, Beneden-Egypte. Egypte werd hierdoor een land wat door een koning werd bestuurd.
 • 3000 BCE

  Uitvinding hiërogliefenschrift

  Uitvinding hiërogliefenschrift
  Het hiërogliefenschrift bestond uit honderden kleine tekeningen met een bepaalde betekenis. Het woord hiërogliefen is afgeleid van het Griekse woord voor 'heilige inkervingen'.
 • 2650 BCE

  Bouw eerste piramide

  Bouw eerste piramide
  Vanaf 2650 v.C. lieten de farao's piramides bouwen om in begraven te worden. De Trappiramide die in opdracht van farao Djoser werd gebouwd in Sakkara was de eerste piramide.
 • 2500 BCE

  Bouw grootste piramide

  Bouw grootste piramide
  De grootste piramide werd gebouwd op de vlakte van Gizeh in opdracht van de farao Cheops.
 • 2100 BCE

  Begin van het Middenrijk

  Begin van het Middenrijk
  In het Middenrijk werden begrafenisgewoonten verspreid van de koningen naar de overige klassen. In die tijd gebruikten ze 2 kisten om de mummies extra te beschermen tegen grafrovers en dieren.
 • 1500 BCE

  Uitbreiding Egyptische rijk

  Uitbreiding Egyptische rijk
  Rond 1500 v.C. kwam farao Toetmozes I aan de macht. Met zijn beroepsleger veroverde hij veel land buiten Egypte. De veroveringen zorgden voor grote rijkdom voor het Egyptische rijk.
 • 1353 BCE

  Start verbod verering goden

  Start verbod verering goden
  In 1353 word Amenhotep IV farao. Van hem mochten de Egyptenaren maar een god aanbidden, namelijk de zonnegod Aton. De farao veranderde zijn naam in Achnaton, wat betekent 'hij die Aton werkelijk dient'. Tempels voor andere goden werden gesloten en hun namen en plaatjes werden weg gekrast.
 • 1336 BCE

  Toetanchamon wordt farao

  Toetanchamon wordt farao
  Toetanchamon was een Egyptische farao die regeerde van 1336 tot 1326 v.C. Hij is zo beroemd geworden omdat hij een van de weinige farao's is waarvan het graf niet weg geroofd is door de grafrovers in die tijd. Hij volgde op 9 jarige leeftijd zijn vader op als farao en werd 10 jaar later door zijn opa Eje vermoord omdat die de troon wilde hebben.
 • 1304 BCE

  Start regering Ramses II

  Start regering Ramses II
  Ramses II regeerde van 1304 tot 1237 v.C. Hij was bekend door zijn veldtochten en grote bouwprojecten. Tot zijn vele bouwwerken behoorden het grafcomplex in Thebe op de woestijnoever van de Nijl, en de tempel van Aboe Simbel
 • 525 BCE

  Perzen veroveren Egypte

  Perzen veroveren Egypte
  In 525 v.C. veroveren de Perzen Egypte, deze overheersing houd stand tot 334 v.C.