Radio

100 jaar radio

 • Eerste publieke uitzending door Lee De Forest

  Eerste publieke uitzending door Lee De Forest
  Op 13 januari 1910 konden de New Yorkers een voorstelling van Metropolitan Opera House beluisteren via een radioverbinding. Het was operaliefhebber Lee De Forest die deze verbinding tot stand bracht. De radio-uitzending was nog niet echt een succes, de zangeres was niet te verstaan.
 • Eerste Belgische uitzending

  Eerste Belgische uitzending
  De eerste Belgische radio-uitzending werd uitgezonden vanuit het Koninklijk Paleis van Laken. De koninklijke familie luisterde toen naar een aria uit de opera Tosca.
 • Period: to

  WO I

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd radio enkel door militairen gebruikt
 • Oprichting privaat radiostation "Radio Antwerpen"

  "Radio Antwerpen" was beter gekend onder de naam "Radio Kerkske" en werd opgericht door Georges De Caluwé. Hij kreeg pas een zendvergunning voor zijn zender in 1926.
 • SBR richt Radio Bruxelles op

  SBR richt Radio Bruxelles op
  SBR, een producent van radiotoestellen richtte eind 1922 "Radio Bruxelles" op. Het station zond slechts 3 uur per dag uit en dat uitsluitend in het Frans.
 • "Radio Bruxelles" gaat voor het eerst in de ether

 • "Radio Bruxelles" wordt omgedoopt tot "Radio Belgique"

  "Radio Bruxelles" wordt omgedoopt tot "Radio Belgique"
 • Théo Fleischman wordt aangeworven bij "Radio Belgique"

  Théo Fleischman wordt aangeworven bij "Radio Belgique"
  Fleischman leidt vanaf dan de redactie van "Radio Belgique".
 • Théo Fleischman brengt voor het eerst een live sportverslag uit op de radio

  Théo Fleischman brengt voor het eerst een live sportverslag uit op de radio
  De wielerzesdaagse in Brussel was het eerste sportevenement waarover bericht werd door Fleischman. Later volgden ook sportwedstrijden.
 • Het allereerste nieuwsbulletin wordt voorgelezen

  Théo Fleischman zorgt voor een primeur op "Radio Belgique" met "Het Gesproken Dagblad". "Het Gesproken Dagblad" of "Le Journal Parlé" is de naam voor het nieuwsbulletin dat wordt voorgelezen op "Radio Belgique. Voor dit nieuwe item werden er niet enkel gewoon artikels uit de krant voorgelezen, maar gingen Fleischman en zijn collega's ook op zoek naar duiding rond de verschillende onderwerpen.
 • Oprichting van het Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep (NIR)

  Oprichting van het Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep (NIR)
  Vroeger directeur van "Radio Belgique" Marcel Van Soust De Borckenfeldt was de eerste directeur-generaal van het NIR. Daarnaast werd Théo Fleischman directeur van het Franstalige gedeelte van de omroep en nam Gust De Muynck de Vlaamse afdeling op zich. Het NIR verwierf meteen het monopolie over alle radio-uitzendingen waardoor verschillende radiozenders in de problemen kwamen.
 • Oprichting Radio Vlaanderen in Gent

  Bij het aanbreken van WOII in 1940 wordt deze radiozender bewaakt door 40 militairen. Op 16 mei 1940 vallen de Duitsers ook Gent binnen, dus moet de zender noodgedwongen opgeblazen worden door het Belgische leger. Radio Vlaanderen was de zender die het het langst volhield na de inval van de Duitsers.
 • Oprichting van 'De Vlaamsche omroep - Radio Loksbergen"

  Radio Loksbergen was een privé-initiatief en kon meteen beluisterd worden tot in Dendermonde. De zender had geen politieke kleur en de directeur was Gerard Keersmaekers.
 • Start opbouw nieuw radiogebouw NIR

  Op die dag wordt er voor het eerst een hele dag uitgezonden: van 6u45 tot 24 uur.
 • De twee taalgroepen van het NIR krijgen directeur-generaal

  De twee taalgroepen van het NIR krijgen directeur-generaal
  Theo De Ronde (zie foto) werd directeur-generaal van de Vlaamse afdeling van het NIR. In 1939 overleed hij en werd hij opgevolg door Jan Boon.
 • Nieuw gebouw NIR wordt officieel geopend

  Nieuw gebouw NIR wordt officieel geopend
  Het nieuwe gebouw aan het Flageyplein werd ontworpen door architect Joseph Diongre en was toen een van de modernste studio's in Europa.
 • Period: to

  WO II

 • Flageygebouw van het NIR wordt ingenomen door de Duitsers bij het uitbreken van WOII

  Flageygebouw van het NIR wordt ingenomen door de Duitsers bij het uitbreken van WOII
  Ondere andere Radio Schaarbeek stopt met het uitzenden van zijn eigen programma's om de uitzendingen van het NIR te kunnen overnemen. Ook Georges De Caluwé (Radio Antwerpen) helpt met het overnemen van de nationale uitzendingen. Op 16 mei worden ook die uitzendingen gestaakt omdat de Duitsers een steeds groter deel van België innemen. Een dag later verhuist Radio Schaarbeek naar Frankrijk, waar hij later uiteindelijk zal opgeheven worden omdat hij zijn nut zou verliezen.
 • Maurice Langlois, medewerker van het NIR, wordt doodgeschoten

  Tijdens een controle door Belgische militairen wordt Langlois in de borst geschoten wanneer hij op zoek is naar zijn papieren. De militairen dachten dat hij zijn wapen wilde nemen.
 • Een deel van het NIR in Veltem wordt vernietigd

  Een deel van het NIR in Veltem wordt vernietigd
  Het gaat om een radiogebouw met drie zendmasten dat werd gebouwd in 1930. De vernietiging gebeurt door Belgische militairen zelf om het gebouw minder interessant te maken voor de Duitsers. Er wordt ook een deel van het materiaal overgeplaatst. Na de oorlog wordt het gebouw verkocht aan NV Waterleau.
 • Duitse propaganda vanuit NIR-gebouw via Sender Brüssel

  De Duitsers gebruiken het NIR-gebouw dat ze 18 dagen eerder overnamen om er hun eigen zender Sender Brüssel te installeren en via deze weg propaganda de wereld in te sturen.
 • Oprichting 'Radio Belgisch Congo'

  Oprichting 'Radio Belgisch Congo'
  De zender ontstaat op het enige stukje land in België dat nog niet bezet is.
 • De Belgische regering koopt een 50kW-kortegolfzender van de Verenigde Staten

 • Gerard Keersmaekers gearresteerd door de Duitsers

  Gerard Keersmaekers was de directeur van Radio Loksbergen en werkte ten tijde van WOII voor de oorlogszender Samoyede.
 • Oprichting Belgisch Nationaal Bureau voor Radio-Omroep (BNRO)

  Oprichting Belgisch Nationaal Bureau voor Radio-Omroep (BNRO)
  Tijdens WOII verblijft de Belgische regering in Engeland. Van daaruit wordt het BNRO opgericht, met Jan Boon als directeur, en worden er Belgische BBC-uitzendingen gemaakt. Boon krijgt ook de opdracht om vanuit Londen nieuwe radiozenders in België op te starten, zodat er meteen terug kan worden uitgezonden als België wordt bevrijd. Deze operatie mag natuurlijk niet geweten zijn door de Duitsers en krijgt als codenaam 'Samoyede'. Ook Gerard Keersmaekers werkt hieraan mee.
 • Belgische radio over heel Europa via kortegolfzender

  Belgische radio over heel Europa via kortegolfzender
  Via deze weg probeert de Belgische regering haar volk een hart onder de riem te steken en de rest van Europa op de hoogte te houden van de situatie in België. De zender zendt 18 uur per dag uit en in 9 talen, wat vooruitstrevend is voor het overheersend tweetalig België. Hiermee wordt de basis gelegd voor de latere Wereldomroep.
 • De Kortrijkske radiozender WVRO wordt gebombardeerd door de Engelsen

  De Kortrijkske radiozender WVRO wordt gebombardeerd door de Engelsen
  Na de oorlog wordt de zender heropgebouwd en op 9 september zendt het WVRO opnieuw uit.
 • De Duitsers verlaten het Flageygebouw

  De Duitsers verlaten het Flageygebouw
  Een dag nadat de Duitsers het gebouw van onze nationale omroep verlaten, wordt er al terug contact gemaakt met de bevolking. De private radiozenders krijgen minder goed nieuws want zij krijgen na de oorlog hun zendvergunning niet terug. Het monopolie over radio-uitzendingen dat de Duitsers hadden opgeëist, wordt na hun vertrek gewoon overgenomen door de Belgische regering.
 • Openingsuitzending WVRO

 • Oprichting van de Wereldomroep door de raad van bestuur van de BNRO

 • Gerard Keersmaekers overlijdt

  Na zijn arrestatie door de Duitsters in 1942 sterft Keersmaekers aan uitputting in het concentratiekamp Buchenwald.
 • Het NIR breidt sterk uit

  Door het monopolie van het NIR mag geen enkele radiozender nog uitzenden. Toch krijgen een aantal lokale radiostations nog zendtijd doordat ze worden opgenomen in het NIR. Radio Vlaanderen uit Gent, Radio Loksbergen uit Hasselt, Radio Kerkse uit Antwerpen en de Kortrijkske WNRO worden bij het NIR omgevormd tot provinciale kringen. Samen vormen ze 'het tweede radioprogramma'.
 • Het programma 'Reporter 17' van Hurbert De Vijver wordt bekend

  Het programma 'Reporter 17' van Hurbert De Vijver wordt bekend
  Hubert De Vijver brengt radiokronieken (verhalen over historisch feiten) uit vanuit het Flageygebouw, zonder zijn identiteit te onthullen. Voor de luisteraars blijft hij altijd 'Reporter 17'. Hier beluister je een fragment (Archiefmeester: Radio 1).
 • Eerste uitzending via FM

  Twee jaar na WOII maakt het NIR voor het eerst gebruik van de 'Frequentie-Modulatie'-techniek, waardoor de kwaliteit van de radio-uitzending beter wordt. Via FM is er minder storing en is het geluid beter. Presentator Nick Bal legt aan de luisteraar uit wat FM precies is. Beluister het fragment hier.
 • Wielrenner Armand Baeyens vloekt op de radio

  Wielrenner Armand Baeyens vloekt op de radio
  Vandaag kijkt niemand er nog van op als er eens gevloekt wordt op de radio, maar in de jaren 50 was dit zeer ongebruikelijk. In dit fragment legt Armand Baeyens uit waarom hij gevloekt had op de radio.
 • Toespraak Leopold III over zijn troonsafstand

  Toespraak Leopold III over zijn troonsafstand
  Via de radio laat Leopold III aan de Belgische bevolking weten dat hij afstand zal doen van de troon. Prins Boudewijn neemt de fakkel over en daarmee komt er ook een einde aan de Koningskwestie. Beluister hier een fragment van Leopold zijn toespraak. Beluister hier een fragment van Leopolds toespraak.
 • Oprichting zenderpark in Waver

  Oprichting zenderpark in Waver
  Het nieuwe zenderpark wordt feestelijk geopend met een toespraak van koning Boudewijn. Het staat ondermeer in voor een betere communicatie tussen België en Congo. Niemand wist toen echter dat Congo 8 jaar later niet meer bij België zou horen. Beluister hier een fragment van Boudewijns toespraak.
 • Nieuwe rubriek 'Dichters dragen voor uit eigen werk'

  Nieuwe rubriek 'Dichters dragen voor uit eigen werk'
  Tijdens 'Dichters dragen voor uit eigen werk' hoor je poëzieschrijver een van hun eigen gedichten voorlezen op de radio. Beluister hier hoe Raymond Herreman zijn zelfgeschreven gedicht voorleest.
 • Premier Van Acker spreekt bevolking toe via de radio naar aanleiding van de schoolstrijd

  Premier Van Acker spreekt bevolking toe via de radio naar aanleiding van de schoolstrijd
  De schoolstrijd is een strijd tussen het staatsonderwijs en het katholiek onderwijs en bereikt een hoogtepunt in 1955. Om de ongerustheid bij de bevolking weg te nemen, legt premier Achiel Van Acker via de radio uit hoe de hele situatie in elkaar zit. Beluister hier een fragment van de uitzending.
 • Georges De Caluwé start opnieuw met uitzenden met 'Radio Kerkske'

  Georges De Caluwé start opnieuw met uitzenden met 'Radio Kerkske'
  Als er één man is die echt vecht voor het doorbreken van het staatsmonopolie, is het Georges De Caluwé. Eerst probeert hij via zijn eigen politieke partij zijn radiozender terug in de ether te krijgen. Wanneer dat niet lukt, negeert hij het staatsmonopolie en gaat 'Radio Kerkske' zonder licentie opnieuw de ether in. Nog geen week later laat de Belgische regering zijn zender in beslag nemen.
 • Het NIR viert haar 25e verjaardag

 • Belangrijke reportage: openingsplechtigheid ‘Expo 58’ in België

  Belangrijke reportage: openingsplechtigheid ‘Expo 58’ in België
  Na jaren van voorbereiding wordt de wereldtentoonstelling Expo 58 met veel enthousiasme geopend. Zowel het medium radio als televisie besteden veel aandacht aan dit zes maanden durende evenement. “Expo 58 baadt in een gevoel van optimisme, vooruitgang en de oneindige maakbaarheid van de wereld.” Beluister hier een fragment van de reportage.
 • Radiomaker Bert Leysen overlijdt

  Leysen was eerst radioverslaggever bij het NIR en klom later hogerop toen hij hoofd van Omroep Limburg in Hasselt werd. Ook in de televisiewereld speelde hij een zeer grote rol als directeur van de Vlaamse televisie. Leysen stierf in een verkeersongeval. Beluister hier een fragment van Jan Boon (directeur-generaal van het NIR) over het overlijden van Bert Leysen.
 • NIR wordt opgesplitst en verandert van naam

  In Vlaanderen is er vanaf dan sprake van de BRT (Belgische Radio en Televisie). De Waalse tegenhanger heet de RTB en dan is er ook nog het Instituut van de Gemeenschappelijke Diensten. Er komt ook een nieuwe Omroepcentrum aan de Reyerslaan in Schaarbeek.
 • Belangrijke reportage: huwelijk koning Boudewijn en koningin Fabiola

  Belangrijke reportage: huwelijk koning Boudewijn en koningin Fabiola
  Karel Hemmerechts en Lucien Boussé zijn de journalisten ter plaatse die verslag moeten uitbrengen van deze grote dag. Wanneer koning Boudewijn en koningin Fabiola drie kwartier te laat komen doordat Fabiola onwel was geworden, staan Hemmerechts en Boussé voor de taak de uitzending vol te praten tot het koningspaar arriveert. Beluister hier een fragment van de reportage.
 • Komst van BRT 3 en FM-uitzendingen

  Dit derde net wordt het “culturele net” genoemd en zorgt voor de nodige differentiatie in de Belgische radiowereld met onder andere muziekprogramma’s en woorduitzendingen. Datzelfde jaar start de BRT ook met FM-uitzendingen, zowel voor het tweede als voor het derde net. Hiermee wordt het ‘Derde programma’ opgericht.
 • Uitzending allereerste ruimtetelefoongesprek

  Uitzending allereerste ruimtetelefoongesprek
  Het gaat over een telefoongesprek vanuit de ruimte met Amerika dat via de communicatiesatelliet Telstar wordt uitgezonden. Er wordt voor de eerste keer uitgezonden over de Atlantische Oceaan heen en ook op de Belgische radio is dit rechtstreeks te beluisteren. Beluister hier een fragment van het telefoongesprek.
 • Radio Antwerpen zendt uit vanaf het schip Uilenspiegel

  Radio Antwerpen zendt uit vanaf het schip Uilenspiegel
  Wanneer Georges De Caluwé zijn 'Radio Kerkske' verliest, start hij met de voorbereidingen om te kunnen uitzenden vanaf een schip buiten het Belgische territorium. Op 10 oktober 1962 is het zover: om 14.25 uur start 'Radio Antwerpen' vanaf het schip Uilenspiegel. De zender verwerft een enorme populariteit en al snel breidt De Caluwé uit met een kortegolfzender die uitzendt tot in Canada. De Belgische regering kan niet ingrijpen omdat er van buiten het Belgische territorium wordt gewerkt.
 • Georges De Caluwé sterft na operatie

  Georges De Caluwé sterft na operatie
  Hiermee verliest de Belgische radiowereld een groot man.
 • Storm verwoest het schip de Uilenspiegel

  Storm verwoest het schip de Uilenspiegel
  Met een windkracht 12 vernietigt de storm het anker van het schip waardoor het oncontroleerbaar wordt. Daarnaast vallen ook de generatoren uit. Tijdens de reddingsactie sterf één van de bemanningsleden wanneer hij tussen de reddingsboot en de Uilenspiegel wordt verpletterd. Hiermee breekt het einde van ‘Radio Antwerpen’ aan.
 • Anti-zeezenderwet in België goedgekeurd

  Hiermee mogen radiozenders ook niet meer uitzenden vanaf een schip en kan het staatsmonopolie op radio-uitzendingen opnieuw ten volle uitgeoefend worden.
 • Opvallende reportage: moord op J.F. Kennedy

  Opvallende reportage: moord op J.F. Kennedy
  Eind 1963 wordt de toenmalige president van de VS John Kennedy vermoord in Dallas. De wereld is geschokt bij het horen van dit nieuws. De Belgische radio besteedt er dan ook voldoende aandacht aan. Er wordt onder andere een reportage gemaakt over zijn begrafenis. Beluister hier een montage van zijn begrafenis.
 • Start van radioprogramma ‘Actueel’ op de nationale zender

  Zoals de naam zelf het zegt, ging het programma over de actualiteit.
 • Start van radioprogramma ‘Te bed of niet te bed’ met Jos Ghysen

  Start van radioprogramma ‘Te bed of niet te bed’ met Jos Ghysen
  ‘Te Bed Of Niet Te Bed’ wordt uitgezonden op de Limburgse omroep en blijft 23 jaar bestaan. Met dit programma wordt Ghysen een beroemdheid binnen de Belgische radiowereld. Iedereen onthoudt zijn bekende uitspraak “Bij leven en welzijn”. Beluister hier een fragment van het programma.
 • Verslag Praagse Lente door Karel Van Miert

  Verslag Praagse Lente door Karel Van Miert
  Tijdens de Praagse Lente, wanneer het democratisch socialisme even aan populariteit wint in Tsjecho-Slowakije, verblijft Van Miert in Praag voor zijn studies. Hij keert via West-Berlijn terug naar België. Later wordt Van Miert sociaaldemocratisch Vlaams politicus. Beluister hier een fragment van zijn verslag.
 • Start van radioprogramma ‘Vragen staat vrij’ met Lutgart Simoens

  Start van radioprogramma ‘Vragen staat vrij’ met Lutgart Simoens
  Simoens presenteert dit legendarische verzoekprogramma 23 jaar lang. Na haar kwam onder andere Kim Debrie voor de presentatie. Het programma houdt het 42 jaar vol, tot het in 2011 wordt vervangen door ‘Al Wat Je Lief Is’, ook gepresenteerd door Kim Debrie. Beluister hier een fragment van het programma.
 • Start radioprogramma ‘De Vlaamse Top 10’

  Start radioprogramma ‘De Vlaamse Top 10’
  In ‘De Vlaamse Top 10’ wordt er aandacht besteed aan Nederlandstalige muziek uit onze eigen regionen. Met artiesten zoals Clouseau, Jo Vally en Flip Kowlier bestaat het muziekprogramma vandaag nog steeds.
 • Verslag over Dolle Mina’s door Kees Middelhoff

  Verslag over Dolle Mina’s door Kees Middelhoff
  De Dolle Mina is een feministische beweging die, vooral in jaren 70, opkomt voor de gelijkberechtiging van man en vrouw. Naar aanleiding van een congres, gegeven door de beweging, maakt de Nederlandse correspondent Kees Middelhoff een verslag. Hij interviewt daarvoor “twee Belgische vrouwen die de Belgische en Nederlandse pers met elkaar vergelijken.” Beluister hier een fragment van het verslag.
 • Staking bij de BRT

  Staking bij de BRT
  De BRT komt in 1971 onder grote druk te staan. Sinds 1962 worden de lonen van het personeel niet meer geherwaardeerd waardoor de ontevredenheid een hoogtepunt bereikt en een staking dreigt. Beluister hier een fragment waarin Dirk Tieleman meer uitleg geeft over de staking.
 • Interview met Jean Leeuw over gijzeling tijdens Zomerspelen in München

  Interview met Jean Leeuw over gijzeling tijdens Zomerspelen in München
  Tijdens de Olympische Spelen in München worden elf leden van de Israëlische Olympische ploeg gegijzeld, waarna ze worden gedood, samen met een Duitse politieman. De gijzeling gebeurt door een Palestijnse terreurbeweging, ‘Zwarte September’, die ook vijf leden verliest tijdens een reddingsactie. In het interview vraagt Jan Wauters zich af waarom de Spelen niet eerder na de gijzeling werden stopgezet.
 • Oprichting zeezender Radio Atlantis

  Zoals de naam al doet vermoeden, zendt dit radiostation uit vanaf een schip, genaamd MV Mi Amigo. De eigenaar van deze zeezender is zakenman Adriaan Vanlandschoot. Met Radio Atlantis ziet de tweede zeezender, na Radio Antwerpen, het levenslicht in België. De vraag is echter hoe lang deze zender het zal volhouden. Hij zendt uit vanaf Nederland, waar het verbod op maritieme radiostations nog niet bestaat. Het hangt dus af van het feit of Nederland België zal volgen in haar wetgeving.
 • Oprichting zeezender Radio Mi Amigo

  Oprichting zeezender Radio Mi Amigo
  Radio Mi Amigo weet dankzij Sylvain Tack het schip MV Mi Amigo in te palmen, waardoor Radio Atlantis op zoek moet naar een nieuw schip. De zender koopt een eigen schip, de MV Jeanine. Eigenlijk overtreden de werknemers van deze zeezenders wel degelijk de Belgische wet omdat het verboden is om mee te werken aan een zeezender. Toch doet de Belgische overheid niets omdat de omweg via Nederland de zaak erg bemoeilijkt.
 • Liedje van Radio Atlantis uitgezongen

  Uiteindelijk past Nederland haar wetgeving ook aan en verbiedt ze zeezenders. Daarmee komt het verhaal van Radio Atlantis aan zijn einde. Radio Mi Amigo daarentegen zet zijn piratenzender door.
 • BRT zendt eerste radiodocumentaire uit

  BRT zendt eerste radiodocumentaire uit
  De documentaire gaat over het vlot van Fons Oerlemans, waarmee Jan Van Rompaey contact krijgt via Radio Oostende contact met het vlot van Fons Oerlemans. De kwaliteit van de verbinding is niet denderend omdat er ook radioamateurs gebruik van maken. Beluister hier een fragment over wat er die dag op het menu staat.
 • Start programma ‘Rodenbachstraat 29’ met Jos Ghysen

  Start programma ‘Rodenbachstraat 29’ met Jos Ghysen
  Door het grote succes van zijn eerste radioprogramma ‘Te Bed Of Niet Te Bed’, krijgt Jos Ghysen ook een tweede programma. ‘Rodenbachstraat 29’ wordt ook een succes. Beluister hier een fragment.
 • Debatteren over reclame

  Reclame neemt van bij het begin een belangrijke plaats in op zowel radio als televisie. In 1977 ontstaat er in de Kamer een debat over sluikreclame dat wordt uitgezonden op de radio. Beluister hier een fragment van het debat.
 • Objectiviteit BRT op de eerste plaats

  Op 18 mei 1960 vervalt de omroepwet van de BRT, waardoor hij in 1979 een nieuw statuut krijgt via een decreet. Als Vlaamse culturele instelling moet objectiviteit vanaf dan centraal staan. Niet enkel het nieuws, maar ook alle andere programma’s die informatie overbrengen bij de luisteraar. Het verkeer wordt vanaf dan een vaste waarde op de radio, met een eigen verkeersredactie.
 • Oprichting lokale radiozender 'Radio Scorpio'

  Oprichting lokale radiozender 'Radio Scorpio'
  "Wij zijn een Leuvense, onafhankelijke radiozender. De naam "Scorpio" slaat niet alleen op de schorpioen in het logo, maar verwijst als letterwoord ook naar de doelstellingen van de zender. S.C.O.R.P.I.O. staat namelijk voor 'Socio-Culturele Organisatie voor Regionale Pluralistische Informatie-Overdracht'."
  Bron: http://www.radioscorpio.be/node/20
 • Einde van Radio Mi Amigo

  Einde van Radio Mi Amigo
  Nadat het zeezenderverbod ook in Nederland wordt toegepast, beslist Radio Mi Amigo om toch door te gaan als piratenzender. De zender verhuist naar nog verder gelegen gebieden zoals Spanje en zelfs Mauritius, maar in 1979 houdt de zender het ook voor bekeken. Net zoals het vroegere Radio Atlantis, eindigt Radio Mi Amigo ook vastgelopen op een zandbank.
 • Nieuw programma ‘Groeten aan zeelieden’ met Lutgart Simoens

  hierMet dit programma is het de bedoeling om schippers in contact te brengen met hun vrienden en familie. De luisteraar krijgt hiermee alledaagse conversaties te horen, maar dan wel tussen mensen die elkaar missen, wat het dat net ietsje emotioneler maakt. Beluister een fragment van het programma.
 • Oprichting 'Radio Contact'

  Oprichting 'Radio Contact'
  'Radio Contact' is een commercieel radiostation dat tot 2008 ook nog in Vlaanderen actief was. Vandaag bestaat de radiozender enkel nog in Wallonië.
 • Start van het programma ‘Het kraaienest’ met Marleen Bergen

  Start van het programma ‘Het kraaienest’ met Marleen Bergen
  Het programma belicht verschillende maatschappelijke thema’s. Beluister hier een fragment van het programma.
 • Lokale radio’s krijgen erkenning

  Lokale radio’s worden al lange jaren geweerd wanneer de Belgische regering eindelijk beslist om ze te erkennen. De reden waarom ze zo lang verboden werden, is omdat ze een grote concurrentie vormen voor de BRT.
 • Interview met Wilfried Martens over de taalkwestie

  Interview met Wilfried Martens over de taalkwestie
  Fragment over de toenmalige taalkwesties in België: Daniël Buyle interviewt toenmalig premier Wilfried Martens
 • Oprichting ‘Studio Brussel’

  Oprichting ‘Studio Brussel’
  Doordat de concurrentie van de lokale omroepen zo groot is, probeert de BRT de strijd aan te gaan met een nieuwe jongerenzender, ‘Studio Brussel’. De zender begint klein en zendt eerst maar 6 uur per dag uit, maar al snel breidt de zendtijd uit met zendblokken van 7 tot 19uur. De eerste twee presentatoren zijn Paul De Wyngaert en Jan Hautekiet. ‘Studio Brussel’ raakt bekend als een alternatief net dat commerciële muziek vermijdt.
 • Interview koningin Fabiola door Lutgart Simoens

  Interview koningin Fabiola door Lutgart Simoens
  Het interview vindt plaats bij Radio Antwerpen en wordt uitgezonden tijdens het programma ‘Platenpoets’. Het is zeer merkwaardig dat iemand een interview mag doen met een lid van de koninklijke familie. Er wordt vandaag nog steeds over het interview gepraat. Beluister hier een fragment van het interview uitgezonden op 'Radio 1'.
 • Toelating van reclame op lokale radio’s

 • Heel Vlaanderen kan ‘Studio Brussel’ beluisteren

 • Goedkeuring kabeldecreet

  Tot begin 1987 mag er geen commerciële zender opgericht worden als gevolg van het staatsmonopolie op radio-uitzendingen. Daar komt een einde aan wanneer het kabeldecreet wordt goedgekeurd en het staatsmonopolie eindelijk wordt afgeschaft. Beluister hier een fragment over het kabeldecreet.
 • Start van het programma ‘Het Genootschap’ met Frank Dingenen en Dré Steemans

  Start van het programma ‘Het Genootschap’ met Frank Dingenen en Dré Steemans
  ‘Het Genootschap’ wordt uitgezonden op Radio 2 en draait rond humor. In het fragment hoor je een sketch over Leopold I die zijn sollicitatie om de Belgische koning te worden voorbereid.
 • Start van het programma ‘Het Leugenpaleis’ met Bart Peeters en Hugo Matthysen

  Start van het programma ‘Het Leugenpaleis’ met Bart Peeters en Hugo Matthysen
  Het Leugenpaleis was een radioprogramma op Studio Brussel dat door Bart Peeters en Hugo Matthysen werd gepresenteerd. Beluister hier een fragment van het programma.
 • Start van radioprogramma ‘Onvergetelijk’ met Eddy Wally

  Start van radioprogramma ‘Onvergetelijk’ met Eddy Wally
  Nederlandstalig zanger Eddy Wally verzorgt 12 jaar lang het programma ‘Onvergetelijk’, waarin hij jonge Vlaamse artiesten de kans geeft om bekendheid te verwerven op Radio 2. Beluister hier een fragment van het muziekprogramma.
 • Start programma ‘Het koekoeksnest’

  Start programma ‘Het koekoeksnest’
  'Het koekoeksnest’ is de eerste radiofeuilleton die uitgezonden wordt op de openbare omroep. Het programma is te beluisteren op Radio 2 en gaat over het hotel-restaurant ‘’t Koekoeksnest’. Het programma stopt in 1997. Beluister hier een fragment van het programma.
 • Start programma ‘Funiculi Funicula’

  Start programma ‘Funiculi Funicula’
  Met dit programma probeert Radio 2 lichte klassieke muziek dichter bij haar luisteraars te brengen op zondagavond. Er worden ook cd’s en concerten rond dit programma gemaakt, waardoor het een groot succes wordt. Beluister hier het fragment waarin Marc Brillouet, die 19 jaar lang het gezicht van het programma was, afscheid neemt van zijn luisteraars.
 • BRT in een nieuw jasje

  BRT laat voor de namen van zijn radiozenders de afkorting ‘BRT’ vallen waardoor BRT1, -2 en -3 gewoon Radio 1, 2 en 3 heten. Daarnaast breidt de zendtijd van Studio Brussel nog verder uit met uitzendingen tot 23u30 en krijgt Radio 3 een eigen programma dat rond klassieke muziek draait. Er wordt op Radio 1, Radio 2 en Studio Brussel ook plaats gemaakt voor reclame. Ook de Wereldomroep kan vanaf dan thuis beluisterd worden via een middengolfzender. Op het einde van het jaar blijkt de BRT met 80% v
 • Eerste reclame op de BRT

  Beluister hier de eerste reclame ooit die uitgezonden werd op de BRT
 • BRT wordt BRTN

  BRT wordt BRTN
  Na de naamswijziging van zijn radionetten, krijgt ook de openbare omroep een nieuwe naam. Met de nieuwe afkorting BRTN, wil de omroep de nadruk leggen op het Nederlandstalige karakter van de uitzendingen: Belgische Radio- en Televisieomroep Nederlandstalige Uitzendingen. Deze naamsverandering is niet het enige dat er anders zal uitzien vanaf 1991. Op financieel vlak wordt er beslist te besparen en dat heeft ook gevolgen voor het personeel.
 • Oprichting ‘Radio Vlaanderen-Internationaal’

  Oprichting ‘Radio Vlaanderen-Internationaal’
  In 1992 wordt de zender opgericht en vier jaar later is hij via het internet te beluisteren over de hele wereld. Beluister hier een fragment van een uitzending.
 • Oprichting radiozender ‘Radio Donna’

  Oprichting radiozender ‘Radio Donna’
  Radio Donna is een radiozender van de BRTN en is in het begin helemaal niet de hitzender die hij later wordt. Bij de start van Radio Donna is er nog geen duidelijke profilering en draait de zender zowel recente nummers als oldies als Vlaamse nummers. Later wordt ‘Radio Donna’ gewoon ‘Donna’ genoemd.
 • Oprichting lokale zender 'Urgent.fm'

  Oprichting lokale zender 'Urgent.fm'
 • Start programma ‘Hallo Hautekiet’ met Jan Hautekiet

  Start programma ‘Hallo Hautekiet’ met Jan Hautekiet
  Dit programma heeft zowel grote voor- als tegenstanders omdat Jan Hautekiet zo zijn eigen manier heeft om zijn programma aan te pakken. Tijdens de uitzending is het de bedoeling dat hij zo veel mogelijk telefoontjes van luisteraars aanneemt. Alleen laat hij ook zeer duidelijk merken wanneer de luisteraar volgens hem niet interessant genoeg is door het telefoongesprek gewoon te onderbreken of stop te zetten zonder pardon.
 • Massamoord in Rwanda

  Massamoord in Rwanda
  De situatie in Rwanda tussen de Tutsi’s en de Hutu’s escaleert in april 1994 waardoor er tussen de 500.000 en een miljoen Rwandezen omkomen. Ook tien Belgische blauwhelmen vinden de dood. Beluister hier een fragment van een telefoongesprek met journaliste Katrien Vanderschoot die op dat moment ter plaatse is.
 • Reportage over ‘De Witte Mars’

  Reportage over ‘De Witte Mars’
  'De Witte Mars’ vindt plaats op 20 oktober 1996 wanneer kindermartelaar Marc Doutroux wordt gearresteerd. Duizenden mensen komen op straat om hun ontevredenheid over de werking van het gerecht te uiten. Als gevolg hiervan past het gerecht later een heleboel hervormingen toe. Beluister hier een korte reportage over ‘De Witte Mars’
 • Reportage sluiting Renault-Vilvoorde

  Reportage sluiting Renault-Vilvoorde
  Er is veel te doen rond de sluiting van Renault-Vilvoorde in 1997 omdat hierdoor meer dan 3.000 werknemers hun job verliezen. De multinational neemt deze beslissing omdat de fabriek slecht gelegen zou zijn en de lonen te hoog zouden zijn. De werknemers pikken dit niet en komen massaal op straat. Later zou hierdoor de ‘wet Renault’ goedgekeurd worden, een wet die dat soort spontane bedrijfssluitingen moet vermijden in de toekomst.
 • Goedkeuring maxi-decreet

  Door het maxi-decreet zou de BRT vanaf Nieuwjaar 1998 van naam veranderen in de ‘Vlaamse Radio- en Televisieomroep’ (VRT). Daarnaast verandert het statuut van de openbare omroep ook naar een naamloze vennootschap.
 • BRTN wordt officieel VRT

  BRTN wordt officieel VRT
  hierBeluister een fragment waarin Bert De Graeve het over de VRT heeft
 • ‘Radio 3’ wordt ‘Klara’

  ‘Radio 3’ wordt ‘Klara’
  Omdat Radio 3 in 2000 wil moderniseren, krijgt de zender een nieuwe naam: ‘Klara’. Klara is naast een vrouwennaam ook de afkorting van ‘klassieke radio’. Beluister hier een fragment waarin je te horen krijgt waarom de naam Klara gekozen wordt.
 • Start programma ‘Jongens en wetenschap’ met Koen Fillet en Sven Speybrouck

  Start programma ‘Jongens en wetenschap’ met Koen Fillet en Sven Speybrouck
  Zoals de naam het zelf zegt, draait dit programma rond de wetenschap. Met een humoristische inslag worden er iedere uitzending verschillende wetenschappelijke vragen beantwoord zoals bijvoorbeeld “Waarom blijven gebakken frikadellen na een tijdje bovendrijven?” Beluister hier een fragment van een uitzending.
 • Oprichting commerciële radiozender Q-Music

  Oprichting commerciële radiozender Q-Music
  De radiozender start meteen goed met een marathon radiomaken van 45 uur. Hiermee verbreken ze het wereldrecord.
 • Oprichting lokale radio FM Brussel

  Oprichting lokale radio FM Brussel
  De zender houdt zijn Brusselse luisteraars op de hoogte van de sociale, politieke en culturele actualiteit in Brussel en probeert onder andere ook een platform aan te bieden voor Nederlandstalige initiatieven.
 • 75-jarig bestaan van de openbare omroep

  75-jarig bestaan van de openbare omroep
  Om deze verjaardag te vieren, worden er verschillende festiviteiten georganiseerd. Op Radio 1 is het Friedl’ Lesage die terugblikt op deze 75 jaar in haar programma ‘Het beste moet nog komen’. Ze nodigt verschillende belangrijke mensen uit de radiogeschiedenis uit. Ook Radio 2 laat dit niet zomaar voorbijgaan en organiseert de ‘Pre Historie Live’. Met deze verjaardag wordt ook de podcast gelanceerd.
 • Start ‘Music For Life’ met het ‘Glazen Huis’

  Start ‘Music For Life’ met het ‘Glazen Huis’
  Dit is een initiatief van Studio Brussel waarbij het de bedoeling is om op zes dagen tijd zo veel mogelijk geld in te zamelen voor een goed doel en dit aan de hand van verzoekjes in ruil voor een klein bedrag. Hiervoor maken drie presentatoren non-stop radio vanuit het ‘Glazen Huis’ in Leuven. De jaren nadien staat het ‘Glazen Huis’ ook in Antwerpen of Gent. Elk jaar wordt er rond een ander thema geld ingezameld. De eerste editie bracht in totaal € 2.419.246 op.
 • Start van programma ‘De Madammen’ met Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Ilse Van Hoecke

  Start van programma ‘De Madammen’ met Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Ilse Van Hoecke
  Het programma wordt uitgezonden op Radio 2 en is te beluisteren van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12. Er gaat aandacht naar allerhande thema’s zoals gastronomie, wellness en gezondheid. Vandaag is het niet meer Ilse Van Hoecke die mee het programma presenteert, maar wel Leki. Beluister hier een fragment van het programma.
 • Recordbedrag gewonnen met ‘Het Geluid’ op ‘Q-music’

  Recordbedrag gewonnen met ‘Het Geluid’ op ‘Q-music’
  Het openschuiven van het zeepbakje van een wasmachine: dat is het geluid waarmee een luisteraar maar liefst € 80.800 won.
 • Oprichting radiozender MNM

  Oprichting radiozender MNM
  Net zoals ‘Studio Brussel’ is ‘MNM’ (Music ‘N More) een radiozender opgericht door de VRT. Met de slogan “Let’s have a big time!” vervangt ‘MNM’ de hitzender ‘Donna’. Peter Van de Veire wordt het gezicht van ‘MNM’ en geeft dan ook het startschot in ‘De grote Peter Van De Veire ochtendshow’. Beluister hier een fragment van de opstart van ‘MNM’.
 • Oprichting radiozender Joe FM

  Oprichting radiozender Joe FM
  De nieuwe radiostudio van JOE FM in Vilvoorde kleurt groen om het startschot van Joe FM (met zijn groene logo) in te luiden. Joe FM is de vervanger van het voormalige 4fm. Het openen van de zender gebeurt niet zonder toeters en bellen, met Jim Kerr (zanger van de Simple Minds) als grote aanwezige. Joe FM hoort, net zoals Q-music, bij de Medialaan en speelt vooral oldies en klassiekers.
 • Start radioprogramma ‘Tomas staat op’

  Start radioprogramma ‘Tomas staat op’
  Dit is een programma dat uitgezonden wordt op Studio Brussel en draait rond de actualiteit en dergelijke. Tomas De Soete wordt tijdens de presentatie geassisteerd door zijn sidekick Linde Merckpoel. Vandaag opent Sam De Bruyn de dagelijkse uitzendingen op Studio Brussel in ‘Sam staat op’. Zo is er ook al een ‘Siska staat op’ geweest.
 • VRT staat vanaf dan voor Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

 • Einde van verzoekprogramma ‘Vragen staat vrij’

  Einde van verzoekprogramma ‘Vragen staat vrij’
  Het programma start in 1969 met Lutgart Simoens en wordt na 23 overgenomen door Kim Debrie. Debrie presenteert vanaf 30 augustus 2011 dan ook het vervangprogramma ‘Al wat je lief is’.
 • Georges De Caluwé krijgt gedenktegel

  Georges De Caluwé krijgt gedenktegel
  Met zijn radiozender ‘Radio Antwerpen’, of in de volksmond ‘Radio Kerkske’, verwerft De Caluwé een enorme bekendheid van de jaren 20 tot 60. Hij vocht jarenlang tegen het staatsmonopolie en stierf in 1962. Jaren na zijn dood krijgt hij, als radiopionier, een gedenktegel in Antwerpen.
 • Peter Van De Veire verbreekt wereldrecord radiomaken

  Peter Van De Veire verbreekt wereldrecord radiomaken
  Van De Veire presenteert 8 dagen aan een stuk om in de eerste plaats de vele studenten bij te staan tijdens hun blokperiode, maar ook om het wereldrecord radiomaken te verbreken. Na 185 uur houdt hij het voor bekeken en heeft hij het record op zijn naam staan. Van maandag 11 juni om 6 uur ’s ochtends tot 18 juni om 23 uur heeft Peter Van de Veire 185 uur aan een stuk radio gemaakt om blokkende studenten een hart onder de riem te steken.