A1b86e44 6901 4693 b5c3 9d4f2ebbbce4

CKV timeline

 • 11,000 BCE

  Tumuligraven

  Tumuligraven
  Een tumulus (ook: heuvelgraf of grafheuvel) is een heuvel uit de prehistorie die werd gebruikt als begraafplaats. De tumulus werd opgeworpen in de late steentijd, de bronstijd en de ijzertijd.
 • 4000 BCE

  Hunebed

  Hunebed
  Hunebedden zijn volgens de gangbare theorie resten van prehistorische grafkamers. Ze zijn echter niet te beschouwen als graven in de gewone betekenis, maar eerder als knekelhuizen. Het is niet met zekerheid te zeggen dat grafsignalisatie de oorspronkelijke functie van al deze bouwwerken is geweest. Er zijn dolmen waarvan vermoed wordt dat ze enkel als heiligdom dienstdeden.
 • 3150 BCE

  Mastaba

  Mastaba
  Uit de prehistorische gewone tumuligraven ontwikkelden zich bij de Oude Egyptenaren de mastabagraven en later de piramiden. Mastaba betekent bank in het Arabisch. De grafmonumenten werden zo genoemd omdat ze vanuit de verte op een modder- of zandbank lijken. De mastaba heeft de vorm van een langwerpige afgeknotte piramide.De mastaba werd gebouwd in de pre-dynastieke periode.
 • 3100 BCE

  Het Palet van Narmer

  Het Palet van Narmer
  Het behoorde toe aan farao Narmer en werd in 1898 gevonden in Hierakonpolis. Het het palet is van groene siltsteen en is 64 cm hoog en 42 cm breed. Het palet werd niet in het dagelijks leven gebruikt, maar had een ceremoniële, herdenkende functie in de tempel van Hierakonpolis.
 • 3000 BCE

  Jagers en Boeren

  Pre-historie
 • 2700 BCE

  Piramide van Djoser

  Piramide van Djoser
  De Piramide van Djoser is een trappenpiramide in Saqqara, gebouwd voor de Egyptische farao Djoser en ontworpen door zijn vizier Imhotep. De piramide dateert uit de 27e eeuw v.Chr. en is daarmee, voor zover bekend, het eerste gebouw dat volledig in steen was opgetrokken.
 • 2448 BCE

  Sfinx van Gizeh

  Sfinx van Gizeh
  De Sfinx van Gizeh is het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld. Het staat bij de drie grote piramiden in Gizeh met de rug naar de piramide van Chefren. Er bestaan nog veel onduidelijkheden over de sfinx, er zijn dan ook tal van theorieën over het ontstaan en de vorm. Ook zouden er nog ruimten onder de sfinx zijn, die nog niet zijn verkend.
 • 1980 BCE

  Paleis in Knossos

  Paleis in Knossos
  Knossos is een plaats op het eiland Kreta. Het paleis is vermoedelijk zo'n 4000 jaar oud en zou kunnen zijn gebouwd door de mythische architect Daedalus.
 • 1400 BCE

  De Leeuwenpoort van Mycene

  De Leeuwenpoort van Mycene
  De Leeuwenpoort vormde de toegang tot de burcht van Mycene. Koning Perseus liet een indrukwekkende koningsburcht bouwen. Deze burcht van Mycene werd enkel bewoond door de heersende klasse. De burcht is omringd door de Leeuwenpoort van Mycene. De poort gaf toegang tot het centrum van de burcht. Hier bevond zich het paleis dat in verschillende fasen gebouwd werd.
 • 1300 BCE

  Egyptisch dodenboek

  Egyptisch dodenboek
  Het Dodenboek (letterlijke vertaling: Het boek van het voortkomen [of -gaan] bij dag) is de benaming voor een verzameling teksten die met name op papyrus geschreven werden en die meegegeven werden met de overledene in het graf. De spreuken werden vaak begeleid door een vignet, een symbolische representatie die de inhoud van de spreuk samenvat
 • 450 BCE

  Discuswerpen

  Discuswerpen
  De discuswerper of Diskobolos was een Grieks bronzen beeld. Het verloren gegane originele beeld werd vervaardigd ca. 450 v.Chr. door de Attische beeldhouwer en bronsgieter Myron van Eleutherae. Het bronzen beeld was ongeveer 1,55 m hoog en stond vermoedelijk in Delphi of Olympia.
 • 407 BCE

  Akropolis van Athene

  Akropolis van Athene
  De Akropolis van Athene is de 156 meter hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad, oorspronkelijk door een vruchtbare vlakte omringd, op veilige en toch niet verre afstand van zee gelegen, die zich bij uitstek leende tot een nederzetting. Door de ligging is de Akropolis van kilometers ver te zien voor wie Athene nadert.
 • 80

  Colosseum

  Colosseum
  Het Colosseum werd gebouwd door de zogenaamde Flavische keizers. De bouw werd begonnen onder de heerschappij van Vespasianus in 72 en gefinancierd uit de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem in 70. Na de voltooiing in 80 werd het ingewijd door Titus.
 • 500

  Grieken en Romeinen

  Oudheid
 • 1000

  Monniken en Ridders

  Vroege middeleeuwen
 • 1500

  Steden en Staten

  Hoge en late middeleeuwen
 • 1503

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  Mona Lisa (ook La Gioconda genoemd) is de titel van een geschilderd werk van Leonardo da Vinci, dat nu in het Louvre hangt. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout). Het is het portret van een dame, waarschijnlijk Lisa Gherardini of voluit Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari, de derde echtgenote van Francesco del Giocondo, die waarschijnlijk de opdracht gaf voor het schilderij.
 • Ontdekkers en Hervormers

  Renaissancetijd en 16e eeuw
 • Christus in de storm op het meer van Galilea

  Christus in de storm op het meer van Galilea
  Christus in de storm op het meer van Galilea, ook wel genoemd De storm op het meer van Galilea is een olieverfschilderij van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn, geschilderd in 1633. Het schilderij hing in het Isabella Stewart Gardner Museum totdat het doek in 1990 gestolen werd.
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren beter bekend als de Nachtwacht, is een schuttersstuk van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669) en kwam in 1642 gereed. Het canvas toont de twee schutters uit de titel, vergezeld door andere militieleden, alsmede enkele figuranten, terwijl ze zich aan het opstellen zijn.
 • Portret van Jan Six

  Portret van Jan Six
  Portret van Jan Six is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Rembrandt uit 1654, olieverf op linnen, 112 x 102 centimeter groot. Six was de mecenas van de kunstenaar. Het werk maakt deel uit van de Collectie Six.
 • Bathseba met de brief van koning David

  Bathseba met de brief van koning David
  Bathseba met de brief van koning David is een olieverfschilderij van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn, geschilderd in 1654. Het toont Bathseba die net de brief van koning David heeft ontvangen. Het schilderij bevindt zich in de collectie van het Louvre te Parijs.
 • De anatomische les van Dr. Deijman

  De anatomische les van Dr. Deijman
  De anatomische les van Dr. Deijman was een van de belangrijkste schilderijen van de kunstschilder Rembrandt van Rijn. Het was het op twee na grootste werk van zijn hand. Dat het relatief minder beroemd is, heeft te maken met de brand in 1723 waarin het grootste deel verloren ging.
 • Regenten en Vorsten

  Gouden Eeuw en 17e eeuw
 • Johann Pachelbel

  Johann Pachelbel
  Johann Pachelbel was een Duits organist en componist uit de barokperiode, die het bekendst is van zijn Canon in D. Geboren: 1653, Neurenberg, Duitsland
  Overleden: maart 1706, Neurenberg, Duitsland
 • Antonio Vivaldi

  Antonio Vivaldi
  Antonio Lucio Vivaldi was een Italiaans violist, priester en componist. Hij is vooral bekend van Le Quattro Stagioni, een cyclus van vier vioolconcerten, maar heeft meer dan 700 composities op zijn naam staan, in vele instrumentale en vocale genres. Geboren: 4 maart 1678, Venetië, Italië
  Overleden: 28 juli 1741, Wenen, Oostenrijk
 • Johann Sebastian Bach

  Johann Sebastian Bach
  Johann Sebastian Bach was een Duitse componist van barokmuziek, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Geboren: 31 maart 1685, Eisenach, Duitsland
  Overleden: 28 juli 1750, Leipzig, Duitsland
 • Wolfgang Amadeus Mozart

  Wolfgang Amadeus Mozart
  Wolfgang Amadeus Mozart, doopnaam Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, was een uit het prinsaartsbisdom Salzburg afkomstige componist, pianist, violist en dirigent. Hij excelleerde in elke courante muziekvorm uit zijn tijd, met name in opera, de symfonie, het pianoconcert en kamermuziek. Geboren: 27 januari 1756, Salzburg, Oostenrijk
  Overleden: 5 december 1791, Wenen, Oostenrijk
 • Pruiken en Revoluties

  Eeuw van de Verlichting en 18e eeuw
 • Wandelaar Boven De Nevelen

  Wandelaar Boven De Nevelen
  Schilder: Caspar David Friedrich
 • Kloosterbegraafplaats In De Sneeuw

  Kloosterbegraafplaats In De Sneeuw
  Schilder: Caspar David Friedrich
 • Ludwig van Beethoven

  Ludwig van Beethoven
  Ludwig van Beethoven was een Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent. Zijn stijl sluit direct aan op die van Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn, met wie hij tot de Eerste Weense School wordt gerekend. Hij bracht het classicisme tot voltooiing en leidde de romantiek in. Geboren: december 1770, Bonn, Duitsland
  Overleden: 26 maart 1827, Wenen, Oostenrijk
 • Wolken Voor De Kust Van Brighton

  Wolken Voor De Kust Van Brighton
  Schilder: John Constable
 • Franz Schubert

  Franz Schubert
  Franz Peter Schubert was een Oostenrijks componist. Geboren: 31 januari 1797, Himmelpfortgrund, Wenen, Oostenrijk
  Overleden: 19 november 1828, Wenen, Oostenrijk
 • De Vrijheid Leidt Het Volk

   De Vrijheid Leidt Het Volk
  Schilder: Eugène Delacroix
  Dit Schilderij is geverfd met olieverf.
 • Sneeuwstorm Bij Een Havenmonding

  Sneeuwstorm Bij Een Havenmonding
  Schilder: William Turner
 • Frédéric Chopin

  Frédéric Chopin
  Frédéric François Chopin, eigenlijk Fryderyk Franciszek Chopin, was een Pools componist en virtuoos pianist uit de romantiek. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die Polen heeft voortgebracht en geldt als een der grootste toondichters uit de muziekgeschiedenis. Geboren: 1 maart 1810, Żelazowa Wola, Polen
  Overleden: 17 oktober 1849, Parijs, Frankrijk
 • Gioachino Rossini

  Gioachino Rossini
  Gioachino Antonio Rossini was een Italiaanse componist. In een periode van twintig jaar componeerde hij 40 opera's. Geboren: 29 februari 1792, Pesaro, Italië
  Overleden: 13 november 1868, Passy, Parijs, Frankrijk
 • Richard Wagner

  Richard Wagner
  Wilhelm Richard Wagner was een Duits componist. Richard Wagner was een belangrijk vernieuwer in de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera's die hij zelf liever als muziekdrama's aanduidde en waarvoor hij ook de teksten schreef. Geboren: 22 mei 1813, Leipzig, Duitsland
  Overleden: 13 februari 1883, Palazzo Vendramin-Calergi, Venetië, Italië
 • De aardappeleters

  De aardappeleters
  De aardappeleters is de titel van een schilderij van Vincent van Gogh. Het is gemaakt in 1885 in Nuenen. Van Gogh werd geïnspireerd door een schilderij dat Jozef Israëls enkele jaren eerder maakte van een boerenfamilie aan tafel voor een eenvoudige maaltijd.
 • Franz Liszt

  Franz Liszt
  Franz Liszt, Hongaars: Liszt Ferenc, sinds 1859 Franz Ritter von Liszt, was een Hongaars componist en pianist. Hij geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden. Geboren: 22 oktober 1811, Raiding, Oostenrijk
  Overleden: 31 juli 1886, Bayreuth, Duitsland
 • Zonnebloemen

  Zonnebloemen
  Zonnebloemen is een serie stillevens (olieverf op doek) gemaakt door de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Van de serie zonnebloemen bestaan er drie schilderijen met vijftien zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met twaalf zonnebloemen in een vaas. Van Gogh schilderde eerst de Vaas met de twaalf zonnebloemen, die in het Neue Pinakothek-museum in München in Duitsland hangt.
 • Op de drempel van de eeuwigheid

  Op de drempel van de eeuwigheid
  Schilderij van Vincent van Gogh
  Zittende man op de drempel van de eeuwigheid, ook genoemd Oude man met smart, is een olieverfschilderij van Vincent van Gogh, gebaseerd op een gelijknamige lithografie uit 1882 en voltooid in Saint-Rémy-de-Provence begin mei 1890, twee maanden voor zijn dood.
 • Korenveld met kraaien

  Korenveld met kraaien
  Korenveld met Kraaien, ook wel getiteld Korenvelden onder dreigende luchten met kraaien, is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh, olie op doek, 50,5 x 100,5 centimeter groot, gemaakt in 1890.
 • Pjotr Iljitsj Tsjajkovski

  Pjotr Iljitsj Tsjajkovski
  Pjotr Iljitsj Tsjajkovski was een Russisch componist, die geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de hoogromantiek. Geboren: 7 mei 1840, Votkinsk, Rusland
  Overleden: 6 november 1893, Sint-Petersburg, Rusland
 • Johannes Brahms

  Johannes Brahms
  Johannes Brahms was een Duitse componist, dirigent, organist en pianist. Geboren: 7 mei 1833, Hamburg, Duitsland
  Overleden: 3 april 1897, Wenen, Oostenrijk
 • Burgers en Stoommachines

  Industrialisatietijd en 19e eeuw
 • Giuseppe Verdi

  Giuseppe Verdi
  Giuseppe Fortunino Francesco Verdi was organist, pianist, dirigent maar bovenal componist. Verdi was een van de grootste componisten van Italiaanse opera's, waarvan hij er in totaal zesentwintig schreef. Zijn opera's waren tijdens zijn leven zeer geliefd en zijn dat nog steeds. Geboren: 10 oktober 1813, Le Roncole, Italië
  Overleden: 27 januari 1901, Milaan, Italië
 • Avond; De rode boom

  Avond; De rode boom
  Avond; De rode boom is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan uit 1908-1910, olieverf op linnen, 70 x 99 centimeter groot. Hij schildert een boom in een stijl die de overgang markeert tussen zijn vroege realistische werk en zijn latere abstracte composities.
 • De grijze boom

  De grijze boom
  Schilderij van Piet Mondriaan
 • Claude Debussy

  Claude Debussy
  Claude Achille Debussy was een Frans componist die vernieuwing bracht binnen de klassieke muziek. Geboren: 22 augustus 1862, Saint-Germain-en-Laye, Frankrijk
  Overleden: 25 maart 1918, Parijs, Frankrijk
 • Broadway Boogie Woogie

  Broadway Boogie Woogie
  Broadway Boogie Woogie is een schilderij gemaakt in 1942-1943 door de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan. Het werk van Mondriaan is een goed voorbeeld van de kunststroming die moderne kunst genoemd wordt. Hier is op radicale wijze afstand genomen van directe representatie van de waargenomen werkelijkheid.
 • Sergej Rachmaninov

  Sergej Rachmaninov
  Sergej Vasiljevitsj Rachmaninov was een Russisch componist, pianist, dirigent en muziekpedagoog. Hij geldt als een van de belangrijkste pianisten van de 20e eeuw en was als componist voortzetter van de Russische romantiek. Geboren: 1 april 1873, Starorussky Uyezd
  Overleden: 28 maart 1943, Beverly Hills, Californië, Verenigde Staten
 • Richard Strauss

  Richard Strauss
  Richard Georg Strauss was een Duitse componist en dirigent. Hij is niet verwant met Johann Strauss en diens familie uit Wenen. Het Richard-Strauss-Institut beheert sinds 1999 een archief en museum over hem in Garmisch-Partenkirchen. Geboren: 11 juni 1864, München, Duitsland
  Overleden: 8 september 1949, Garmisch-Partenkirchen, Duitsland
 • Wereldoorlogen

  Eerste helft 20e eeuw
 • Igor Stravinsky

  Igor Stravinsky
  Igor Fjodorovitsj Stravinsky was een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Naast componist was Stravinsky ook dirigent, vaak van zijn eigen werken. Geboren: 17 juni 1882, Lomonosov, Rusland
  Overleden: 6 april 1971, JW Marriott Essex House New York, New York City, New York, Verenigde Staten
 • Televisie en Computers

  Tweede helft 20e eeuw
 • Heden

  21ste eeuw