Dit veranderde in social media

socialmedialandschap

 • LinkedIn

  LinkedIn
  LinkedIn is een sociaal netwerk dat gericht is op vakmensen. Het werd door 3 miljoen Nederlanders gebruikt. Het is een netwerk voor werkgevers, werkzoekenden en meer wat te maken heeft met werk.
 • Period: to

  socialmedialandschap

 • Facebook

  Facebook
  Facebook had in 2011 5 miljoen Nederlandse gebruikers. Elk leeftijdscategorie komt erop voor. Het is bedoelt om contact te krijgen met je vrienden door foto's te delen, verhalen te vertellen op je tijdlijn, chatten en notificaties te krijgen van je vrienden.
 • Hyves

  Hyves
  Hyves was de grootste vrienden netwerk van Nederland met 9,7 miljoen gebruikers. Hyves wilde eerst studenten als doelgroep, maar al gauw werden oudere mensen ook lid.
 • Twitter

  Twitter
  In 2011 waren er 1 miljoen Nederlanders actief op Twitter. Het is een netwerksite waarbij je korte berichten kunt achterlaten, op elkaar kunt reageren en met vrienden kunt praten. Het is vooral bedoeld voor mensen van 30, mensen die interesse hebben in nieuws.
 • LinkedIn

  LinkedIn
  Ruim 5,3 miljoen Nederlandse LinkedIn profielen. Het staat nogsteeds stabiel
 • Facebook

  Facebook
  Facebook groeit snel in Nederland en heeft nu 6,3 miljoen Nederlandse actieve gebruikers. Daarmee is nu 42% van de online Nederlanders actief op het sociale netwerk.
 • LinkedIn

  LinkedIn
  Het staat stabiel op hetzelfde aantal gebruikers van vorig jaar (3 miljoen). Het daalt lichtelijk.
 • Google+

  Google+
  Een nieuwe sociaal netwerk: Google+. Het is bedoeld om met vrienden een "kring" te maken en daarmee elkaar berichten kunnen versturen. Het aantal Nederlandse Google+ accounts is op 654.874. 50-plussers zijn er niet bekend mee, maar onder de jongeren is het populair
 • Hyves

  Hyves
  Hyves is met zo'n half miljoen gedaald in gebruikers. Het netwerk is ook niet meer 'hip'.
 • LinkedIn

  LinkedIn
  Hoewel het zakelijke netwerk LinkedIn qua accounts niet veel meer groeit, is het aantal Nederlanders dat aangeeft LinkedIn te gebruiken het afgelopen jaar met 700.000 toegenomen. Momenteel gebruiken 3,9 miljoen Nederlanders LinkedIn, waarvan 0,4 miljoen dagelijks.
 • Twitter

  Twitter
  Twittergebruikers meest actief met (nieuwe) sociale media in Nederland.
 • Instagram

  Instagram
  Instagram is een mobiele app waarbij je foto's en video's kan uploaden. Het is een app dat erg populair onder de jongeren is. Het is bedoeld om met vrienden je foto's/video's te kunnen delen en dat van elkaar te 'liken'. Instagram bekend bij 1 op de 3 Nederlanders met zo'n 720.000 Nederlandse gebruikers.
 • Youtube

  Youtube
  Youtube is een site waar gebruikers kosteloos video's kunnen publiceren en voorzien van reclame (of soms tegen betaling) kunnen bekijken. Het is vooral bekend bij de mensen onder de 45 jaar. Je kan alles bekijken op youtube van entertainment, muziek, games naar nieuws. 7,1 miljoen mensen maken gebruik van de videodienst en is na Facebook de meest bezochte netwerk in Nederland. In 2013 gebruikt 54 procent van de Nederlanders YouTube.
 • Facebook

  Facebook
  Facebook heeft 7,2 miljoen Nederlandse gebruikers en groeit als een kool.
 • Hyves stopt

  Hyves stopt
  Hyves trekt de stekker eruit. Door concurrent Facebook ging Hyves failliet en kwam het ten einde. De site focust zich nu alleen op games.
 • Facebook

  Facebook
  Facebook heeft nu 9,4 miljoen Nederlandse gebruikers.
 • Snapchat

  Snapchat
  SnapChat is flink populairder geworden het afgelopen jaar. In korte tijd groeide de sociale foto-app, waarbij verzonden berichten en foto's niet bewaard blijven. Dit jaar werd ook een Stories-functie toegevoegd die foto's 24 uur lang zichtbaar maakt. Er zijn in Nederland 700.000 mensen die zeggen SnapChat te gebruiken, waarvan 274.000 dagelijks. Een groot deel daarvan bestaat uit jongeren, 400.000 van de 700.000.
 • Twitter

  Twitter
  In Nederland zijn er 5 miljoen geregistreerde accounts, waarvan er 1,3 miljoen maandelijks actief tweeten. De website van Twitter wordt maandelijks door 2,6 miljoen Nederlanders bezocht. Dat is toch wel een enorme daling van 31 procent ten opzichte van vorig jaar.
 • Google+

  Google+
  Google+ wordt door 2,3 miljoen Nederlanders bezocht.
 • LinkedIn

  LinkedIn
  Het bezoek aan LinkedIn heeft zich dit jaar gestabiliseerd. In mei dit jaar werd de grens van 5 miljoen Nederlandse accounts doorbroken.
 • Instagram

  Instagram
  Er zijn helaas geen Nederlandse cijfers over het aantal maandelijks actieve gebruikers. Daarom moeten we het doen met de cijfers van het onderzoek van Newcom Research van januari dit jaar, waaruit blijkt dat er 1,4 miljoen Nederlanders zeggen Instagram te gebruiken, waarvan 536.000 dagelijks.
 • Whatsapp

  Whatsapp
  In Nederland is WhatsApp bij meer dan 8,73 miljoen Nederlanders geïnstalleerd op hun smartphone. WhatsApp is een mobiele netwerk waarbij je kan chatten met elkaar, foto's kan sturen, een groep kan aanmaken en spraakmemo's kan sturen. Onder de jongere is het erg populair, bij de mensen van 50+ is dit ook populair, het is makkelijk en handig.
 • Pinterest

  Pinterest
  Pinterest is een netwerk waarbij je foto's kan delen, je kan er niet op chatten, alleen foto's. Hierbij kan je de foto's ook op je eigen account plaatsen, het is vergelijkbaar met een prikbord. Het netwerk trekt vooral vrouwen aan (ongeveer 80%). In Nederland wordt Pinterest maandelijks door 1,375 miljoen Nederlanders bezocht.
 • Twitter

  Twitter
  Flink minder Nederlanders gebruiken Twitter
  Er zijn 2,8 miljoen Nederlanders die gebruik maken van Twitter, waarvan 1 miljoen dagelijks. Dat is flink minder dan vorig jaar. Toen maakten nog 3,3 miljoen mensen gebruik van Twitter. Ook het dagelijks gebruik is flink afgenomen. Vorig jaar maakten 1,5 miljoen mensen dagelijks gebruik van Twitter, daarvan is dus eenderde afgehaakt.
 • Youtube

  Youtube
  Youtube wordt gebruikt door 6,8 miljoen Nederlanders, waarvan 1,2 miljoen dagelijks. Dit is nu na Facebook de grootste sociaal netwerk
 • Facebook

  Facebook
  Gebruik Facebook groeit nog altijd, maar jongeren haken af
  Het gebruik van Facebook in Nederland groeit nog altijd door. Er maken 9,4 miljoen Nederlanders gebruik van Facebook. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar. Ook wordt er intensiever gebruik gemaakt van Facebook: het dagelijks gebruik is met 9 procent toegenomen tot 6,6 miljoen gebruikers. Het aantal gebruikers neemt toe naar leeftijd.
 • Twitter

  Twitter
  Er zijn 2,8 miljoen Nederlanders die gebruik maken van Twitter, waarvan 1 miljoen dagelijks. Dat is flink minder dan vorig jaar. Toen maakten nog 3,3 miljoen mensen gebruik van Twitter. Ook het dagelijks gebruik is flink afgenomen. Vorig jaar maakten 1,5 miljoen mensen dagelijks gebruik van Twitter, daarvan is dus eenderde afgehaakt.
 • Instagram

  Instagram
  De populariteit van social media met fotocontent blijft sterk groeien. Het aantal gebruikers groeide naar 1,8 miljoen. Daarvan maken 722.000 Nederlanders dagelijks gebruik van Instagram. Instagram is erg populair onder jongeren tot 20 jaar. De helft van de jongeren maakt er gebruikt van. 47 procent van alle Nederlandse studenten en scholieren maakt gebruik van Instagram. Onder Nederlanders van 20 t/m 39 jaar staat het gebruik op 24 procent, in de oudere leeftijd zakt dit aandeel snel in.
 • Pinterest

  Pinterest
  Ook Pinterst heeft flink aan populariteit gewonnen. 1,6 miljoen Nederlanders maken gebruik van Pinterest, waarvan 261.000 dagelijks. Vorig jaren maakten 1,1 miljoen Nederlanders gebruik van Pinterest, waarvan 131.000 dagelijks. Pinterest is voornamelijk populair onder 20-40 jarigen (22 procent), maar ook jongeren (17 procent) weten de sociale fotosite steeds beter te vinden. Het digitale prikbord ziet in alle leeftijdscategorieën het gebruik toenemen.
 • Whatsapp

  Whatsapp
  WhatsApp staat 9,4 miljoen Nederlandse gebruikers.
 • Snapchat

  Snapchat
  Ik vind het opvallend dat het gebruik van SnapChat nauwelijks is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Uit het onderzoek blijkt dat 0,8 miljoen Nederlanders SnapChat gebruiken, vorig jaar waren dat er 0,7 miljoen. 320.000 Nederlanders maken dagelijks gebruik van SnapChat.
 • Facebook

  Facebook
  Facebook groeit met name nog onder ouderen
  Het gebruik van Facebook groeit nog altijd in Nederland. In 2016 gebruiken 9,6 miljoen Nederlanders Facebook, dat zijn er 200.000 meer dan vorig jaar. Die stijging komt vooral door het groeiend gebruik onder 65- en met name 80-plussers.
 • Whatsapp

  Whatsapp
  Whatsapp is de grootste platform in 2016. Met maarliefs zo 9.8 miljoen gebruikers.
 • Twitter

  Twitter
  Twittergebruik daalt, maar niet meer zo hard
  Het gebruik van Twitter is in 2016 opnieuw afgenomen. Dankzij een toename onder ouderen is de daling echter minder groot dan in 2015. Dit jaar neemt dat aantal verder af naar 2,6 miljoen Nederlanders.
 • LinkedIn

  LinkedIn
  LinkedIn groeit in aantal gebruikers, maar dagelijks gebruik neemt af
  Het aantal Nederlandse LinkedIn-leden is 4,2 miljoen, dat zijn er 0,4 miljoen meer dan in 2015. Het aantal dagelijkse gebruikers daalde van 0,4 naar 0,3 miljoen in 2016. Nu het zakelijke netwerk steeds meer elementen van een sociaal netwerk krijgt, zien we dat het dagelijks gebruik met name onder 40-plussers afneemt.
 • Instagram

  Instagram
  Instagram is niet meer weg te denken: 2,1 miljoen Nederlanders gebruiken de app, 0,3 miljoen meer dan in 2015. De app is vooral populair onder jongeren en 20- tot 39-jarigen.
 • Pinterest

  Pinterest
  Ook het gebruik van Pinterest is in 2016 sterk gegroeid ten opzichte van 2015. Er zijn 2 miljoen Nederlanders die 'pinnen', 0,4 miljoen meer dan in 2015. De doelgroep van Pinterest is duidelijk meer volwassen dan die van Instagram en Snapchat. Behalve door jongeren wordt het ook veel door 20- tot 39-jarigen gebruikt, evenals door 40- tot 64-jarigen.
 • Snapchat

  Snapchat
  Snapchat is van de jongeren. Meer dan de helft (56 procent) van de jongeren 'snapt' er op los. Van de 40-plussers gebruikt nog geen 1 procent de app. Het aantal gebruikers van Snapchat groeide van 0,8 miljoen in 2016 naar 1 miljoen in 2016.
 • Youtube

  Youtube
  7,2 miljoen Nederlanders gebruiken YouTube en is na Facebook de grootste netwerk.
 • Pinterest

  Pinterest
  Pinterest zet haar opmars voort: 2,4 miljoen Nederlanders gebruiken het online prikbord, een groei van 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal dagelijks actieve gebruikers blijft wat achter: 15,9 procent (381.000) van de Nederlandse pinners gebruikt het platform dagelijks.
 • Snapchat

  Snapchat
  Het gebruik van Snapchat is het afgelopen jaar flink gegroeid. Daar waar vorig jaar 1 miljoen Nederlanders regelmatige 'snapte', is dat dit jaar bijna verdubbeld naar 1,9 miljoen. Net als vorig jaar zijn Snapchat-gebruikers erg actief: de helft (960.000) van de Nederlandse Snapchat-gebruikers is dagelijks in de app te vinden.
  We zien duidelijk dat Snapchat erg populair is onder jongeren. Ook 20- tot 39-jarigen weten de sociale media steeds meer te vinden.
 • Whatsapp

  Whatsapp
  Het meest gebruikte sociale medium is WhatsApp, dat door 10,9 miljoen Nederlanders gebruikt wordt.
 • Facebook

  Facebook
  Facebook, het Amerikaanse sociale netwerk wordt door 10,4 miljoen mensen gebruikt. Het platform is voor veel Nederlanders dagelijkse kost: maar liefst 7,8 respectievelijk 7,5 miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks Facebook.
 • Youtube

  Youtube
  YouTube door 'maar' 1,7 miljoen Nederlanders elke dag gebruikt, hoewel dat wel 31 procent hoger is dan vorig jaar.
 • LinkedIn

  LinkedIn
  het dagelijks gebruik van LinkedIn groeide flink, met 41 respectievelijk 33 procent.
 • Instagram

  Instagram
  Instagram groeide van 2,1 in 2016 naar 3,2 miljoen Nederlanders in 2017. Daarmee passeerde het Twitter.
 • Twitter

  Twitter
  Net als vorig jaar 2,6 miljoen Nederlanders aan zich weet te binden, en daarmee uit de top-5 verdwijnt. Het is daalt en groeit niet.