T10

tijdbalk

 • Period: 150,000 BCE to 3000 BCE

  Tijd van jagers en boeren

  De periode vanaf de tijd van de jagers en de boeren tot het jaar 3000 voor Christus. De tijd van de jagers en de boeren wordt ook wel de prehistorie genoemd. Uit deze periode hebben we geen schriftelijke bronnen omdat de mensen toen niet konden schrijven, dus alles wat we vinden is beeldende kunst.
 • 22,000 BCE

  Venus van Willendorf

  Venus van Willendorf
  Een beeldje dat in Oostenrijk in 1908 is gevonden door de archeoloog Josef Szombathy. Het beeldje is 11,1 cm groot en is gevonden tussen 24.000 en 22.000 voor christus.
 • Period: 3000 BCE to 500 BCE

  Tijd van Grieken en Romeinen

  Deze periode noemen we ook de oudheid. Rond 3000 voor Christus begonnen de eerste mensen te schrijven. Vanaf dat moment begonnen zij kennis te verzamelen en zich te ontwikkelen in de filosofie en de wetenschap. vandaar vinden we veel geschriften. muziek, beeldhouwkunst en aardewerk zijn het meest terug gevonden.
 • 1660 BCE

  Het Melkmeisje

  Het Melkmeisje
  een schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer uit circa 1660
 • 460 BCE

  Discobolus of Myron

  Discobolus of Myron
  De Discobolus of Myron komt uit de tijd van de Grieken en Romeinen. Het sculptuur is door Myron van Eleutherae, een bronsgieter. Discobolus betekent discuswerper. Het brozen beeld is 1.55m hoog en stond hoogwaarschijnlijk in Olympia
 • Period: 500 to 1000

  Tijd van monniken en ridders

  De Middeleeuwen duren tot het jaar 1500. Het deel van de geschiedenis dat we hier bespreken noemen we de vroege Middeleeuwen. Dit is de tijd van de monniken en ridders. De kunstwerken uit deze tijd zijn terug te vinden in de prachtige kerken. De kunstwerken waren gemaakt met een moraal.
 • Period: 1000 to 1500

  Tijd van steden en staten

  Het tijdvak dat we hier bespreken is de tweede helft van de Middeleeuwen. De Middeleeuwen duurden van het jaar 500 tot het jaar 1500. Op deze plaats bespreken we de periode van het jaar 1000 tot het jaar 1500. Dit gedeelte van de Middeleeuwen verdelen we ook wel onder in de Hoge Middeleeuwen. de boekdruk kunst is toen ontwikkeld.
 • 1441

  De bewening

  De bewening
  De bewening/Piëta is een schilderij van de Vlaamse kunstschilder Rogier van der Weyden, geschilderd omstreeks 1441.
 • 1493

  De marskramer

  De marskramer
  De marskramer, is een schilderij van de Zuid-Nederlandse schilder Jheronimus Bosch in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
 • Period: 1500 to

  Tijd van ontdekkers en hervormers

  Een andere naam voor dit tijdvak is de renaissance. Deze duurde van 1500 tot 1600. In deze eeuw vonden veel veranderingen en ontdekkingen plaats. Maar terwijl de kunst teruggreep op de klassieke periode, keek de wetenschap verder. Mensen begonnen hun eigen leefstijl te herzien en te bekritiseren. In deze tijd is veel gebruik gemaakt van de beeldhouwkunst en de schilderkunst.
 • 1504

  De Mona Lisa

  De Mona Lisa
  e Mona Lisa, de dame met de mysterieuze glimlach, die te zien is in het Louvre in Parijs, staat op nummer één. Leonardo da Vinci werkte aan dit stuk van 1504 tot vlak voor zijn dood, in 1519. Het is een portret van Lisa del Giocondo, in opdracht van haar man Francesco Del Giocondo, ter viering van de afronding van de bouw van hun nieuwe huis en de geboorte van hun tweede zoon. Het schilderij is tegenwoordig nog altijd mateloos populair.
 • 1562

  De val der opstandige engelen / The Fall of the Rebel Angels

  De val der opstandige engelen / The Fall of the Rebel Angels
  De val der opstandige engelen is een schilderij van Pieter Bruegel de Oude, in 1562 geschilderd. Het toont het gevecht tussen de aartsengel Michaël en de opstandige engelen, dat beschreven wordt in het Bijbelboek Openbaring van Johannes.
 • Period: to

  Tijd van regenten en vorsten

  Het tijdvak waarin de regenten en vorsten over Nederland heersten noemen we ook wel de Gouden eeuw. Deze eeuw begon in 1600 en eindigde in 1700. Deze eeuw was heel belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Er is vooral veel sprake van schilderkunst die tot de dag van vandaag erg populair is.
 • Manneken pis

  Manneken pis
  Manneken Pis is een standbeeldje van een plassend jongetje in het centrum van Brussel. Het 58 cm grote ventje op een sokkel is geplaatst aan de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt. Het is uitgegroeid tot een van de beroemdste Belgische en Brusselse monumenten en een symbool/mascotte van de stad Brussel.
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  Nachtwacht, is een schuttersstuk van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669) en kwam in 1642 gereed. Het schilderij is eigendom van de gemeente Amsterdam en behoort sinds 1808 tot de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Het canvas toont de twee schutters uit de titel, vergezeld door andere militieleden, alsmede enkele figuranten, terwijl ze zich aan het opstellen zijn. De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld
 • Gezicht op Delft

  Gezicht op Delft
  Gezicht op Delft is een van de bekendste schilderijen van de 17e-eeuwse Hollandse meester Johannes Vermeer. Het doek hangt in het Mauritshuis in Den Haag. Volgens onderzoek werd het geschilderd in circa 1660-1661.
 • De Staalmeesters

  De Staalmeesters
  De staalmeesters is de naam waaronder het schilderij De waardijns van het Amsterdamse lakenbereidersgilde bekend staat. Het werd in 1662 vervaardigd door de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn. Het werk, gedateerd op het tafelkleed met 1662, was tot 1771 te bezichtigen in het Staalhof, vervolgens in het stadhuis op de Dam, sinds 1808 in het Trippenhuis en vanaf 1885 in het Rijksmuseum te Amsterdam
 • The Lace Maker

  The Lace Maker
  The Kace Maker is een schilderij gemaakt door de Nederlandse schilder Caspar Netscher.
 • Meisje met de parel

  Meisje met de parel
  Meisje met de parel is een schilderij uit circa 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het is uitgegroeid tot diens populairste schilderij. Meisje met de parel kwam in 1902 in het bezit van het Mauritshuis in Den Haag
 • De kantwerkster

  De kantwerkster
  De kantwerkster is een schilderij uit 1669-1670 van de Delftse kunstschilder Johannes Vermeer. Het is een van de kleinste schilderijen uit het oeuvre van Vermeer. Het werk is in het bezit van het Louvre in Parijs.
 • Period: to

  Tijd van pruiken en revoluties

  Na de gouden eeuw kwam het tijdvak van pruiken en revoluties. Dit was de achttiende eeuw. Aan het einde van de 17e eeuw waren we veroverd door de Fransen. De Franse koning Lodewijk XIV regeerde vanuit zijn prachtige paleis in Versaille over een groot gebied. de meest gebruikte kunstvormen waren de schilder, beeldhouw en bouwkunst.
 • De dood van Marat

  De dood van Marat
  De dood van Marat is een neoklassiek schilderij van Jacques-Louis David, in 1793 geschilderd. marat is een politieke leider tijdens de franse revolutie.
 • Period: to

  Tijd van burgers en stoommachines

  Er zijn in deze tijd veel machines opgebouwd. De mensen gingen in deze tijd dus veel met techniek om.
 • De aardappeleters

  De aardappeleters
  De aardappeleters is een schilderij van Vincent van Gogh. Het is gemaakt in Neunen in het jaar 1885. Het is gemaakt met olieverf op doek
 • Vincent van Gogh

  Vincent van Gogh
  Vincent van Gogh (1853-1890) bracht veertig zelfportretten via schilderijen en schetsen tot stand en dit is er eentje van.
 • De Sterrennacht

  De Sterrennacht
  Er is weinig bekend van ‘Sterrennacht’. Slechts tweemaal heeft Vincent er terloops iets over geschreven in een brief aan zijn broer. Wel is bekend dat Van Gogh toentertijd leed aan paniekaanvallen. Zo heeft hij ‘Sterrennacht’ geschilderd uit het hoofd, niet in de buitenlucht. Kenners roemen dan ook de emotionele lading, die van het schilderij afspat. Het moge duidelijk zijn dat ‘Sterrennacht’ enorm tot de verbeelding spreekt!
 • irissen

  irissen
  Nadat Van Gogh in 1889 was opgenomen in het ziekenhuis St. Paul de Mausole, maakte hij het bekende schilderij ‘Irissen’. Meer in het algemeen brak er toen een periode aan, waarin hij vooral bloemstillevens schilderde. Rozen en irissen hadden zijn voorkeur. Van de ‘Irissen’ zijn twee varianten gemaakt. Zo heeft hij het ene boeket geplaatst tegen een roze achtergrond en het andere tegen een fel citroengeel decor.
 • De Schreeuw

  De Schreeuw
  Het is een zelfportret van de psychische toestand van Edvard Munch zelf, gebaseerd op een traumatische ervaring in zijn verleden. Hij had een pijnlijke relatie achter de rug met een getrouwde dame (niet getrouwd met hem, uiteraard), genaamd Millie Thaulow. In de loop van die relatie tekende Munch meerdere schilderijen, maar de Schreeuw, die hij maakte toen de relatie definitief voorbij was, is de meest bekende en ook wel de meest pakkende.
 • Period: to

  Tijd van wereldoorlogen

  Er is in deze tijd veel kunst ontstaan, wat je niet snel zou denken maar mensen wouden ook aan andere dingen aandacht geven en niet alleen om het geweld die toen plaats vond.
 • Porträt mit Äpfeln / Portret met appels

  Porträt mit Äpfeln / Portret met appels
  is een schilderij van de Duitse kunstschilder August Macke, geschilderd in 1909, olie op doek
 • De Rode Boom

  De Rode Boom
  Mondiraans geometrisch-abstracte werk met de kenmerkende horizontale en verticale lijnen en primaire kleurvlakken is wereldberoemd. Toch begint Mondriaan zijn loopbaan met realistische landschapsschilderijen.
 • Gray Tree

  Gray Tree
  Gray Tree is an oil painting by Piet Mondrian. This painting was made in 1911 on canvas on a board measuring 78.5 × 107.5 cm. It is exhibited at Gemeentemuseum Den Haag, The Hague
 • rood en blauw paard

  rood en blauw paard
  Franz Marc, Rood en blauw paard.
 • De volharding der herinnering

  De volharding der herinnering
  is een schilderij van de Spaanse kunstschilder Salvador Dalí.
  Het is in 1931 geschilderd en het jaar erna voor het eerst tentoongesteld
 • supermatisme

  supermatisme
  Kazimir Malevich, Suprematisme. olieverf op doek.
 • Composition II in Red, Blue, and Yellow

  Composition II in Red, Blue, and Yellow
  Composition with Red Blue and Yellow is a 1930 painting by Piet Mondrian. A well-known work of art, Mondrian contributes to the abstract visual language in a large way despite using a relatively small canvas. Thick, black brushwork defines the borders of the different geometric.
 • De volharding der herinnering

  De volharding der herinnering
  De Spaanse schilder Salvador Dali schilderde in 1931 dit schilderij, dat op het Spaans ‘La persistencia de la memoria’ heet. Het is een surrealistisch werk dat een soort droomwereld verbeeldt, waarin de toeschouwer zich gaat afvragen over wat hun levensstijl nu eigenlijk betekent. Waarom zijn we zo gehaaid op tijd, bijvoorbeeld? De tijd, in Dali’s schilderij, lijkt er nogal slapjes bij te liggen.
 • Period: to

  Tijd van televisie en computers

  Technologie is een van de belangrijkste dingen van nu. Zo ontstaat er ditale kunst.
 • Cloud Shepherd

  Cloud Shepherd
  Cloud Shepherd is gemaakt door Hans Arp. het is organische kunst.
 • rebell

  rebell
  Baselitz embarked on series of paintings depicting male figures that dominate the space of the picture. While they bear some relation to the heroic figures of Social Realist art, they were also portrayed as wounded or dishevelled. According to the artist, this figure holds the pole of a flag in one hand, while the other hand is bandaged. Details such as the burning house appear in other works in the series. 'I was concerned with a very direct, almost illustrative method of representation',work