Vak icoon geschiedenis met vaknaam (1)

Tijdlijn Geschiedenis

By JoostK
 • Period: 20,000 BCE to 3000 BCE

  Tijd van jagers en boeren

  De mensen leefden eerst als jagers en verzamelaars. Ze leefden in groepen van 20 á 30 mensen en vonden hun in de natuur door te vissen en te jagen. Rond 3000 v.c. was er een landbouwsamenleving in Nederland. De boeren leefden in dorpjes, verbouwden hun eigen eten en hadden steeds meer bezittingen.
 • 15,000 BCE

  Grotschilderingen van Lascaux

  Grotschilderingen van Lascaux
  De grotschilderingen van Lascaux zijn tekeningen die 15.000 v.c gemaakt zijn door Cro-magnon mensen. Door de ontdekking van deze tekeningen hebben we heel veel geleerd over het verre verleden.
 • 11,500 BCE

  Einde laatste ijstijd

  Einde laatste ijstijd
  Dit was het dan, het einde van de ijstijd. Het eindigde doordat het klimaat veranderde. De temperatuur steeg en het ijs kon smelten. Hierdoor veranderde de planten- en dierenwereld. In Nederland ontstonden toendra's.
 • 10,000 BCE

  Start van de landbouw revolutie

  Start van de landbouw revolutie
  De mensen uit het Midden-Oosten ontdekten hoe ze graankorrels konden planten en graan konden verbouwen. Hierdoor ontstond de akkerbouw. Dit was zo'n grote verandering dat we dit de Landbouw Revolutie noemen. De landbouw werd verspreid over Azië, Europa en Afrika
 • 5500 BCE

  Landbouwsamenleving in de Nijlvallei

  Landbouwsamenleving in de Nijlvallei
  De Nijl overstroomde ieder jaar. Daarbij bleef een laagje vruchtbare rivierklei over. Oftewel slib. Hier konden de Egyptenaren hun gewassen goed op verbouwen en ontstond een landbouwsamenleving in de Nijlvallei
 • 5300 BCE

  Man van Willemstad

  Man van Willemstad
  Het mannetje van Willemstad is het oudste beeldje van Nederland en is gevonden in de Biesbosch. Niemand weet waarom het beeldje gemaakt is, maar blijkbaar maakten ze in die tijd wel al beeldjes.
 • 5000 BCE

  Eerste landbouw nederzettingen in Nederland

  Eerste landbouw nederzettingen in Nederland
  Op de vruchtbare grond in Zuid-Limburg werden de eerste boeren dorpen gebouwd. Mensen woonden voor langere tijd in dorpjes bij elkaar.
 • 3400 BCE

  De hunebedbouwers

  De hunebedbouwers
  De boeren uit Drenthe gingen hunebedden bouwen. Hunebedden waren stapels stenen die overbleven van een graf, vaak zaten er ook grafcadeau's in. Die hielpen onderzoekers om meer te leren over mensen uit deze tijd.
 • 3000 BCE

  Egypte werd eenheid

  Egypte werd eenheid
  Egypte werd één land onder één koning: Koning Narmer. Het schrift werd uitgevonden en er ontstonden steden en provincies waardoor Egypte een erg machtig land werd.
 • 3000 BCE

  Trechterbeker

  Trechterbeker
  Bij opgravingen rond hunebedden werden veel trechterbekers gevonden. Dit zijn bekers die mooi versierd waren met patronen van punten en lijnen. Ze werden waarschijnlijk meegegeven als cadeau voor de doden.
 • 3000 BCE

  Landbouwsamenleving in heel Nederland

  Landbouwsamenleving in heel Nederland
  Vanuit Limburg verspreidde de landbouw zich langzaam over Nederland. In 3000 v.c. was in heel Nederland een landbouwsamenleving ontstaan. De mensen maakten hun eigen voedsel door akkerbouw en veeteelt en woonden op een vaste plaats vlak bij hun akkers.
 • Period: 3000 BCE to 525 BCE

  Het Egyptische rijk

  Egyptische rijk was heel belangrijk in de geschiedenis. Het was een hoogontwikkelde cultuur. De Egyptenaren konden al vrij snel lezen en schrijven en maakten veel (kunst)voorwerpen, terwijl wij dat in Nederland nog helemaal niet konden. Veel van deze voorwerpen zijn later teruggevonden in piramides, waardoor we best veel weten over de Egyptische cultuur. Het Egyptische rijk werd heel erg groot en machtig. Pas in 525 v.c. werd het veroverd door onder andere de Perzen en tot slot door de Romeinen.
 • 2650 BCE

  Bouw van de eerste piramide

  Bouw van de eerste piramide
  Farao Djoser gaf opdracht voor de bouw van de eerste piramide in Sakkara. Deze piramide heeft de vorm van een grote trap. De piramides waren bedoeld als graf voor de farao. ze hadden de vorm van een trap zodat de ziel van de dode koning omhoog kon klimmen naar de sterren. Andere mensen zeggen dat een piramide eruitziet als de heuvel waarop Ra stond aan het begin van de schepping.
 • 2545 BCE

  Piramide van Cheops

  Piramide van Cheops
  De piramide van Cheops is de grootste piramide die ooit gebouwd is en één van de zeven wereldwonderen. Hij is gebouwd in de 20 jaar waarin de Farao Cheops regeerde. De piramide is 230 meter breed, 146,5 meter hoog en is gebouwd van 2,3 miljoen blokken kalksteen.
 • 2000 BCE

  Thebe werd de hoofdstad van Egypte

  Thebe werd de hoofdstad van Egypte
  De Egyptenaren aanbeden heel veel verschillende goden. Sommige goden werden door alle Egyptenaren aanbeden, zoals de zonnegod Ra. Sommige goden werden alleen maar in één stad vereerd, zoals de god van de wind: Amon in Thebe. Toen Thebe de hoofdstad van Egypte werd, werd Amon samengevoegd met Ra en heette de oppergod dus Amon-Ra
 • 1500 BCE

  Toetmozes breidt Egypte uit.

  Toetmozes breidt Egypte uit.
  Farao Toetmozes komt aan de macht en begint Egypte uit te breiden. Hij heeft een heel sterk leger en verovert daarmee delen van Syrië ten noordoosten van Egypte. Ook verslaat hij de Nubiërs ten zuiden van Egypte
 • 1344 BCE

  Toetanchamon werd geboren

  Toetanchamon werd geboren
  Toetanchamon is een beroemde Egyptische koning, een farao. Hij werd geboren in Thebe en werd al toen hij 9 was een farao.
 • 1336 BCE

  Toetanchamon volgt Echnaton op

  Toetanchamon volgt Echnaton op
  Toetanchamon werd al toen hij 9 was een farao. Hij volgde zijn vader Echnaton op. Toetanchamon heeft maar kort geregeerd. Eigenlijk is hij al heel jong dood gegaan en was hij niet zo'n hele belangrijke farao.
 • 1323 BCE

  Toetanchamon stierf

  Toetanchamon stierf
  Toetanchamon is eigenlijk alleen maar zo bekend geworden omdat zijn graf zo goed bewaard is gebleven. Het graf werd in 1922 ontdekt door de archeoloog Howard Carter. In het graf werden ontzettend veel spullen uit de tijd van Toetanchamon gevonden. De Egyptoloog die samen met Howard Carter in de graftombe was geweest, overleed een paar maanden later. Toen werd gezegd dat dit kwam door de vloek van Toetanchamon.
 • 960 BCE

  Tempel van Salomo

  Tempel van Salomo
  De Tempel van Salomo was de eerste joodse tempel in Jeruzalem. De tempel is gebouwd in opdracht van koning Salomo. In de tempel zouden de Joden de ark bewaard hebben. Dit is een gouden kist met stenen tabletten waarop de wetten van Mozes stonden. Eigenlijk weet niemand zeker of de tempel echt bestaan heeft, want er is nooit bewijs gevonden. Je mag namelijk geen opgravingen doen in de Tempelberg.
 • 525 BCE

  Perzen veroveren Egypte

  Perzen veroveren Egypte
  Vanaf 525 v.Chr. werd het Egyptische rijk steeds vaker bezet door andere volken, zoals de Perzen. Eigenlijk was dit het begin van het einde van het Egyptische rijk. In 332 v.Chr. werd het Egyptische rijk uiteindelijk samengevoegd met het Romeinse Rijk en werd keizer Augustus de eerste Romeinse farao in Egypte.