History

tijdlijn geschiedenis

 • 15,000 BCE

  ! Grotschildering in lascaux

  ! Grotschildering in lascaux
  15000 v.c. De grotschilderingen is lascaux is een belangrijke vondst, omdat ze er nu meer over weten. Het is eigenlijk een bron van informatie over het verleden. ik vind dit een van de belangrijkste gebeurtenissen. Want er zitten in die grot 2500 schilderingen en daaruit hebben we nu heel veel informatie
 • 11,500 BCE

  Laatste ijstijd

  Laatste ijstijd
  Rond 11 500 v.C. Eindigde de laatste ijstijd de stijging van de temperatuur was de oorzaak. Het ijs smolt en Nederland veranderde in een landschap er ontstond gras en lage struiken.
 • 9000 BCE

  ! Begin van de landbouw in het Midden-Oosten/ eerste landbouwnederzettingen

  ! Begin van de landbouw in het Midden-Oosten/ eerste landbouwnederzettingen
  9000 v.C. Begon de landbouw in het midden oosten. Het werd ook wel de vruchtbare halve maan genoemd. In dat gebied plukte de jagers en verzamelaars graankorrels die er veel in het wild groeiden. Ze vreven de korrels tot meel en maakten er brood van. Op een bepaald moment kwamen ze er achter dat je de korrels in de grond kon stoppen en zo weer een plantje uit kwam. De landbouw werd verspreid. Dit vind ik een van de belangrijkste gebeurtenissen omdat we anders niet zo ver ontwikkeld zijn.
 • 8000 BCE

  Boot van Pesse

  Boot van Pesse
  Omstreeks 8000 v.C. De boot van Pesse is met stenen bijlen door de jagers-verzamelaars uit een boomstam gehakt. Dat was veel werk en dat deden de mensen waarschijnlijk samen. Daarna was de boot hun gezamenlijk bezit.
 • 6000 BCE

  Waterrijk

  Waterrijk
  6000 v.C. Ontstond in west en noord Nederland een waterrijk moerassen en stukken land dat overstroomde oost een zuid Nederland waren dichte bossen.
 • 6000 BCE

  Grotschildering in Zuid-Algerije

  Grotschildering in Zuid-Algerije
  Er zijn drie manieren om meer over het verleden te weten komen. De eerste manier is de archeologie. Door grotschilderingen in Zuid-Algerije weten we bijvoorbeeld dat daar omstreeks 6000 v.C. jager-verzamelaars en veel dieren leefden.
 • 5500 BCE

  nijldal landbouw

  nijldal landbouw
  Omstreeks 5500 v.C. Mensen begonnen in het Nijldal met akkerbouw en veeteelt en gingen er in dorpen wonen. Het natuurlijke milieu in het Nijldal was heel geschikt voor de landbouw.
 • 5500 BCE

  Hond

  Hond
  Er zijn resten van een hond gevonden die waarschijnlijk leefde 5500 v.C. Er zijn gezamenlijke graven gevonden van mensen en honden van meer dan 10 000 jaar oud. Waarschijnlijk is de hond ontstaan uit een wolvensoort, jagers-verzamelaars maakten de wolven tam door ze eten te geven.
 • 5300 BCE

  Eerste boeren in Nederland

  Eerste boeren in Nederland
  5300 v.C. Stichten de eerste boeren hun dorp op in Nederland. Archeologen hebben bijvoorbeeld bij esloo sporen van zon dorp gevonden
 • 5000 BCE

  voedsel bereiden

  voedsel bereiden
  Archeologen hebben dingen op gegraven waarmee ze weten dat omstreeks 5000 v.C. wat voor dingen ze gebruikte om voedsel te bereiden. Ze vonden een maalsteen een stuk oker een kleine en een grote bijl een pot een mes en een krabber ze werden gebruikt om te hakken snijden malen en mengen tegenwoordig hebben we andere dingen zoals een mixer.
 • 4500 BCE

  Mannetje van Willemstad

  Mannetje van Willemstad
  Het mannetje van Willemstad werd omstreeks 4500 v.C. Uit gesneden eikenhout. We weten niet waarom het beeldje werd gemaakt. Misschien was het kunst of misschien heeft het te maken met het geloof.
 • 4000 BCE

  Begraafplaats gevonden

  Begraafplaats gevonden
  Omstreeks 4000 v.C. een van de begraven mannen had sieraden op zijn hoofd meegekregen een doorboorde zwijnentand, een doorboord steentje en vijf barnstenen kralen. Misschien was de man op een bijzondere manier begraven omdat hij hoofdman was geweest.
 • 3400 BCE

  Hunebedbouwers

  Hunebedbouwers
  Hunebedden zijn ong. tussen 3 400 v.C. en 3 200 v.C. de hunebedden waren oorspronkelijk met zand bedekt en zagen eruit als langwerpige heuvels mensen kwamen via een ingang een kamer binnen dit was ong. een meter diep in de grond gegraven en had een vloer van allemaal kleine steentjes
 • 3300 BCE

  ötzi

  ötzi
  We weten niet precies het verleden van ötzi we weten wel dat hij in de overgang van de jager-verzamelaars naar de boeren leefde. ötzi is een ijsmummie.
 • 3000 BCE

  jager en verzamelaar

  jager en verzamelaar
  Het eerste tijdvak van geschiedenis is jager-verzamelaars. In deze tijd, ja de naam zegt het al gingen ze jagen op dieren en verzamelen van bessen en dat soort vruchten.
 • 3000 BCE

  Oorlog Egypte

  Oorlog Egypte
  3000 v.C. was er oorlog tussen beneden en boven Egypte boven Egypte won. Hierdoor werd Egypte 1 staat.
 • 3000 BCE

  ! Schrift

  ! Schrift
  3000 v.C. vonden de Egyptenaren het schrift uit. Ze krasten tekens in steen die later hiërogliefen werden genoemd. Naar het Griekse woord heilige inkervingen. Het schrift bestond uit honderden kleine tekeningen met elk een bepaalde betekenis. Dit vind ik een van de belangrijkste gebeurtenissen omdat door het schrift kunnen we nu allemaal schrijven en lezen en dat is heel belangrijk.
 • 3000 BCE

  trechterbeker

  trechterbeker
  er is een trechterbeker gevonden in een hunebed. Door de trechterbeker weten we dat ze geloofden in het hiernamaals. We weten nu ook voor een deel wat voor dingen ze mee gaven voor het hiernamaals.
 • 2525 BCE

  Grootste piramide

  Grootste piramide
  2525 v.C. de grootse piramide werd gebouwd voor farao Cheopos die stierf in 2525 v.C. deze piramide is ong. 230 meter breed en 146 meter hoog het bouwwerk is bijna heel bewaard gebleven.
 • 1332 BCE

  Toetanchamon

  Toetanchamon
  in 1922 ontdekte de Amerikaanse archeoloog Howard Crater het graf van de 19-jarige leeftijd gestorven farao Toetanchamon (1322 v.C.) Het graf bestond ui vier kamers en was bij Luxor in het Dal der Koningen in de rotsgrond uitgehakt. De kamers waren gevuld met duizenden voorwerpen zoals gouden beelden, sieradendoosjes met edelstenen en een bewerkte vergulden troon. De mummie van de farao lag onder een gouden masker in drie in elkaar passende grafkisten. Nog niet eerder was er een compleet graf.