s.XIX i XX a Espanya

 • Assassinat del General Prim

  Assassinat del General Prim
  La tarda del 27 de desembre de 1870 el general Prim va ser assassinat al seu carruatge. No sospitava de cap maquinació contra ell però si que va poder-se fixar en algunes circumstàncies peculiars que van donar lloc a que el carruatge frenés bruscament i dos grups d'homes assaltessin el carruatge a trets.
 • Manifest de Sandhurst

  Manifest de Sandhurst
  El manifest de Sandhurst va ser escrit per Cànovas del Castillo, que pertanyia al partit conservador. Aquest manifest, entre altres coses, prometia un govern constitucional, desitjava la tranquilitat política i la restauració de la monarquia amb Alfons XII, que va firmar aquest manifest a Sandhurst.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XII

  Alfons XII també anomenat "el Pacificador" va ser rei de l'any 1875 fins a l'any 1875. Va accedir al tro molt jove, amb només 16 anys, però va morir per tuberculosi als 27 anys. Va tenir un paper molt important a la Restauració Borbònica de 1874. Durant el seu regnat va haver tres parts principals: la tercera guerra carlina, el conflicte de Cuba i l'inici de la restauració. On hi hauran dos partits dirigit per Casanovas del Castillo i Sagasta.
 • Period: to

  Restauració Borbònica

  Va ser un procés per instaurar de nou la monarquia a Espanya. Va començar al 1875 amb el rei Alfons XII i va acabar en les eleccions municipals del 14 d'abril de 1931 amb el rei Alfons XIII. Es va restaurar gràcies a la actuació política i al pronunciament militar. El sistema polític es va basar en la Constitució de 1976 i el turnismo.
  La restauració va tenir problemes interiors i exteriors, al final el rei va quedar desprestigiat i va abandonar el país. Es va proclamar la Segona República.
 • Constitució de 1876

  Constitució de 1876
  La constitució de 1876 va ser promoguda per Cánovas del Castillo. Proclamava la sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals i a la vegada instaurava una monarquia constitucional amb atribucions a la Corona i a un Estat molt centralitzat.
 • Period: to

  Regència de Maria Cristina

  Maria Cristina va ser reina regent de l'any 1885-1902. Va accedir al tro com a reina regent ja que el seu marit, Alfons XII va morir molt jove i el seu fill, Alfons XIII no tenia l'edat minoritària per poder accedir al tro. Maria Cristina, al no tenir molta experiència com reina, va ser ajudada per Cánovas i Sagasta.
 • Assassinat de Cánovas del Castillo

  Assassinat de Cánovas del Castillo
  Cánovas de Castillo era un polític i ajudant de la Reina Maria Cristina. Va ser assassinat el 8 d'agost del 1897 a les 12 del migdia . S'havia anat de vacances durant dos dies al balneari de Santa Águeda i, mentre estava llegint a un banc, va rebre tres trets d'un revòlver per part d'un anarquista italià anomenat Michele Angiolillo que va ser detingut inmediatament. El van jutjar i condemnar a mort.
 • Pèrdua de Cuba, Puerto Rico i les Filipines

  Pèrdua de Cuba, Puerto Rico i les Filipines
  La pèrdua de Cuba, Puerto Rico i les illes Filipines al 10 de desembre del 1898, va passar durant la regencia de la reina Maria Cristina. Estats Units volia el territori de Cuba i Espanya rebutjava i al final van voler també la independencia de Puerto Rico i les Filipines. Al final van arribar en un acord que es deian els Acords de Paris.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XIII

  Va regnar des del seu naixement al 1886 fins a la proclamació de la Segona República al 1931. Durant el seu regnat va haver molts canvis polítics, econòmics i socials, incloent la pèrdua de les colònies a Amèrica i el Pacífic, la restauració de la monarquia absoluta i l'establiment de la dictadura de Primo de Rivera. També es van produir avenços en educació i cultura. Al final del seu regnat, la crisi econòmica i la inestabilitat política van posar fi a la monarquia a Espanya.
 • Tractat d’Algesires

  Tractat d’Algesires
  Es va signar l'any 1906 entre Espanya, França, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Portugal i el Marroc. El tractat deia que tots els països que havien signat tindrien igualtat de drets per a comercialitzar al Marroc, i es va crear una comissió internacional per vigiilar el compliment del tractat. No obstant això, aquest acord no va evitar les tensions entre els països involucrats al Marroc, que finalment va portar a la crisi d'Agadir el 1911.
 • La Setmana Tràgica

  La Setmana Tràgica
  La Setmana Tràgica va tenir lloc la setmana del 26 de juliol perquè Espanya, després de perdre les últimes colònies volia recuperar la zona del Riff al Marroc i va voler manar a un home de cada família a convatir a Àfrica però només anava la gent més pobre ja que, si pagaves un preu desorbitat, no estaves obligat a anar. Davant d'això, la classe obrera va muntar revoltes a les embarcacions i l'exèrcit va fer una dura repressió per acabar amb els disturbis que va acabar amb molts morts.
 • El Desastre d’Annual

  El Desastre d’Annual
  El Desastre d'Annual va ser una greu derrota militar que va patir Espanya l'any 1921 en la qual van guanyar el rebels del Riff liderats per Abd el-Krim i va perdre l'exèrcit espanyol amb una estimació d'onze mil cinc-centes baixes.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Primo de Rivera va posar una dictadura autortària, va treure la constitució espanyola, va disoldre el parlament i va treure totes les llibertats de la gent. Va tenir el suport de l'alta burgesia, la Església, de l'exèrcit, del rei Alfons XIII i dels sectors més pobres que pensaven que amb reformes econòmiques milloraria la seva vida. Al final va perdre molt de suport quan va treure les llibertats civils i no volia convocar eleccions municipals. Al 1930 va renunciar i es va exiliar.
 • Cop d’Estat de Primo de Rivera

  Cop d’Estat de Primo de Rivera
  El 13 de setembre de 1923 el general Primo de Rivera va liderar un cop d'Estat militar per fer-se amb el control del país perquè, segons ell, Espanya estava en una situació d'inestabilitat social i política i necessitava que algú posés ordre. Va implantar una dictadura i un règim autoritari.
 • Les eleccions municipals i la proclamació de la Segona República

  Les eleccions municipals i la proclamació de la Segona República
  El 12 d'abril de 1931 va haver eleccions municipals a tota Espanya i a les ciutats més grans i importants van guanyar els partits republicans. Al veure que la societat desitjava un canvi en la política espanyola es va proclamar la Segona República després de que el rei Alfons XIII se n'anés del país. La Segona República va prometre una societat més igualitaria i democràtica, i va fer importants reformes.
 • Period: to

  La Segona República

  Va ser un període que va durar de 1931 fins el començament de la Guerra Civil l'any 1936 dirigit pel president Manuel Azaña. Van haver-hi reformes importants com per exemle l'aprobació d'una nova Constitució, la separació de l'Església i la política, el sufragi universal femení i van aparèixer forces polítiques oposades que van acabar causant la Guerra Civil.
 • Mort de Francesc Macià

  Mort de Francesc Macià
  Francesc Macià, president de la Generalitat de Catalunya, va morir d'una apendicitis aguda el 25 de decembre de 1933, als 74 anys. El president de la Generalitat de Catalunya va passar a ser Lluís Companys. A la guerra Civil, quan Francesc Macià ja era mort, van haver d'amagar el cos perquè no l' agafessin els franquistes.
 • La Revolució d’Octubre de 1934 a Catalunya

  La Revolució d’Octubre de 1934 a Catalunya
  La revolució de 1934 a Catalunya va ser un intent fallit per part d'esquerra republicana (ERC) de proclamar un estat independent dins d'una federació Espanyola de Repúbliques socialistes. L'ERC va liderar la revolució i va proclamar a Lluís Companys (que era de la ERC) president de la Generalitat de Catalunya. Però aquesta revolució no va durar molt ja que el govern central la va aturar ràpidament i va crear tensions que desencadenarien la Guerra Civil.
 • La Revolució d’Octubre de 1934 a Astúries

  La Revolució d’Octubre de 1934 a Astúries
  Aquesta va ser una de les revoltes socials més importants a la història d'Espanya. La va impulsar el sindicat anarquista CNT i el partit comunista d'Espanya (PCE) en protesta contra el nou governador que era conservador. Va haver-hi enfrontaments entre les milícies obreres i els militars del govern. Aquesta revolta es va perdre però va deixar un gran impacte a la societat i al poble asturià. Va ser una de les revoltes obreres més importants i va ser una de les causes de la Guerra Civil.
 • Aixecament Militar

  Aixecament Militar
  L'aixecament militar del 18 de juliol de 1936 va ser una rebelió liderada per militars espanyols que anaven contra el govern de la Segona República. L'objectiu d'aquests era derrocar al govern republicà i instaurar un règim autoritari liderat pel general Francisco Franco. Amb conseqüència de l'aixecament, Espanya va dividir-se en dos bàndols i va començar la Guerra Civil.
 • Period: to

  La Guerra Civil

  La guerra Civil va ser una lluita entre dos bàndols: el republicà, format pels sindicats i els partits d'esquerres, i el franquista, liderat pel general Franco i amb el suport de dretes i l'Església. La guerra té tres etapes:
  Sublevació: al 1936 el militars rebels liderats per Franco van alçar-se contra el govern.
  Guerra al centre i nord: els dos bàndols van rebre ajuda d'altres països. Fins 1937.
  Caiguda del bàndol republicà: Franco llança una ofensiva contra Catalunya, i es declara vencedor.