EL FRANQUISME I LA TRANSICIÓ

 • Ascens al poder de Franco.

  Ascens al poder de Franco.
  Franco es va convertir formalment en Cap de l'Estat. Era la primera vegada en la Història d'Espanya que algú ostentava aquest títol, que posava a les seves mans un poder omnímode. No ho deixaria anar fins a la seva mort, trenta-nou anys després
 • Establiment del règim franquista

  Establiment del règim franquista
  es va produir després que el general Francisco Franco liderés un aixecament militar contra el govern republicà durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). El règim es va caracteritzar per la dictadura, la repressió política, la censura, la centralització del poder i la implementació de polítiques autoritàries i conservadores.
 • Creació del Moviment Nacional

  Creació del Moviment Nacional
  va ser concebut com una estructura política i social que unificava a totes les forces que feien costat al règim franquista. El seu objectiu principal era consolidar el poder de Franco i mantindre la unitat ideològica i política de l'Estat espanyol
 • Final de la Guerra Civil Espanyola

  Final de la Guerra Civil Espanyola
  va ser un conflicte bèl·lic que es va desencadenar a Espanya després del fracàs parcial del colp d'estat del 17 i 18 de juliol de 1936 perpetrat d'una banda de les forces armades contra el Govern electe de la Segona República
 • Establiment de la dictadura franquista

  Establiment de la dictadura franquista
  es va produir després de la victòria de Francisco Franco en la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Una vegada finalitzada la guerra, Franco es va convertir en el líder indiscutible d'Espanya i va establir un règim dictatorial que es va mantindre fins a la seua mort en 1975.
 • Llei de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme

  Llei de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme
  Aquesta llei va establir la persecució i repressió de la maçoneria i el comunisme, considerant-los com a activitats il·legals i subversives. La llei va permetre la detenció, l'empresonament i la repressió d'aquells sospitosos d'estar involucrats en aquestes activitats, duent a terme nombroses detencions i represàlies durant el període del franquisme.
 • Llei de Successió en la Prefectura de l'Estat

  Llei de Successió en la Prefectura de l'Estat
  Aquesta llei establia les normes per a la successió en la prefectura de l'Estat, designant a Francisco Franco com a cap de l'Estat i cap del Govern de manera vitalícia. A més, establia que, en cas de vacant, el cap de l'Estat seria designat pel mateix Franco
 • Organització dels Pactes de Madrid

  Organització dels Pactes de Madrid
  Els Pactes de Madrid es van organitzar el 26 de setembre de 1953 durant el règim franquista, establint una cooperació econòmica i militar entre Espanya i els Estats Units en el context de la Guerra Freda
 • Acords econòmics i militars amb els Estats Units.

  Acords econòmics i militars amb els Estats Units.
  Espanya va establir acords econòmics i militars amb els Estats Units. Això va permetre a Espanya rebre ajuda econòmica i tècnica dels Estats Units per a fomentar el seu desenvolupament econòmic.
 • Pla d'Estabilització

  Pla d'Estabilització
  va ser un conjunt de mesures econòmiques aprovades pel govern d'Espanya en 1959. L'objectiu del pla va ser l'estabilització i liberalització de l'economia espanyola. Va suposar la ruptura amb la política d'autarquia del franquisme i va possibilitar l'inici d'una època de creixement econòmic al país durant els anys seixanta.
 • Execució de Julián Grimau

  Execució de Julián Grimau
  Grimau va ser un destacat militant comunista i sindicalista que va ser condemnat a mort i executat per la seva participació en activitats polítiques i sindicals contràries al règim franquista. La seva execució va generar una gran controvèrsia i va ser considerada com un acte de repressió política.
 • Creació dels Tribunals d'Ordre Públic

  Creació dels Tribunals d'Ordre Públic
  Aquests tribunals van ser establerts amb el propòsit de reprimir qualsevol forma de dissidència política i perseguir aquells considerats com a enemics del règim franquista. Els TOP van tenir un paper fonamental en la repressió i persecució d'opositors polítics durant aquesta època.
 • Llei orgànica de l'Estat

  Llei orgànica de l'Estat
  Aquesta llei va consolidar el poder absolut de Francisco Franco i va establir una estructura política i administrativa que atorgava un poder centralitzat a l'Estat, limitant les autonomies regionals i reforçant l'autoritarisme del règim. Va ser una llei clau en la consolidació del franquisme en aquest període.
 • Crisi del règim franquista

  Crisi del règim franquista
  el règim franquista va experimentar una profunda crisi que va posar en dubte la seua estabilitat i sostenibilitat a llarg termini. Aquesta crisi es va manifestar en diversos esdeveniments i tensions internes que van afeblir el poder i la legitimitat del règim
 • Mort de Franco

  Mort de Franco
  va ser un militar i dictador espanyol, integrant de la cúpula militar que va donar el colp d'estat de 1936 contra el Govern democràtic de la Segona República, donant lloc a la guerra civil espanyola.
 • Joan Carles I és proclamat rei d'Espanya

  Joan Carles I és proclamat rei d'Espanya
  Joan Carles I va ser proclamat rei d'Espanya, després de la mort del dictador Francisco Franco. El seu ascens al tron va marcar el començament de la Transició espanyola cap a la democràcia, un procés en el qual el país va passar d'una dictadura a un sistema democràtic parlamentari.
 • Eleccions Generals

  Eleccions Generals
  Aquestes eleccions van ser les primeres eleccions democràtiques celebrades a Espanya després de gairebé quatre dècades de dictadura franquista. Van representar una fita clau en la Transició espanyola cap a la democràcia, permetent als ciutadans triar lliurement als seus representants polítics i establint les bases per a la consolidació d'un sistema democràtic al país.
 • Aprovació de la Llei d'Amnistia

  Aprovació de la Llei d'Amnistia
  La Llei d'Amnistia va ser aprovada en 1977 durant la Transició a Espanya. Buscava posar fi a les represàlies polítiques del franquisme, alliberar presos polítics i permetre la legalització de partits polítics. No obstant això, va generar controvèrsia per deixar impunes els crims del passat.
 • Aprovació de la Constitució Espanyola

  Aprovació de la Constitució Espanyola
  Aquesta constitució va establir les bases per a la transició cap a la democràcia i va establir els drets i llibertats fonamentals, l'organització de l'Estat i els poders del govern central i les comunitats autònomes a Espanya. Va ser una fita crucial en el procés de democratització del país.
 • El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) gana les eleccions generals

  El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) gana les eleccions generals
  El PSOE va guanyar les eleccions generals a Espanya en 1982, liderat per Felipe González. Va ser una fita històrica en posar fi al govern franquista i marcar l'inici d'un nou període democràtic. El PSOE va implementar reformes polítiques i socials durant el seu mandat, promovent polítiques progressistes i consolidant la Transició democràtica.