Min tidslinje världskrigen

Timeline created by Blinka
In History
 • Schlieffenplanen

  Schlieffenplanen
  Schlieffenplanen var tyskarnas sätt att föra ett krig till Frankrike.
 • Hitlers börja

  Hitlers börja
  Hitler var med i första världskriget, han fick senapsgas i ögonen och var tvungen att åka ifrån kriget. När hitler får tillbaka synen så fick dem veta att kriget var över.
 • Krigets börja

  Krigets börja
  1914 startade tyskarna kriget och dödade österikes tronföljde Franz Ferdinand. 30 agusti har kriget spridits över hela världern.
 • Tyskland Vs Usa

  Tyskland får ut en stor del av storbrittaniens armer och tar risken att få krig mot Usa. Usa förklarar krig mot Tyskland. Blir ett ubåts krig.
 • Ryssarna drar sig ut / Revulation

  Ryssarna drar sig ut / Revulation
  År 1917 drog sig ryssarna ut ifrån kriget för att dem hade sin revulation att ta itu med.
  Ryssarnas revulation höl på i 5 år från år 1917 till år 1922.
 • Slutet

  Slutet
  Flera länder i detta krig ger upp och får fred efter en stor förlust i fyra år.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Erkänna att Tyskland och dess bundförvanter genom sin aggression hade påtvingat de allierade kriget och därmed var ansvariga för förstörelsen och förlusten som hade tillfogats dem. Denna s.k. skuldparagraf väckte mycket bitterhet i Tyskland. Tyskland fick lämna ifrån sig 13% av sina landområden. För de blir ett superproblem, man tvingar tyskland att sänka sina militärer från, över 2 miljoner till bara 100 tusen militärer.
 • Adolf Hitler får makten

  Adolf Hitler får makten
  När Hitler får makten & blir rikskansler 30/1 1933 tar de inte så långt tid innan landet blir en nazistisk diktatur.
 • Hitlers syn på sexualitet

  Adolf Hitlers syn på sexualitet var ganska märklig för oss idag, men allt som han såg som han inte tyckte om eller va för vidrigt/äkligt för att vara sant. De tyckte han att de inte skulle finnas kvar, speciellt tyckte han inte att man skulle få vara homosexuel som exempel för då skulle man gripas & fängslas/dödas. Om man till exempel hade bara fötts med en arm/ben så skulle personen dö, för att han ville attt alla skulle se ut på samma sätt med två ben , två armar & så vidare.
 • Hitler tar tillbaka landområden som var tysklands

  Hitler vill att österika ska bli tyskt. Munchen skrivs på 1938 av frankrike, tyskland & storbritanien. För att Hitler vill ha större Yta & mer makt. Tyskland tar över väldigt mycket landområden. Sovijet unionen tar tillbaka en del av sin makt.
 • Allians med sovietunionen

  Hitler vill ha tillbaka staden Danzi. 23 augusti skriver Tyskland & sovijetunionen på ett fördrag om en allians.
 • Tar över Länder

  Våren & sommaren så tar Tyskland över Norge, Danmark, Blgien, Holland, Luxenburg & frankrike som ocuperas inom några månader.
 • slaget om storbritannien

  slaget om storbritannien
  När tyskland hade anfölt frankrike & frankrike hade förlorat mort tyskland så var de storbritanniens tur att möta samma öde som frankrike. Tysklands försök mot storbritannien gick inte som planerat. När invasionensplanerna inte gick som planerat för tyskland så började dem terobomba mot de brittiska folket. När detta kriget hände hösten & vintern 1940/1941 så förstördes miljoner bordstäder & 40 000 människor dödades.
 • Förintelsen del1 judiska liv

  Förintelsen del1 judiska liv
  Innan förintelsen fördes 1000 män, kvinnor & barn ombord mot olika läger, dit till exempel Anny Horowitz & hennes mor & syster fördes till var Auschwitz den 11 september 1942, både hon & hennes syster mördades. Miljontals barn, män & kvinnor dödades för att trode att dem var en annan ras en vad vi var för att dem var romer eller judar tex.
 • Polen

  Polen
  När andra världskriget bryter ut & tyskland anfaller polen, de gör soviet ockaså. Polen hade runt 3 miljoner judriska människor & senare kommer ungefär 90% av dem vara dödade.
 • Förintelsen del2 judiska liv

  Förintelsen del2 judiska liv
  Anne Frank var en tjej som föddes år 1929 & var jude. Anne skrev en bok när hon bara var 13-år gammal som nu finns på flera olika språk. Först när krigen & de började med judarna flydde familjen till österike som dem inte trodde skulle bli följt av tyskland så dem flydde till Nederländerna. Dem gömde sig på ett gömstelle som pappan hade gjort. Senare så hittar tyskarna dem för att någon har berättat för tyskarna. När familjen kommer dit så dödas Edith Frank först, sedan förs dötrarna-
 • Förintelsen del3 Judiska liv fortsättning/slut

  Förintelsen del3 Judiska liv fortsättning/slut
  vidare iväg till ett lägger där båda systrana dog av tyfus, (som smittades från andra människor till en själv). Dem han inte vara med om brefrielsen som hände senare de året. Otto Frank var den ända som överlevde i familjen Frank. När han återvände till Nederländerna så var vänner, grannar där & dem lämnade Anne's dagbok som dem hade tillvaratagit. (Som blev den kända boken som finns på flera olika språk idag).
 • Period: to

  WWI

 • Period: to

  WWll

  Moloto-Ribbentrop-pakten, skulle slutat anorlunda om tyskland inte skulle haft en allians med rysland. Slutade ändå med krig mot ryssland. Så andra värdskriget börjar 1 september 1939.
 • Period: to

  Blitzkrig

  Polen var de första som fick blitzkriget mot sig, men inte sista. År 1940 så fick storbritannien kriget Bitzen mot sig & förlusten var stor. Blitzkrigen slutade ungefär när WWII slutade så den 2 september 1945 slutade tyskland att använda Blitzkrig.