Kalde krigen tidslinje

 • Period: to

  Mikhael Gorbatsjov

  Mikhael Gorbatsjov var en russisk, tidligere sovjetisk, politiker.
  Han var generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet fra 1985-1990.
  Han var Sovjetunionen første og eneste president fra 1990-1991.
  Det var Gorbatsjov som innførte reformerende «Glasnost» og «perestrojka» som bidro til oppløsningen av Sovjetunionen og avslutningen av den kalde krigen.
  Han fikk tildelt Nobels fredspris i 1990 pga sitt reformarbeid, men var forhindret fra og motta den.
 • Slutten av 2 Verdenskrig

  Slutten av 2 Verdenskrig
  Andre verdenskrig var global mellom årene 1939 og 1945.
  Andre verdenskrig sluttet 8Mai 1945.
  Krigen sluttet i Europa når sovjetiske tropper erobret Berlin, etterfulgt av Tysklands betingelsesløse overgivelse 8 Mai 1945.
 • Period: to

  Den kalde krig

  Etter andre verdenskrig brøt det ut en kaldkrig.
  En kald krige er en krig uten direkte kamphandlinger.
  På ene siden sto USA og deres allierte som ofte blir kaldt vestblokken, og på andre siden sto Sovjetunionen og deres allierte som ofte blir kalt østblokken.
  Den kalde krigen varte fra 8. Mai 1945 til 1990
 • Trumandoktrinen

  Trumandoktrinen
  Trumandoktrinen er en betegnelse på en tale holdt av president Harry S. Truman.
  Talgen ble holdt i den amerikanske kongressen 12.mars 1947.
  Han proklamerte at USA måtte se det som sin oppgave å støtte frie folk og nasjoner mot undergravinger innenfra og militære trusler utenfra.
  Talen markerte at USA ville støtte regjeringen Hellas mot kommunistledere opprørere, og regjeringen Tyrkia mot sovjetisketrusler og militært press.
  USA skulle gi tilsaman USD 400millioner i bistand til de to landene.
 • Marshallplanen

  Marshallplanen
  Marshallplanen er en Europeisk gjenreisnings program, The European Recovery Program, etter andre verdenskrig.
  Marshallplanen var lansert av USAs utenriksminister George Catlett Marshall i en tale på Harvard University 5.juni 1947.
 • Period: to

  Berlinblokaden

  Når Europa ble delt etter andre verdenskrig ble Berlin delt mellom fire stormakter, USA, Sovjetunionen, Storbritannia og Frankrike. De vestlige sektorene av byen ble blokkert to ganger av Sovjetunionen, to ganger 1958 og 1961.
 • Period: to

  Kina og Mao Zedong

  Mao Zedong var en Kinesisk partileder for det kommunistiske partiet og en statsmann. Han var med på å etablere folkerepublikken i Kina i 1949 og Maosisme er en betegnelse på hans politiske syn og praksis.
 • Etablering av nato

  Etablering av nato
  NATO var opprettet ved starten av den kalde krigen.
  Det var for å sørge for et felles forsvar mot det kommunistiske Sovjetunionen.
  Det er en forsvarsorganisasjon for land i Europa og Nord- Amerika, ved grunnlag i Atlanterhavspakten som ble undertegnet 4.April 1949.
  Ved opprettelsen var det 12 land og i dag er det 30. Norge var en av de opprinnelige landene.
  NATO er en forkortelse for North Atlantic Treaty Organization, og hovedkvarteret ligger i Brussel, Belgia.
 • Period: to

  Koreakrigen

  Koreakrigen var den første krigen som brøt ut etter andre verdenskrig. Koreakrigen, en krig mellom nord-Korea og sør-Korea, brøt ut 25.juni i 1950, og varte tre år. Etter andre verdenskrig hadde nord-Korea blitt okkupert Kina og sovjetunionen, mens Sør-Korea ble okkuperte USA. Krigen endte med våpenhvile.
 • Period: to

  Romkappløpet og Sputniksjokket

  Romkappløpet var en rivalisering mellom USA og Sovjetunionen i et forsøk på å være den første til å utforske verdensrommet.
  Sputnik er navnet på en serie av ti sovjetiske vitenskaplige satellitter.
  Sputnik 1 var den første og var skutt opp 4. oktober 1957 og veide 83,6 kilo.
  Sputnik 2 veide 509 kilo og var skutt opp 3. november med hunden Laika, og brant opp 14. April 1958.
 • Etablering av warszawapak

  Etablering av warszawapak
  Tidligere militær og sikkerhetspolitisk allianse mellom Sovjetunionen og de kommunistiske landene i øst-Europa.
  Var det østlige motstykket til de vestlige landenes forsvarsallianse, NATO, under den kalde krigen.
  Grunnlag, en «traktat om vennskap, samarbeid og gjensidig bistand» ble undertegnet 14. Mai 1955.
  Ble formelt oppløst 1. Juli 1991.
  Medlemmer: Albania, Bulgaria, Polen, Romania, Sovjetunionen, Tsjekkoslovakia, Ungarn og Øst-Tyskland, (ved oppstart)
 • Period: to

  Vietnam krigen

  Vietnamkrigen var en krig som oppsto mellom Sør-Vietnam og Nord-Vietnam i 1957. Bakgrunnen til krigen var at Indokinakrigen ( tiden 1946-1954) ble det bestemt at landet skulle deles i to, nord og sør.
  Regjeringen i sør begynte å undertrykke alle det mindre folkegruppene i landet. Det var lenge opprør i Sør-Vietnam med litt innblanding fra nord, så ble USA med på Sør-Vietnam sin side, og sovjetunionen og Kina på Nord-Vietnam sin side. Ingen kriger etter 1945 har hatt så mange drept. Rundt 2,6mil.
 • Berlinmuren- og delingen av tyskland

  Berlinmuren var en mur som myndighetene av øst-Tyskland lot reise i 1961. Muren var 45,1 kilometer lang. Hovedhensikten til muren var å forhindre det fort stigende nummeret med DDR flyktninger.
 • Period: to

  Cuba krisen

  Cubakrisen var en konfrontasjon som oppsto i Oktober 1962 mellom USA og Sovjetunionen. Siden sovjetunionen begynte å vise at de ville ta over Cuba, ved å frakte våpen og hente inn militære krefter, skapte det en konflikt mellom stormaktene, som nesten ble begynnelsen på en atomkrig. Sovjetunionen mislyktes å med å overta grisebukta på Cuba og begynte etter det å lage sine eggene våpen og rakettbaser på Cuba. Hensikten mens dette var å utslette hovedstaden Washington DC og andre storbyer i USA.
 • Kupp i Chile

  Kuppet i Chile var et militærkupp som skjedde 11 september 1973 og er et av de mest kjente militærkuppene. Under militærkuppet var 3000 drept og enda flere torturert, det regnes som en av de blodigste militærkuppene i historien.
 • Period: to

  Afghansk-sovjetiske krigen

  Afghanistan ble invadert av Sovjetunionen den 24desember i 1979 for å bringe tilbake den kommunistiske lederen Babrak Karmal fra eksil og gjøre han til president. Sovjetunionen kjempet for å sikre at Afghanistan forble kommunistisk etter en borgerkrig som hadde pågått før sovjeterne kom. Mange var imot invasjoner og kjempet mot den under mujahedin som betyr hellig kriger. Invasjonen ble fordømt av mange land. Dette førte til at mange vestlige land boikottet sommer OL i Moskva 1980.
 • Nedrustningsavtalene (del 2.)

  Nedrustningsavtalene (del 2.)
  SALT-avtalen var en avtale som skulle begrense produksjonen av atomvåpen blant stormaktene. Siden Sovjetunionen hadde våpen som ikke fulgte avtalen krevde USA at rakettene skulle fjernes men Sovjetunionen nektet. På grunn av dette innblandet NATO seg og sa at med mindre Sovjetunionen ikke fjernet rakettene før desember 1983 ville de plassere 572 amerikanske raketter i Europa. I 2019 trakk USA seg fra avtalen og Russland gjorde det samme dagen etter.
 • Nedrusningsavtale (del 1.)

  Nedrusningsavtale (del 1.)
  Nedrusningsavtalen var en avtale mellom USA og Sovjetunionen. Avtalen var om å tilintetgjøre mellomdistanseraketter med atomvåpen. Avtalen var signert av USAs president Ronaldinho Reagan og Sovjetunionens generalsekretær Mikhael Gorbatjov den 8 desember i 1987, men rakettene var ikke alle fjernet før i 1991. Grunnen til denne avtalen var at Sovjetunionen hadde skaffet seg nye raketter på 70-tallet som ikke fulgte SALT avtalen mellom stormaktene. Mer info på neste del av Nedrusningsavtalen
 • Period: to

  Berlinmurens fall og samlinga av Tyskland

  Berlinmuren falt 9.November 1989.
  Når muren falt ble Øst og Vest Berlin en by igjen. Muren var bygd i 1961 og gikk rundt de tre områdene som de vestligeallierte hadde kontroll over. Tyskland ble offesielt hel igjen oktober 1990
 • Oppløsning av Sovjetunionen

  Sovjetunionens oppløsning startet da Mikhael Gorbatsjov tok over makten i Sovjetunionen.
  Sovjetunionen slet med å holde opp med USA økonomisk