Den kalde krigen

Den kalde krigen (Lilly)

  • Jaltakonferansen

    Jaltakonferansen var et møte mellom "de tre store" Storbritannia, USA og Sovjet. møtet innebar at de skulle dele hvert sitt okkupasjons område i Tyskland. Frankrike ble også invitert til å okkupere sitt landområde i Tyskland. et av målene var å denazifisere, demilitarisere, og bli enige om hva slags krigserstatninger Tyskland skulle betale. Hovedstaden i Tyskland, Berlin skulle bli delt på hvert land
  • slutten på andre verdenskrig

    krigen i Europa endte når Tyskland overga seg 8 mai 1945, etter at Sovjetiske tropper erobret Berlin. slutten på samarbeid for å knekke Hitler. Ble en splittelse mellom øst og vest.
  • atombombene over Hiroshima og Nagasaki

    atombombene ble sluppet over de japanske byene hiroshima og Nagasaki. det var et angrep utført av amerikanerne. Det var i forbindelse med sluttoppgjøret i andre verdenskrig. Det var rundt 135 000 mennesker som døde under angrepet.
  • Churchills "Fulton tale"

    Churchills hadde en tale i Fulton i Missouri om jernteppet. han gjentok og moderniserte begrepet jernteppet
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    trumandotrinen er en betegnelse på en tale president Harry S. Truman holdt . den ble holdt i den amerikanske kongressen 12 mars 1947. i talen sa han at USA måtte se det som sin oppgave å støtte frie folk og nasjoner mot undergraving innenfra og militære trusler utenfra.
  • Marshallplanen

    Marshallplanen ble lansert av USAs utenriksminister George Catlett Marshall i en tale på Harvard University 5. juni 1947. Han tilbød alle europeiske land, også Sovjetunionen, hjelp til gjenreisningen etter andre verdenskrig. Forutsetningen var at europeerne kunne enes om et felles program for utnyttelse av hjelpen. Programmet ble vedtatt i Kongressen i april 1948. Frem til utgangen av 1951 hadde USA overført 13,2 milliarder dollar til Europa i lån og gaver. Hindre kommunisten og bygge opp Europa
  • Berlinblokkaden

    Berlinblokkaden
    etter den andre verdenskrig ble berlin delt mellom de fire seiersmaktene, sovjetunionen, storbritannia, frankrike. Sovjetunionen blokkerete alle vesmaktlige innfartsveier til vestberlin. det var en av de største krisene under Den kalde krigen
  • opprettelse av NATO

    NATO ble dannet i Washington, D.C. 4. april 1949 av tolv vestlige land. Bakgrunnen var frykt for Sovjetunionens økende maktposisjon i Europa, spesielt etter kommunistenes maktovertakelse i Tsjekkoslovakia i 1948.
    i dag er det 30 land med i NATO
  • Vest Tyskland blir egen stat

    Vest-Tyskland ble grunnlagt 23. mai 1949 på det området av Tyskland som siden 1945 hadde vært okkupert av USA, Storbritannia og Frankrike.
  • Sovjets første atombombe

    Klokken syv om morgenen 29. august i 1949, smalt det for første gang i Semipalatinsk. RDS-1, kalte Sovjetunionen sin første atombombe
  • Kina blir kommunistisk(KKP)

    Kina blir kommunistisk(KKP)
    den 1 oktober 1949 erklærte Mao, tidligere kinas president. Han erklærte etableringen av Folkerepublikken kina, som betydde slutten på den kinesiske revolusjonen. Nasjonalistene tapte krigen, og kommunistene proklamerte Folkerepublikken Kina den 1. oktober 1949. I desember samme år flyktet restene av nasjonalist-styrkene til øya Taiwan, der de fortsatte å styre under det formelle navnet Republikken Kina.
  • øst -Tyskland (DDR)

    i 1945 ble Tyskland delt i soner, Sovjetunionen fikk den største og østlige delen. DDR var tilsluttet Warszawapakten, og var en del av Sovjetunionens interessesfære i Europa under den kalde krigen.
  • Koreakrigen

    Koreakrigen
    Koreakrigen var en krig mellom sør, og Nord-Korea. krigen varte fra 1950 til 1953. det nordkoreanske angrepet ble støttet av Kina og Sovjetunionen. Mens det sørkoreanske angrepet ble støttet av USA og FN. Krigen ble et oppgjør mellom øst og vest, som endte i våpenhvile. krigen brøyt ut etter økt spenninger og militære sammenstøt mellom Nord og Sør. Det var nord som angrep først. målet var å gjenforene Korea i kommunistisk styre.
  • Stalin dør

    Stalin dør
    Stalin døde 5 mars 1953, av hjerneblødning. Etter Stalin sin død ble det slutt på massehenrettelser og Nikita Krustsjov blir øverste leder av Sovjetunionen.
  • revolusjon på Cuba

    revolusjon på Cuba
    Den cubanske revolusjonen var en væpnet revolusjon som førte til at Cubas president, general Fulgencio Batista y Zaldívar, ble styrtet 1. januar 1959 av 26. juli-bevegelsen og andre revolusjonære bevegelser. revolusjonen var sosialistisk
  • Period: to

    Romkappeløpet

    Romforskning utviklet seg etter hvert til en konkurranse og et kappløp mellom de to stormaktene, USA og Sovjetunionen. under den kalde krigen ønsket både USA og sovjet å vise at de hadde teknologisk overtak. etter hvert utviklet dette seg til å bli en kamp om å bli førstemann til å lande med et menneske på månen. kampen om å lande først på månen vant USA 20. juli 1969 med NASAs månelanding
  • Berlinmuren

    Berlinmuren
    Berlinmuren var en 155 km lang mur laget av betong, piggtråd og elektriske gjerde. den ble satt opp av østtyske myndighetene. Den ble satt opp som et skille mellom øst og vest Tyskland. Målet med muren var å beskytte Øst Tyskland mot fascisme. muren var også et symbol på delingen i Europa. I det demokratiske vest og kommunistiske Øst. muren stod i 28 år.
  • Tsarbomben

    Tsarbomben
    utover i den kalde krigen blir atombombene bare større og større. sovjets "tsar bombe" er den største. På 50 megatonn. 3000 ganger kraftigere enn Hiroshima bomben, men samme sprengkraft som alle bomber og granater som ble brukt i 2. verdenskrig, ganget med 10.
  • Cubakrisen

    Cubakrisen
    de var konfrontasjonen som oppstod mellom USA og Sovjetunionen. det var på grunn av sovjet på opptrapping av det sovjetiske militære engasjement på Cuba. President Kennedy og USA omringet Cuba. Mange fryktet atom krig mellom disse landene, og det var ikke langt unna. en forhandling eller skjult avtale mellom de to stormaktene avgjorde at det ikke ble atomkrig, men det var på hengende håret.
  • Johon.f.Kennedy blir skutt

    Johon.f.Kennedy blir skutt
    john f. kennedy ble skutt og drept, mens han kjørte igjennom Dallas i Texsas, i en åpen bil. Kennedy hadde sittet president i USA i tre år. fra 1961-1963.
  • Sovjet invaderer Afghanistan

    Sovjet invaderer Afghanistan
    Under den kalde krigen, i 1979, invaderte Sovjetunionen landet for å støtte kommunistpartiet i Afghanistan som kom til makten året før. Dette førte til sterk motstand, både internasjonalt og blant lokalbefolkningen. USA gav derfor befolkningen pengestøtte og våpen for å kjempe mot Sovjetunionen.
  • Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen
    Vietnamkrigen var en krig mellom sør og nord. sør var på sin side demokratisk, mens nord var kommunistisk. det startet med at vietnam var en fransk koloni, men japan okkuperte vietnam. dette førte til konflikt og krigshandling. usa ble etterhvert involvert i krigen, dette pågrunn av dominoeffekten og kommunismen. usa endte opp med å trekke seg ut av krigen i 1973, men den holdt seg gående i to år til. usa kjempet på sør sin side. altså mot kommunismen. det var kommunismen som vant krigen.
  • Gorbatsjov: perestrojka og glasnost

    Glasnost blir ofte omtalt i sammenheng med perestrojka (russisk for omstrukturering). Perestrojka var et politisk slagord på det økonomiske området for reformpolitikken, mens glasnost var et politisk slagord mot hemmeligholdelsen og mangelen på pålitelig informasjon i sovjetsamfunnet. Glasnost ble etter hvert en betegnelse for liberaliseringen og oppmykningen av Sovjetunionens politikk utover 1980-tallet. glasnost kom i 1985 og perestrojka kom i 1983
  • Berlinmurens Fall

    Berlin muren falt etter 40 år med kald krig. Muren falt 9 november 1989 og er et symbol på endepunktet av den kalde krigen. DDRs myndigheter besluttet at de ville gi muligheter til fri utreise. etter hvert ble flere grenseområder åpnet.
  • Tyskland samles

    Tyskland samles
    Vest-Tyskland var etter krigen okkupert av USA, Storbritannia og Frankrike og ble etter delingen en del av Vest-Europa, mens Øst-Tyskland var okkupert av Sovjetunionen og ble en del av østblokken. Delingen av Tyskland var en del av konflikten som kalles Den kalde krigen. Tyskland ble gjenforent 3. oktober 1990.
  • sovjet oppløses

    sovjet oppløses
    Oppløsningen av Sovjetunionen var en prosess som begynte med Mikhail Gorbatsjovs maktovertagelse i 1985 og endte med landets sammenbrudd på tampen av 1991. Etter flere år med militær opprustning hadde den økonomiske veksten i Sovjetunionen gått i stå. Den 8. desember 1991 møttes lederne av republikkene Russland, Ukraina og Belarus i Belaveskaja pusjtsja og undertegnet Minsk-avtalen, som erklærte Sovjetunionens oppløsning og erstattet det med Samveldet av uavhengige stater