History weeds cold war sf1 s3 2500 hd

Den kalde krigen

 • Berlinblokaden

  Berlinblokaden
  Berlinblokaden er da sovjetunionen blokkerte alle innganger til vest-berlin og ingen kunne komme inn eller ut, heller ikke varer.
 • Period: to

  Koreakrigen

  Koreakrigen var en krig mellom nord og sør-korea. Amrikanerene hjalp sør og komunistene var i nord.
 • Sputnikskjokket

  Sputnikskjokket
  Sputniksjokket var da sovjetunionen klarte å sende en satelitt opp i verdensrommet for første gang. Dette var en del av romkappløpet mellom Sovjet og USA.
 • Spionfly U-2

  Spionfly U-2
  Spionflyet U-2 var et fly som var stasjonert på bodø lufthavn. De brukte flyet til å spionere på sovjetunionen. Flyet fløy så høyt at de ikke kunne se det på radarne, men Sovjetunionen fant ut at de spionerte på dem så, de truet med å slippe atombomber på bodø.
 • Berlinermuren bygges

  Berlinermuren bygges
  Berlinmuren er en 45,1 km lang vegg som skilte Vest-Berlin fra øst-berlin. Det var DDE som ville ha opp muren for å beskytte inbyggerene mot facisisme.
 • Fidel Castro

  Fidel Castro
  Fidel Alejandro Castro Ruz ble født 13. august 1926 og var en geriljaleder. Han var en mann som likte å ha makt. Fidel Castro gjennomførte den cubanske revolusjonen fra 1953 til 1959, etter det var han statsminister på Cuba fra 1959 til 1976, og president fra 1976 til 2008. Han tok over som president etter den korrupte lederen oberst barista. Fidel Castro, som ikke hadde vært kommunist da han tok makten, ble kommunist.
 • Period: to

  Cubakrisen

  Cubakrisen var da Sovjetunionen satte raketter på Cuba som kunne nå og ødelegge mange store og viktige byer i USA. USA ble redd for at dette kunne starte en atomkrig og derfor sendte de fly for å ta bilder av rakettene. Bildene ble sendt til president John.F Kennedy, når han fikk se bildene samlet han rådgiverene for å finne en måte å få løst krisen. Han sa ingenting om dette til befolkningen før 6 dager etterpå. De løste krisen ved å sette opp en blokade rundt Cuba.
 • Period: to

  Cubakrisen Del 2

  Den 22. oktober bestemte de seg for å ha en blokade. Blokkaden ble iversatt den 24. oktober. Dette hindret Sovjetunionen i å få mer våpen og andre forsyninger til Cuba. USA stoppet all handel med Cuba etter dette og de har aldri mer handlet med dem. Vist ikke USA hadde satt opp en blokade kunne dette startet en atomkrig som kunne ha ødelagt mye av verden.
 • Period: to

  Vietnamkrigen

  Vietnamkrigen var en krig mellom sør og nord-Vietnam der kommunistene i Vietnam hadde nord og amerikanerne hadde sør. Over 2.5 millioner mistet livet.
 • Niel Armstrong på månen

  Niel Armstrong på månen
  Niel Armstrong var den første mannen som gikk på månen. Hele verden fulgte med på denne spennende rakettoppskytingen.
 • Period: to

  Afghanistankrigen

  Afghanistan er et fjell som ligger mellom Russland, Iran og Pakkistan. Der bor det mange ulike folkegrupper. De snakker mange forskjellige språk der. Nesten alle afghanere er muslimer. I 1970-årene hadde sovjetunionen stoe innflytele i Afghanistan. For å få makt i landet og holde lederene under kontroll gikk sovjetunionen til et angrep 1. juledag 1979. De majerte inn i Afghanistan med store troppstyrker. Mange av de muslimske gruppene gikk til kamp mot de sovjetiske styrkene.
 • Period: to

  Afghanistankrigen DEL 2

  Etter hvert fikk afghanerne mye våpen fra USA. USA tenkte bare at "min fiendes fiende er min venn." De hadde egentlig ikke så mye med Afghanistan å gjøre. Det kom mange andre muslimer for å kjempe, en av dem som kom og fikk støtte fra USA var Osama bin Laden. Krigen ble fullstendig ødeleggelse og over en million mennesker måtte flykte til nabolandet Pakistan. Hvor mange som ble drept er det ingen som vet.
 • Mikhail Gorbatsjov

  Mikhail Gorbatsjov
  I 1985 kom Mikhail Gorbatsjov til makten i Sovjetunionen. Han visste at lande slet og han ville endre på det. Han ville gjøre Sovjetunionen litt mer demokratisk der alle kunne si sin egen mening i aviser og på radio. Folk som tidligere hadde gjort dette ville risikert en fengselsstraff. Det skulle og bli slutt på at staten skulle kontrollere alt, nå kunne man starte opp egen bedrifter og selge produkter man selv ville til den prisen man ville.
 • Mikhail Gorbatsjov Del 2

  Slik trodde Gorbatsjov at flere skulle på bedre varer til lavere priser. Han ønsket og å få et bedere forhold til USA, det klarte han. De ble enige om at de skulle destruere store mengder atomvåpen. Jonh.F Kennedy stolte på Gorbatsjov, sammen klarte de og stoppe den kalde krigen. Men Gorbatsjov klarte ikke å få orden på sovjet etter folk begynte å gå i streiker og demonstrasjoner. Etterhvert begynte Sovjetunionen å oppløses
 • Berlinmuren Rives

  Berlinmuren Rives
  Den 11.november i 1989 startet vest-berlinske og øst-berlinske soldater å rive ned muren. I 1990 var det meste av muren borte.
 • Sovjetunionen blir oppløst

  Sovjetunionen blir oppløst
  I 1991 begynner sovjetunionen å bli oppløst. Det blir mange forskjellige stater som ukraina, russland og latvia