Kalde krigen

Den kalde krigen

  • Period: to

    Fase 1:

    Den kalde krigen herjer i Europa
  • Uenighet om Tysklands fremtid

    Uenighet om Tysklands fremtid
    Etter nazismens fall ble landet lagt under en midlertidig alliert okkupasjonsstyre der Sovjetunionen, USA, Storbritannia og Frankrike hadde hver sin sone. Berlin, som lå midt i den Sovjetiske sonen, var styrt av de fire okkupasjonsmaktene. De vestlige mente økonomisk vekst i Tyskland var viktig for å gjenreise og skape politisk stabilitet i Europa. Derimot mente Sovjetunionen at de burde bli straffet ved å betale store krigserstatninger for å hindre at Tyskland skulle bli en trussel.
  • FN blir opprettet

    FN blir opprettet
    De forente nasjoner (FN) ble opprettet for å hindre en ny verdenskrig, samt for å skape et sted for dialog mellom nasjonene. FN hadde originalt 51 medlemsland som var med på å skrive under FN-Pakten, som beskrev hvordan man sikrer fred, jevner ut sosiale og økonomiske forskjeller og sikrer alle mennesker de samme rettighetene.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    Trumandoktrinen er en retningslinje for USAs utenrikspolitikk som President Harry S. la frem i en erklæring i 1947. Han slo fast at USA skulle støtte alle regjeringer som var truet av kommunisme.
  • Marshallhjelpen

    Marshallhjelpen
    Marshallhjelpen var et amerikansk hjelpeprogram som skulle hjelpe Europa med gjenreisning etter de store ødeleggelsene fra 2. Verdenskrig. Bistanden skulle bidra til å stabilisere den økonomiske og politiske situasjonen, med forutsetningene at europeerne kunne enes om et felles program.
  • Kuppet i Tsjekkoslovakia

    Sovjetiske styrker stod fremdeles i flere Øst-Europeiske land. Dette første til at de tokk makten over Tsjekkoslovakia i et kupp i 1948. Landet ble en sosialistisk republikk, men i realiteten en ettpartistat. Landet hadde året før takket ja til Marshallhjelp uten å konferere med Sovjetunionen, men det ble trukket tilbake etter kuppet. Dette var et stort illevarsel for USA og Vest-Europa ettersom det var et tegn på at kommunisme spredte seg og fikk mer makt i verden.
  • Period: to

    Berlinblokaden

    i 1948 ble okkupasjonssonene under vestlig kontroll ble slått sammen og senere opprettet en ny tysk stat, oftest kalt Vest-Tyskland, med felles valuta og omfattende Marshallhjelp. Sovjetunionen svarte med å lage en blokade av Vest-Berlin. Jernbane, veier og kanaler til Berlin ble stengt. Løsningen ble å skape en luftbro til Berlin for å sende inn varer. Senere etablerte de også en egen stat i 1949 kalt Øst-Tyskland.
  • NATO blir opprettet

    NATO blir opprettet
    I 1949 blir militæralliansen NATO opprettet for å sørge for et felles forsvar mot kommunisme. Tanken var at et angrep på ett enkelt medlemsland skulle oppfattes som et angrep på alle.
  • Period: to

    Fase 2:

    Den kalde krigen blir global
  • Folkerepublikken Kina

    Folkerepublikken Kina
    Folkerepublikken i Kina blir opprettet i 1949 etter en lang borgerkrig. Det nye styre første til at landet var under kommunistisk styre. Landet fortsatte likevel å ha skiftene forhold til Sovjetunionen og USA.
  • Period: to

    Koreakrigen

    Koreakrigen var den første krigen etter 2. verdenskrig og sett som øyeblikket den kalde krigen ble verdensomspennende. Med støtte fra Sovjetunionen og Kina gikk Nord-Korea til angrep på Sør-Korea, som var støttet av USA, i 1950. Krigen handlet om gjenforeningen av de to statene, samt som uenigheter om politisk styresett. Krigen endte i våpenhvile, men en fredsavtale har aldri blitt skrevd under på.
  • Warszawapakten

    Warszawapakten
    Var en militær og sikkerhetspolitisk allianse mellom Sovjetunionen og de kommunistiske landene i Øst-Europa. Var den østlige versjonen av NATO.
  • Folkeoppstand i Ungarn

    Reformforsøk i Ungarn slått ned av sovjetiske styrker
  • Suezkrisen

    Suezkrisen
    Suezkrisen var det israelsk-britisk-franske angrepet på Egypt i 1956. Bakgrunnen var at etter 2. verdenskrig så hadde Egypt krevd full britisk tilbaketrekning fra Egypt, inkludert Suezkanalen. Dette truet Storbritannia og Frankrike sine interesser, ettersom dette var et viktig område for transport av varer. De, sammen med Israel bombet flere flyplasser som førte til en internasjonal krise. Etter sterkt press fra FN ble de enig om en våpenhvile og at ingen eier Suezkanalen.
  • Berlinmuren

    Berlinmuren
    Berlinmuren var en mur som myndighetene i Øst-Tyskland reiste fra 1961, etter rekord mange hadde flyktet fra DDR sommeren 61. Muren bredte seg gjennom Berlin mellom Øst- og Vest-Berlin og var bevoktet med væpnet soldater. Hensikten var å hindre flykninger fra Øst-Berlin å krysse grensen.
  • Cubakrisen

    Cubakrisen
    Cubakrisen var en konfrontasjon mellom USA og Sovjetunionen. Det Sovjetiske militæret hadde opptrappet de militære styrkene i Cuba. USA tokk dette som en direkte trussel og de to supermaktene var på randen av atomkrig. Dette er sett som hendelsen under den kalde krigen hvor det kunne bli en direkte militær konfrontasjon og da en "varm" krig.
  • Period: to

    Fase 3:

    Avspenning mellom øst og vest
  • Romtraktaten

    Var en rustningskontrollavtale som gjorde det forbud med atomvåpen i verdensrommet
  • ikkespredningsavtalen

    ikkespredningsavtalen
    ikkespredningsavtale var en internasjonal traktat som var med på å forhindre spredningen av atomvåpen. Avtalen ble forhandlet frem av atommaktene USA, Storbritannia og Sovjetunionen. Avtalen plikter til å ikke overføre, motta eller selv produsere atomvåpen.
  • SALT

    SALT
    SALT var forhandlinger mellom Sovjetunionen og USA med mål å begrense produksjon og plassering av strategiske atomvåpen. Den første avtalen, SALT1, ble undertegnet i 1972. Den gikk ut på å begrense missiler og andre offensive strategiske væpner.
    SALT2 ble undertegnet i Wien i 1979. Den begrenset plasseringen og testing av interkontinentale og kryssermissiler. Dette avtalen ble ikke formelt iverksatt i USA.
  • Helsingforserklærlingen

    Helsingforserklærlingen ble undertegnet på en sikkerhetskonferanse i 1975. Den skulle legge grunnlag for tillit mellom Vest- og Øst-Europa.
  • Period: to

    Fase 4:

    Ny spenning mellom øst og vest
  • Sovjetisk invasjon av Afghanistan

    Sovjetisk invasjon av Afghanistan
    Borgerkrigen i Afghanistan første til at Sovjetunionen invaderte landet i 1979 for å forsikre seg at kommunist regjeringen ikke skulle falle. Den Afghanske motstandsbevegelsen fikk stor internasjonal støtte, spesialt fra USA. Dette var fordi de så krigen i Afghanistan som en viktig arena i maktkampen mot Sovjetunionen. De trakk seg i 1989.
  • Period: to

    Fase 5:

    Avspenning
  • Toppmøte mellom Reagan og Gorbatsjoy

    Toppmøte mellom Reagan og Gorbatsjoy
    Ronald Reagan var først valgt som president i 1980 og en glødene antikommunist. Gorbatsjov var generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet fra 1985, og senere Sovjetunionens første og siste president fra 1990-91.
    Så når de hadde et toppmøte hvor de var svært nær ved å inngå en altomfattende kjernefysisk nedrustningsavtale i 1886 ble dette sett som et historisk øyeblikk og starten på slutten av den kalde krigen.
  • Berlinmurens fall

    Berlinmurens fall
    I November 1989 besluttet DDR å la sperringene mellom Vest- og Øst-Tyskland falle. Dette er omtalt som "Berlinmurens fall". Dette kom som en konsekvens av Gorbatsjovs nye kurs for Sovjetunionen kalt "perestrojka" og "glasnost" politikk, som omtaler økonomisk omstrukturering og økt ytringsfrihet. Det innebåret slutt på sovjetisk kontroll over Øst-Europa, samt som DDRs høye utenlandsgjeld. Murens fall ble sett som slutten av DDR som en stat. Flere mener dette var slutten på den kalde krigen.
  • Maltakonferansen

    Maltakonferansen
    Etter Berlinmurens fall satte USAs President George Bush og President Gorbatsjov seg ned for å diskutere de hurtige endringene i Europa og deres fremtid. USA tilbød Sovjetunionen plass i internasjonale handelsavtaler i bytte mot kommende reformer. De diskuterte også en større nedrustningsavtale.
  • Tyskland gjenforent

    Tyskland gjenforent
    I September 1990 stemte DDR og Vest-Tyskland ja til en gjenforeningsavtale. Og 3. oktober 1990 var Tyskland samlet på ny.
  • Sovjetunionen oppløst

    Sovjetunionen oppløst
    Etter Gorbatsjov iverksatte reformene "glasnost" og "perestrojka" klarte ikke det sovjetiske regime å reformere seg selv. Dette sammen med trykke fra befolkningen, nasjonalisme og sammenbrudd av økonomien klarte ikke Gorbatsjov å opprettholde unionen og Sovjetunionen ble oppløst i desember 1991. Dette blir også sett som slutten på den kalde krigen.