Usa vs sovjet

Den kalde krigen

By am0185
 • Tyskland ble delt

  Tyskland ble delt
  Etter 2. verdenskrig ble Tyskland delt i fire. Sovjetunionen, Frankrike, USA og England okkuperte hver sin del. De ville hindre Tyskland fra å starte en ny krig. USA ville ha en selvstendig Tyskland som kunne bli en viktig handelspartner. Sovjetunionen ville at Tyskland skulle forbli et svakt land, så de ikke ble en trussel mot de.
 • Period: to

  Hiroshima og Nagasaki atombombe sprenges

  Den 6. August 1945 slapp et amerikansk fly ned en bombe over Hiroshima og Nagasaki.
 • Sputnikoppskytningen

  Sputnik 1 var den første satellitten i bane rundt Jorden. Den ble skutt opp av Sovjetunionen 4. oktober 1957, og kom som en stor overraskelse på hele verden, og resulterte i «Sputniksjokket»
 • Begrepet "Jernteppet" ble innført

  Winston Churchill hadde en tale om situasjonen i Europa. Der han snakket om "Jernteppet", som senere ble en vanlig måte å omtale skillet mellom øst og vest i Europa.
 • Trumandoktrinen

  Trumandoktrien var en tale som ble holdt av Harry S. Truman. Han prøvde å gripe inn for å redde land som Hellas og Tyrkia. Hellas og Tyrkia var i ferd med å bli tatt over av kommunistene.
 • Marshallplanen lanseres

  USA ville gi økonomisk støtte til land i Europa som hadde blitt rammet av 2. verdenskrig. Derfor kunne de raskere bygge seg opp igjen. Landene måtte i gjengjeld bli med i OEEC organisasjonen som skulle samarbeide om fri handel i Europa. Dette ble kalt marshallplanen.
 • Kommunistene tok makten i Tsjekkoslovakia

  I Tsjekkoslovakia fikk kommunistene omtrent 40% av stemmene. Kommunistene og andre partier samarbeide om en demokratisk regjering. I 1948 gjorde kommunistene statskupp, og tok makten alene.
 • NATO opprettes

  NATO ble opprettet i frykt for at kommunistene skulle komme til makten i flere land. Hovedsakelig var det ti vest-europeiske land som opprettet NATO sammen med USA. De var forpliktet til å hjelpe hverandre hvis det ble krig. Hvis Sovjetunionen skulle angripe f.eks Norge måtte de regne med motstand fra de andre NATO landene.
 • Warsawapakten opprettes

  Warsawapakten ble laget av Sovjetunionen. De trengte en egen forsvarsallianse med de øst-europeiske landene. De skulle støtte hverandre hvis krig.
 • Jurij Aleksejevitsj Gagarin

  Jurij Aleksejevitsj Gagarin
  Jurij Aleksejevitsj Gagarin var en sovjetisk kosmonaut som ble det første menneske i verdensrommet og til å fly i bane rundt jorden i 1961.
 • Berlinmuren bygd

  Berlinmuren bygd
  Folk i Øst-Tyskland var ikke fornøyde med ufriheten og reiste over til Vest-Tyskland. Det var så mange som 1,6 milioner fra 1949 til 1961 som flyktet fra Øst til Vest-Tyskland. Derfor bestemte myndighetene i Øst-Tyskland til å lage en mur, og det ble mye strengt bevoktet. Vaktene ble beordret til å skyte hvis noen prøvde å rømme.
 • Period: to

  Cubakrisen

  Den 16. Oktober 1962 fikk USA en sjokkerende nyhet om at Sovjet hadde utplassert atomraketter rettet mot USA bare 20 mil unna, på Cuba. Cuba var også kommunistisk og fikk en avtale med den Cubanske presidenten Fidel Castro. Derfor satte den daværende presidenten i USA John F. Kennedy en blokade mellom USA og Cuba. Verden gikk spente i flere dager om det skulle bli krig eller ikke, men Sovjet trakk rakettene tilbake, men USA måtte i gjengjeld ikke angripe Cuba.
 • Armstrong første menneske på månen

  USA var redde etter oppskytningen av deres satellitt, for at de var i forspranget til å bruke verdensrommet til spionasje. USA ville satse alt for å ta de igjen. Den 20. Juli 1969 sendte USA det første mennesket på månen.
 • Period: to

  Vietnamkrigen

  Vietnam var delt i et kommunistisk stat og et kapitalistisk stat, Nord og Sør-Vietnam. Vitenam holdte på å bli kommunistisk, men det ville ikke USA skulle skje. President Lyndon B. Johnson bestemte seg for å bombe Nord-Vietnam, i tillegg sendte de soldater inn også. Sovjetunionen støttet Nord-Vietnam og ga de våpen og andre ressurser.
 • Period: to

  Sovjets krig i Afghanistan

  Sovjetunionen invaderte og okkuperte landet, mens USA støttet dem som gjorde motstand.
 • Period: to

  Gorbatsjov statsleder i Sovjetunionen

  Mikhail Gorbatsjov bidro til sammenbrudd av Sovjetunionen og den kalde krigen. Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990 for sin viktige rolle i forandring i østblokken.
 • Perestrojka

  Perestrojka er det russiske ordet for de økonomiske reformene som ble innført i juni 1987 av den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov. Ordets betydning er omstrukturering, og viser omstruktureringen av Sovjetunionens økonomi.
 • Berlinmuren revet

  Muren ble et symbol på den kalde krigens deling av Europa. Gorbatsjov sa at Sovjet ikke ville gjøre noe hvis folk i land med kommunistisk styre, styrtet lederne sine. Derfor ville Tyskland la muren falle og la folk dra fritt mellom Øst og vest.
 • Tyskland samlet

  Øst og vest-Tysklands myndigheter bestemte seg for å gjenforenes. De fikk som følger en positiv, økonomisk utvikling.
 • Sovjetunionens oppløsning

  Etter flere år med opprustning, hadde den Sovjetiske økonomien stoppet opp. De kunne ikke måle seg med den amerikanske økonomien.