Download

Den kalde krigen-Ane

  • Tyskland samles

    Tyskland samles
    Otto von Bismarck blir regnet som mannen bak Tysklands samling i 1871. Han satte i gang tre kriger som han vant: først mot Danmark i 1864, deretter mot Østerrike i 1866 og til slutt mot Frankrike i årene.
  • Jaltakonferansen

    Jaltakonferansen
    Churchill, Roosevelt og Stalin møtes i krim. De blir enige om å dele Tyskland i okkupasjoner så snart krigen er vunnet. Stalin forplikter seg til å gå med i krigen mot Japan.
  • Tysk kapitulasjon

    Tysk kapitulasjon
    2 verdenskrig slutten den 8. mai 1945 når Tyskland kapitulerte. Krigen er endelig over.
  • Atombombene slippes over Hiroshima, Japan

    Atombombene slippes over Hiroshima, Japan
    Dette fikk Japan til å kapitulere. 2 verdenskrig er over. USA er alene om å ha atomvåpenet, våpenet kan drepe titusenvis av mennesker på få sekunder.
  • Churchills “Fulton-tale”

    Churchills “Fulton-tale”
    Churchill er den første til å bruke begrepet "jernteppet". I en tale til den amerikanske kongressen beskriver Churchill situasjonen i Europa slik: "There's an iron curtain from The Baltic to The Adriatic sea".
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    Stalin har sørget for å sette inn kommuniststyrer i de østeuropeiske landene. Mange er redde for kommunistene, også i vest. For å demme opp for kommunismen, lover USAs president Truman støtte til "alle frie folk som kjemper mot krefter som vil undertrykke dem".
  • Marshallplanen

    Marshallplanen
    Marshallplanen er betegnelsen på Det europeiske gjenreisningsprogrammet (The European Recovery Program) etter andre verdenskrig. Det storstilte amerikanske hjelpeprogrammet skyldtes Europas behov for dollar for å kunne skaffe nødvendige varer til gjenreisningen etter krigens ødeleggelser.
  • opprettelsen av NATO

     opprettelsen av NATO
    USA og flere vesteuropeiske land danner en forsvarspakt - NATO - for å stå sterkere mot det de oppfatter som en stadig sterkere trussel fra Stalin og kommunistene. Også Norge går med, etter mye diskusjon.
  • Vest-Tyskland bli egen stat

    Vest-Tyskland bli egen stat
    Vest-Tyskland ble grunnlagt 23. mai 1949 på det området av Tyskland som siden 1945 hadde vært okkupert av USA, Storbritannia og Frankrike.
  • Berlinblokkaden

    Stalin var svært misfornøyd med at de vestlige okkupasjonssonene ble slått sammen. Han svarer med å blokkere alle innfartsveier til vest Berlin. USA og Storbritannia flyr da inn forsyninger til innbyggerne i det som ble kalt "luftbroen", og Stalin gir til slutt opp. Dette skjedde den 24. juni 1949 og varte til 12. mai 1949.
  • Sovjet sprenger sin første atombombe

    Sovjet sprenger sin første atombombe
    Til USAs forbauselse gikk det ikke lang tid før Sovjet hadde utviklet egne atomvåpen. Dette blir starten på et vanvittig våpenkappløp.
  • Kina blir kommunistisk

    Kina blir kommunistisk
    Den 1. oktober 1949 erklærte Mao etableringen av Folkerepublikken Kina, som betydde slutten på Den kinesiske revolusjonen. Ved årsslutt ble KKP omgjort til landets lovpålagte statsbærende parti.
  • Øst-Tyskland blir en egen stat

    Øst-Tyskland blir en egen stat
    1. oktober 1949 ble Den tyske demokratiske republikk (DDR) erklært for opprettet. Wilhelm Pieck ble president og Otto Grotewohl statsminister. DDR ble medlem av Comecon i 1950, og regjeringen godtok Oder–Neisse-linjen som grense til Polen.
  • Koreakrigen

    Koreakrigen
    Koreakrigen var en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea som varte fra 1950 til 1953. Krigen brøt ut 25. juni 1950. Krigsskueplassen var den koreanske halvøya, som etter andre verdenskrig var blitt delt i en sovjetisk og en amerikansk okkupasjonssone i 1945.
  • Stalin dør

    Stalin dør
    Stalin døde 5. mars 1953 etter en hjerneblødning. Etter Stalins død ble det slutt på massehenrettelser, og de fleste Gulag-fangene ble etter hvert satt fri.
  • Revolusjon på Cuba

    Revolusjon på Cuba
    Den cubanske revolusjonen var en væpnet revolusjon som førte til at Cubas president, general Fulgencio Batista y Zaldívar, ble styrtet 1. januar 1959 av 26. juli-bevegelsen og andre revolusjonære bevegelser.
  • Romkappløpet

    Romkappløpet
    Rom kappløpet var en rivalisering mellom USA og Sovjetunionen etter andre verdenskrig, der begge to supermaktene forsøkt å være først ute med utforskning av verdensrommet. Rom kappløpet varte fra 1955 til 1975. USA vant kappløpet om å lande med første menneske på månen.
  • Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen
    Vietnamkrigen var en krig som foregikk i årene 1957–1975. Den begynte som et opprør i Sør-Vietnam, støttet og ledet fra Nord-Vietnam, og utviklet seg til en amerikansk intervensjonskrig. Grenseområdene i Laos og Kambodsja ble trukket inn i krigen.
  • Berlinmuren

    Berlinmuren
    Berlinmuren var en mur som myndighetene i Øst-Tyskland lot reise fra 13. august 1961 tvers gjennom Berlin mellom det daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin. Muren var 45,1 kilometer lang. Hovedhensikten med å bygge muren var å hindre et stadig stigende antall flyktninger fra DDR i å krysse grensen.
  • Tsar bomben

    Tsar bomben
    Sovjetunionens atomprøvesprengninger toppet seg 30. oktober 1961. Da smalt det kraftigste kjernefysiske våpen som verden noen gang har sett. En hydrogenbombe på 58 megatonn, eller 3867 ganger kraftigere enn bomben som USA slapp over Hiroshima under andre verdenskrig. Planen var at bomben, som fikk navnet Tsar-bomben, egentlig skulle være på 100 megatonn.
  • Cubakrisen

    Cubakrisen
    Cubakrisen var konfrontasjonen som oppstod mellom USA og Sovjetunionen i oktober 1962 på grunn av opptrappingen av det sovjetiske militære engasjement på Cuba. Krisen brakte de to supermaktene til randen av atomkrig.
  • John F. Kennedy blir skutt

    John F. Kennedy blir skutt
    Attentatet mot president John F. Kennedy skjedde fredag 22. november 1963 kl 12:30 i Dallas i Texas mens presidentfølget kjørte gjennom Dealey Plaza. President John F. Kennedy ble truffet av to skudd, et gjennom halsen og et i hodet. Kennedy ble erklært død en halv time senere.
  • Sovjet invaderer Afghanistan

     Sovjet invaderer Afghanistan
    Den afghansk-sovjetiske krig, som pågikk i perioden 1979–89, var en væpnet konflikt mellom den marxistiske regjeringa i Afghanistan og Sovjetunionen på den ene siden, og islamistiske opprørere fra "mujahedin" på den andre.
  • Gorbatsjov: perestrojka og glasnost

    Gorbatsjov: perestrojka og glasnost
    «Glasnost», som kan oversettes med «offentliggjøring», var et slagord under reformperioden i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov (1985–1990). Det var rettet mot hemmeligholdelsen og mangelen på pålitelig informasjon i sovjetsamfunnet. Perestrojka, som kan oversettes med «omstrukturering», var et slagord under reformperioden i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov (1985–1990). Bakgrunnen for reformene var en stagnerende økonomi
  • Berlinmurens fall

    Berlinmurens fall
    Det vestlige Berlin ble således en enklave i det kommunistiske Øst-Tyskland. Det var flere uttalte årsaker til at Muren ble reist, men den viktigste årsaken er utvilsomt de mer enn 3.5 millioner øst-tyskerne som brukte Vest-Berlin til å rømme fra øst til vest i perioden 1952-1961.
  • Sovjetunionen oppløses

    Sovjetunionen oppløses
    Den 8. desember 1991 møttes lederne av republikkene Russland, Ukraina og Belarus i Belaveskaja pusjtsja og undertegnet Minsk-avtalen, som erklærte Sovjetunionens oppløsning og erstattet det med Samveldet av uavhengige stater (SUS).