Den kalde krigen

Den kalde Krigen(Simen.H)

  • Jaltakonferansen

    Jaltakonferansen
    Jaltakonferansen var et møte mellom Storbritannias statsminister Winston S. Churchill, USAs president Franklin D. Roosevelt og Sovjetunionens partisjef Josef Stalin i Jalta på Krim i Sovjetunionen, 4 februar 1945. Jalta erklæringen ble sendt ut 12. februar 1945 og innebar at de tre stormaktene etter Tysklands nederlag skulle okkupere hver sin del av landet. Det skulle opprettes en felles kontrollkommisjon i Berlin. Frankrike skulle innbys til å delta både i okkupasjonen og kontrollkommisjonen.
  • Slutten på andre verdenskrig

    I Europa sluttet andre verdenskrig 8 mai 1945 og i Japan sluttet den 2 september 1945
  • Atombombene over Hiroshima/Nagasaki

    Atombombene over Hiroshima/Nagasaki
    Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6 og 9 August 1945. Atombombene drepte rundt 135 000 mennesker direkte dødelig stråling og brannskader.
  • churchill fulton tale

    churchill fulton tale
    Churchill tale tok plass på Fulton College i USA i 1946 der han advarte mot sovjet sin voksende militærstyrke og sa "et jernteppe er i ferd med å senke seg gjennom Europa.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen er betegnelsen på en tale president Harry S. Truman holdt i den amerikanske Kongressen 12. mars 1947. I den proklamerte han at USA måtte se det som sin oppgave å støtte frie folk og nasjoner mot undergraving innenfra og militære trusler utenfra.
  • Marshallplanen

    Marshallplanen er en betegnelse på den Europeiske gjenoppbygningen etter andre verdenskrig.
    Marshallplanen ble lansert av USAs utenriksminister George Catlett Marshall i en tale på Harvard University 5. juni 1947
  • berlinblokaden

    Berlinblokaden er da sovjet blokkerte alle vestmaktenes innfartsveier til vest-Berlin mellom 24 juni 1948 og 12 mai 1949.
  • Sovjets første atombombe

    I 1949 prøvesprengte Sovjetunionen sin første atombombe i Kasakhstan
  • opprettelse av NATO

    opprettelse av NATO
    NATO ble dannet i Washington D.C. 4 april 1949 av tolv vestlige land. Bakgrunnen var frykt for sovjet økende maktposisjon i Europa, spesielt etter kommunistenes maktovertakelse i Tsjekkoslovakia i 1948.
  • Vest-Tyskland blir egen stat

    Etter krigen ble Tyskland delt opp i fire deler til de tre landene som vant krigen (pluss Frankrike). Den 23 mai 1949 ble Vest-Tyskland grunnlagt, USA, Storbritannia og Frankrike slo seg sammen og det ble nå Vest-Tyskland.
  • Kina blir kommunistisk

    Den 1 oktober 1949 tapte nasjonalistene krigen og kommunistene erklærte folkerepublikk.
  • Øst-Tyskland blir egen stat

    7 oktober 1949 ble Den tyske demokratiske republikk (DDR) erklært for opprettet. Wilhelm Pieck ble president og Otto Grotewohl statsminister.
  • Koreakrigen

    Koreakrigen var en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea som varte fra 1950 til 1953
    etter andre verdenskrig hjalp Amerika og Sovjet å ta tilbake Korea etter at Japan hadde tatt det under andre verdenskrig og da ble Korea delt i to fordi Amerika tok sør delen, mens Sovjet tok nord delen og da ble nord delen kommunist mens sør delen ikke ble det og i 1950 ville Nord-Korea bli et stort land igjen, men sør ville ikke bli kommunister så ble det krig.
  • Stalins død

    I 1953. 05. mars dør Josef Stalin av en hjerneblødning
  • revolusjonen på Cuba

    Den cubanske revolusjonen var en væpnet revolusjon som førte til at Cubas president, general Fulgencio Batista y Zaldívar, ble styrtet 1. januar 1959 av 26. juli-bevegelsen og andre revolusjonære bevegelser. Den cubanske revolusjonen benyttes også som betegnelse på den pågående realiseringen av sosiale og økonomiske programmer av den nye regjeringen, inkludert skiftet til marxistisk politikk.
  • vietnamkrigen

    Vietnamkrigen var en krig som foregikk i årene 1957–1975. Den begynte som et opprør i Sør-Vietnam, støttet og ledet fra Nord-Vietnam, og utviklet seg til en amerikansk intervensjonskrig.
  • Berlin muren

    Berlinmuren var en mur som myndighetene i Øst-Tyskland lot reise fra 13. august 1961 tvers gjennom Berlin mellom det daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin. Muren var 45,1 kilometer lang. Hovedhensikten med å bygge muren var å hindre et stadig stigende antall flyktninger fra DDR i å krysse grensen.
    Muren ble voktet av soldater fra DDRs hær. Muren ble et symbol på delingen av Europa under den kalde krigen.
  • Tsarbomben

    Tsar Bomba er kallenavnet på hydrogenbomben RDS-220 det største og kraftigste kjernefysiske våpen som noensinne er detonert. Bomben ble utviklet av Sovjetunionen, og var opprinnelig designet til en sprengkraft på 100 megatonn TNT dette ble imidlertid redusert til halvparten for å begrense mengden radioaktivt nedfall.
  • Cubakrisen

    Cubakrisen var konfrontasjonen som oppstod mellom USA og Sovjetunionen i oktober 1962 på grunn av opptrappingen av det sovjetiske militære styrkene og det brakte til nesten en atomkrig
  • J.F Kennedy blir skutt

    Kennedy ble skutt og drept mens han kjørte i en åpen bil gjennom Dallas, Texas, 22. november 1963. Han ble gravlagt på æreskirkegården Arlington utenfor hovedstaden Washington D.C.
  • Den afghansk-sovjetiske krig

    Den afghansk-sovjetiske krig, som pågikk i perioden 1979–89, var en væpnet konflikt mellom den marxistiske regjeringen i Afghanistan og Sovjetunionen på den ene siden, og islamistiske opprørere fra "mujahedin" på den andre.
    28. april 1978 gjennomførte det marxistiske Afghanistans folkedemokratiske parti et blodig statskupp der de tok over makten i landet, og Den demokratiske republikken Afghanistan ble erklært
  • Gorbatsjov: perestrojka

    Perestrojka, som kan oversettes med «omstrukturering», var et slagord under reformperioden i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov (1985–1990). Bakgrunnen for reformene var en stagnerende økonomi.
  • glasnost

    «Glasnost», som kan oversettes med «offentliggjøring», var et slagord under reformperioden i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov (1985–1990). Det var rettet mot hemmeligholdelsen og mangelen på pålitelig informasjon i sovjetsamfunnet.
  • berlinmurens fall

    1. november 1989 besluttet DDRs myndigheter med øyeblikkelig virkning å gi muligheter for fri utreise. Den påfølgende natten ble grenseovergangene åpnet for østtyskere, og denne hendelsen er i ettertid betegnet som «Berlinmurens fall». Flere nye grenseoverganger ble åpnet, og i løpet av 1990 ble hele muren fjernet, bortsett fra noen få deler som er bevart.
  • tyskland samles

    Tysklands gjenforening innebar at Den tyske demokratiske republikk (DDR, også kalt Øst-Tyskland) ble gjenforent med Forbundsrepublikken Tyskland (Vest-Tyskland med Vest-Berlin). Da statene ble offisielt gjenforent den 3. oktober 1990, tok en over førti år lang deling slutt.
  • Sovjetunionen oppløses.

    Den 8. desember 1991 møttes lederne av republikkene Russland, Ukraina og Belarus i Belaveskaja pusjtsja og undertegnet Minsk-avtalen, som erklærte Sovjetunionens oppløsning og erstattet det med Samveldet av uavhengige stater (SUS).