Cold war

Den Kalde Krigen (IsAC)

 • Jaltakonferansen

  Jaltakonferansen
  Jaltakonferansen var der USA, Storbrittania, Sovjet unionen og Frankrike der de diskuterte hva de skulle gjøre med Tyskland der de senere ble enig om og dele Tyskland i fire forskjellige deler.
 • Tyskland taper krigen

  Tyskland taper krigen
  Tyskland taper krigen og landet blir først delt i 4 deler som blir delt på frankrike (sør-vest), USA (sør-øst), Storbrittania (nord-west) og Sovjet (nord-øst).
 • Bombingene av Hiroshima og Nagasaki

  Bombingene av Hiroshima og Nagasaki
  USA bombet de to byene i 1945. 135 000 personer døde under bombingen
 • Fulton talen

  Fulton talen
  Fulton Talen var en tale som ble holdt av Winston Churchill. Den handlet om noe han selv kalte Jernteppet som delte europa i to. der vest siden var kapitalisme og øst siden var kommunister.
 • Trumandoktriden

  Trumandoktriden
  President Truman har en tale "de frie folk som kjemper mot forsøk fra væpnede minoriteter eller fremmede interesser på å vinne herredømme". Den politikken kalles for "oppdemmingspolitikk". Stalin ville ikke trekke seg ut av øst-europa, han ønsker sikkerhetssoner og insetter kommuniststyrer. det blir frykt om flere kommuniststyrer i vest europa og det blir borgerkrig i Hellas.
 • marshall planen

  marshall planen
  Usa's utenriksminister, George Marshall lanserer en plan om å hjelpe europa mot sult, fattigdom, desperasjon og kaos, men hjelpen skulle bare gis til landene som hadde markedsøkonomi. Stalin tror at dette er en plan for å øke innflytelsen i Europa, derfor må de øst-europeiske landene nekte hjelp fra usa.
 • berlin blokkaden

  berlin blokkaden
  Berlin blokkaden var da Sovjet unionen blokkerte alle vestmaktenes innfartsveier inn til vest-berlin. det var et forsøk på og få vest-maktene til og avskaffe området.
 • Opprettelsen av NATO

  Opprettelsen av NATO
  I opprettelsen av NATO hadde de 12 vestlige land. bakgrunnen var fordi at sovjet fikk mer og mer makt i Europa spesielt etter at de fikk kontroll over Tsjekkoslovakia
 • Vest-Tyskland og øst- tyskland blir egne stater

  Vest-Tyskland og øst- tyskland blir egne stater
  Tyskland ble først delt i fire deler, men senere valgte Usa, storbrittania og Frankrike og kombinere sine deler og ha bare to deler av Tyskland. Siden nå Øst- Tyskland og Vest- Tyskland og siden de hadde to forskjellige synsvinkler måtte landet deles i 2 forskjellige land. da fikk øst- tyskland Berlin som hovedstad og Vest-Tyskland fikk sin egen hovedstad i Bonn
 • Sovjet unionen's første atombombe

  Sovjet unionen's første atombombe
  29 august tidlig på morgenen hadde Sovjet unionen sprengt sin første Atom bombe i Semipalatinsk. Atom bomben var RDS-1, den hadde en kraft på 22 kilotonns TNT
 • Kina blir kommunistisk

  Kina blir kommunistisk
  1. oktober 1949 erklærte Mao Zedong folkerepublikken Kina. Partiet var KKP, partiet ble stiftet i 1919.
 • Koreakrigen

  Koreakrigen
  Koreakrigen var en krig som startet i 1950. Nord-korea angrep sør-korea fordi de ville ha en gjenforening av de to landene. krigen endte i våpenhvile hvor ingen av partene vant i 1953. teknisk sett så pågår fortsatt krigen siden det ble aldri signert noen fredsavtale.
 • stalins død

  stalins død
  Nikita Krustsjov tok over som øverste leder i Sovjet unionen. Etter stalins død tok Georgji Malenkov over som statsminister og Lavrentij Berija tok over som leder for the sistnevnte "superdepartement". Stalin døde av hjerneblødning i Kuntsevo, Russland. Vaktpersonalet syntes det var rart at han ikke våknet, så de ville egentlig gå inn og vekke han, men de var for redde for og få kjeft så han døde i stedet. De kunne muligens ha reddet livet hans om de hadde gått inn.
 • revolusjon på cuba

  revolusjon på cuba
  Den cubanske revolusjonen førte til at presidenten i Cuba ble styrtet. Det var starten på realiseringen av sosiale og økonomiske programmer i den nye regjeringen.
 • romkappløpet

  romkappløpet
  Romkappløpet var en rivalisering mellom USA og Sovjet Unionen. Det handlet om hvem som var først på og få utforsket verdensrommet, få første satelitt i verdensrommet, første mennesket i rommet også første menneske på månen. Sovjet unionen ledet for det meste på 50-tallet, men senere ville USA ta ledelsen. Sovjet fikk den første kunstige satelitten og første mannen i rommet,men usa ville bli først til å få en mann på månen.
 • Vietnamkrigen

  Vietnamkrigen
  Vietnamkrigen var en krig mellom Nord-Vietnam og Sør-Vietnam. Usa var dypt involvert i krigen på Sør-Vietnams side. Nord-Vietnam ville Invadere Sør-Vietnam med Ho Chi Minh i ledelsen. Sør-Vietnam hadde Ngo Dinh Diem i ledelsen, men han ble drept 2. november 1963. Nord-Vietnam vant krigen. Vietnamkrigen var den første tv-sendte krigen. Dette endte med store opprørsgrupper og demonstrasjoner. I dag får vi se veldig lite av dagens kriger.
 • Berlinmuren

  Berlinmuren
  Berlinmuren ble bygget for å dele Tyskland i to. Dette var fordi at Vest-Tyskland ville beskytte befolkningen mot facisme. Muren hadde piggtråd og miner og minst 136 mennesker døde i forsøk i og rømme til Vest-Tyskland.
  i 1989 ville berlinmuren bli revet og senere ville Tyskland bli ett land i 1990.
 • Tsar-bomben

  Tsar-bomben
  Tsar bomba eller RDS-220 var det største kjernefysiske våpenet som noen gang har blitt detonert. Tsar bomben ble sluppet på den nordlige øya Yuzhny.
 • Cuba krisen

  Cuba krisen
  Cuba krisen var konfrontasjonen mellom Usa og Sovjet på Cuba som gjorde at atomkrig kom nærmere en noen gang. Sovjet hadde sendt militært utstyr og militære rådgivere til Cuba som Sovjet forsikret Usa om at var for selvforsvar ikke for offansiv bruk. Usa fant deretter ut at Sovjet hadde begynt og lagt ut Langdistanse og mellomdistanse raketter til klart offansiv bruk ikke for selvforsvar. Da svarte Usa med og lage en blokade for all skipstrafikk in til Cuba.
 • JF Kennedy blir skutt

  JF Kennedy blir skutt
  Den som drepte Kennedy var Lee Harvey Oswald. Kennedy døde med et skudd i halsen og hodet. Lee Harvey Oswald ble senere også drept av Jack Ruby, en amerikansk nattklubbeier.
 • Sovjet invaderer Afghanistan

  Sovjet invaderer Afghanistan
  Målet med krigen var at Sovjet ville ikke at kommunistregjeringen skulle falle i Afghanistan. Den afghanske motstandsbevegelsen fikk stor internasjonal støtte, spesielt fra USA.