Ef008639dd04fa9ca0071c915452335a

Den kalde krigen Kristian

 • Period: to

  Winston Churcill sin tale

  Winston Churcill introduserte "jernteppet" som var et politisk begrep som kong Haakon takket NEI til. Det kongen takket nei til var et besøk av den tyske Hitlers banemann.
 • Jaltakonferansen

  Jaltakonferansen
  Jaltakonferansen var et møte mellom tre menn fra Storbritannia, Frankrike, USA og Sovjetunionen. De tre mennene som skulle bli enige het: fra sovjet var det Josef Stalin, fra USA Franklin D. Roosevelt, og fra Storbritannia Winston Churchill. Mennene skulle bli enige over hvilke deler de forskjellige landene skulle ha av Tyskland. Det ble fire okkupasjoner som de fire landene hadde delt på seg.
 • slutt andre verdenskrig i europa

  nazi-tyskland millitære styrker, kapitulere og de allierte landene i europa feirer at de har vunnet.
 • atombombene over hiroshima/ nagasaki

  atombombene over hiroshima/ nagasaki
  Atombombene over hiroshima og nagasaki var 2 bomber som ble sluppet den 6 august og den 9 august i 1945. Det var USA som slapp bombene over de japanske byene. bombene drepte ca: 135 000 mennesker.
 • Trumandoktrinen

  Trumandoktrinen
  Truman doktrinen handler om eller er da den amerikanske presidenten Harry S.Truman hadde en tale der han sa at USA skulle støtte alle frie nasjoner. Derfor ble det kalt" Truman doktrinen.
 • berlinblokaden

  berlinblokaden
  sovjet stengte alle veier og jernbaner inn til berlin for å ta alt selv så ikke storbritania, amerika og frankrike skulle ta det.
  Men så kommer de med fly hvert eneste minutt som kommer med mat til ca 2 mill menesker
 • opprettelsen av NATO

  opprettelsen av NATO
  NATO ble opprettet under " den kalde krigen" for å sørge for at det var et felles forsvar mot det kommunistiske sovjet. Da NATO ble dannet var det bare 12 medlemsland, den dag i dag er det 30 land som er medlem. Det var USA som grunnla NATO også ble andre land medlem
 • Vest Tyskland blir egen stat

  Vest Tyskland blir egen stat
  Vest Tyskland blir grunnlagt den 23.mai 1949. Før var Tyskland delt opp i 4 okkupasjoner som ble styrt av: Storbritannia, USA, Frankrike, så slo de seg sammen og da ble vest Tyskland grunnlagt
 • Sovjets første atombombe

  Sovjets første atombombe
  Sovjet sin første atombombe ble sluppet den 29.08.1949 over Kasakhstan. Bomben som ble sluppet het RDS-1 og hadde sprengkraft på ca 22 kilotonn TNT.
 • Kina blir kommunistisk

  Kina blir kommunistisk
  Etter en lang borgerkrig som har vært i kina så taper nasjonalistene og Mao kommer til makten. Etter det blir kommunisme den nye styremåten i Kina og nasjonalistene rømmer til Taiwan. I dag vil Kina ha igjen øya Taiwan og det er grunnen til at det er konflikter mellom Kina og Taiwan
 • Øst Tyskland blir egen stat

  Øst Tyskland blir egen stat
  Øst Tyskland var etter krigen en Sovjetisk del av Tyskland. Stalin likte ikke at Berlin var i midten av den sovjetiske okkupasjonssonen.
 • Marshallplanen

  Marshallplanen
  Marshall planen eller det som het" det europeiske gjenreisnings programmet" etter andre verdenskrig. Det var et amerikansk hjelpeprogram som skulle skaffe penger til å bygge opp igjen Europa etter krigen sine ødeleggelser. Marshall planen ble oppkalt etter utenriksministeren George C. Marshall.
 • stalin dør

  stalin dør
  Josef stalin dør den 5 mars 1953 da han fikk en hjerneblødning. Etter han døde ble det slutt på massehenrettelser, og de fleste GULag- fangene ble etter hvert satt fri.
 • Koreakrigen

  Koreakrigen
  Koreakrigen startet med at Nord - Korea gikk til angrep på Sør - Korea med støtte av Sovjetunionen og Kina. Krigen mellom nord å sør varte i 3 år og endte med våpenhvile. Krigen gikk ut på at de ville gjenforene 2 land.
 • Period: to

  Revolusjon på Cuba

  Revolusjonen på Cuba var en væpnet revolusjon som førte til at deres president ble styrtet.
 • Period: to

  Romkappløpet

  Romkappløpet var et kappløp mellom Sovjetunionen og USA. Det handlet om hvem av landene som var først ute med forskningen ute i verdensrommet og om romfartøy.
 • Period: to

  Vietnamkrigen

  Vietnamkrigen startet med FNL gerilija som ble støttet av nord - Vietnam som gikk til angrep mot det sørvietnamiske styret. Så kom USA inn i krigen og sendte mange soldater for å støtte de så de ikke skulle bli kommunistiske.
 • Berlinmuren

  Berlinmuren
  Berlinmuren var en mur som ble satt opp rett igjennom Berlin som da var øst - Berlin og til Vest - Berlin. Muren var der for å hindre flere flykninger over grensen.
 • Tsarbomba

  Tsarbomba
  Tsarbomba ble da den største kjernefysiske våpenet noensinne. Bomba ble sluppet i Novaya Semlja som ligger kun 900 km fra norskekysten utenfor Vadsø i finnmark. Bomben hadde en sprengkraft på ca 50 megatonn TNT. De som slapp bomba var Sovjetunionen.
 • Cubakrisen

  Cubakrisen
  Cubakrisen var en krise som var mellom USA og Sovjetunionen som nesten havnet i en krig. Det som startet det var at John. F Kennedy fikk beskjed om et Amerikansk spionfly hadde oppdaget rakettbaser på Cuba.
 • J.F. Kennedy

  J.F. Kennedy
  J.F. Kennedy ble drept den 22 november 1963 da han ble skutt i hodet av Lee Harvey Oswald.
 • Period: to

  Sovjet invaderer Afghanistan

  Hvorfor angrep Sovjet Afghanistan? Sovjet invaderte Afghanistan for å sikre at kommunismen ikke skulle bli borte. Men den afghanske motstandsbevegelsen som het "mujahedin" fikk stor internasjonal støtte fra først og fremst USA.
 • perestrojka og glasnost

  perestrojka og glasnost
  Glastnost betydde frihet, åpen presse og ytringsfrihet. Mens ordet "perestrojka var det russiske ordet for de økonomiske reformene som ble innført i juni 1987 av den da-værende lederen Mikhail Gorbatsjov.
 • Berlinmurens fall

  Berlinmurens fall
  Berlinmuren ble bygget for at Øst tyskland ikke skulle komme inn i vest Tyskland. Øst tyskerne brukte vesten for å tjene mer penger, men dette ble det brått slutt på når berlinmuren ble bygget. Den 9 november 1989 besluttet DDRs myndigheter om og gi fri utreise, så over natten ble grenseovergangen åpnet for øst tyskerne.
 • Tyskland samles

  Tyskland samles
  Tyskland samles i 1990 etter å ha vært i okkupasjon siden andre verdenskrig som ble styrt av Frankrike, USA og Sovjetunionen.
 • Sovjetunionen oppløses

  Sovjetunionen oppløses
  Det at Sovjetunionen gikk i oppløsning var at de fikk et sammenbrudd på tampen av 1991. Etter flere år med militær opprustning gikk økonomien i landet i stå og de mistet mange land. At de mistet mange land kan i dag være en årsak til at Vladimir Putin startet krig i Ukraina for å få tilbake det de engang hadde.