Forside

Den kalde krigen- Tuva

 • Period: to

  vietnamkrigen

  Japan okkuperer indokina i 1940.Vientameserne fikk vietnam og frankrike blir sure. Frankrike vil ta igjen med overgir seg (fredsavtale). Vietnam blir splittet i demo-sør of komm-nord. amerkianerne hjelper demo-sør.
 • Period: to

  Jaltakonferansen

  Storburtania, sojvjet, frankrike og USA deler opp Tyskland i 4 soner.
 • Slutten på den kalde krigen- Europa

  Slutten på den kalde krigen- Europa
  Nazi-tysklands militære styrker kapitulere, og de allierte landene i Europa feirer seier.
 • Period: to

  Atombombene over Hiroshima og Nagasaki

  USA ville tvinge Japan til å overgi seg uten vilkår. Atombombene drepte ca 135 000 mennesker og etterkommere og overlevende sliter med senskader (kreft og misdanninger) grunnet inntak av radioaktiv forurensing av luft, mat og drikke. Revenge på Pearl Harbour
 • Churchills "jernteppe tale"

  Churchills "jernteppe tale"
  Fant sted i Fulton, Missouri. "Fra Stettin i Baltikum til Trieste i Adriaterhavet har et jernteppe gått ned over kontinentet." Winston churchill advarer mot kommunismen.
 • Trumandokrinen

  Trumandokrinen
  President Truman lover støtte til Europeiske land som kjemper mot kommunismen. Hvis det skjer, kommer USA og hjelper. "De frie folk som kjemper mot forsøk fra væpnede minoriteter ellr fremmede interesser på å vinne herredømme."
 • Period: to

  Marshallplanen

  Utenriksminister og general Marshall ahdde ne plan om å bygge opp igjen i europa etter 2. verdenskrig. land fikk tilbud om økonomisk støtte. alle land som mottok måtte ha markedsøkonomi. Østen nektet
 • Period: to

  Berlin blokaden

  Ved delingen av Europa etter Den andre verdenskrig ble Berlin delt mellom de fire seiersmaktene USA, Sovjetunionen, Storbritannia og Frankrike. Sovjetunionen blokkerte de vestlige sektorer av byen to ganger; i 1958 og 1961. Vestmaktene svarte med storstilte forsyninger luftveien.
 • Opprettelse av NATO

  Opprettelse av NATO
  Ble dannet i Washington D.C med 12 vesltlige land for å stoppe kommunismen. Det er en forsvarsallianse som skal "backe" hverandre.
 • Vest-tyskland blir en egen stat

  Vest-tyskland blir en egen stat
  Vest-Tyskland ble grunnlagt 23. mai 1949 på det området av Tyskland som siden 1945 hadde vært okkupert av USA, Storbritannia og Frankrike.
 • sovjets første atombombe

  sovjets første atombombe
  Klokken syv om morgenen smalt det for første gang i sovjet. De testprøvde atombomben RDS-1.
 • Kina blir Kommunistisk

  Kina blir Kommunistisk
  Etter den lange borgerkrigen i Kina taper nasjonalistene og Mao kommer til makten. Kommunisme blir styremåten i Kina og nasjonalistene rømmer til Taiwan. til den dag i dag har de holdt demokratiet på Taiwan. det er grunnet til at det er konflikter mellom kina og taiwan.
 • Period: to

  Øst Tyskland blir en egen stat

  Under den kalde krigen ble Tyskland delt i fire okkupasjonssoner. Etterhvert ble Tyskland delt i to deler. øst- og vest Tyskland.
 • Period: to

  Koreakrigen

  Koreakrigen var en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Korea ble ansett som et spesielt viktig område. Kommunismen ble oppfattet å være på fremmarsj i Asia, der Korea raskt fikk stor strategisk betydning i konflikten mellom supermaktene Sovjetunionen og USA. Koreakrigen handlet om gjenforening av to land samt uenighet om politisk styresett. Det var kamp mellom USA og Sovjetunionen utkjempet via støtte til hver sin part i andre konflikter.
 • Stalins død

  Stalins død
  Stalin døde av hjerneblødning. Etter han døde ble det slutt på massehenrettelser. Nikita Khrusjtsjov ble Sovjetunionens nye leder 3 år etter i 1956. Han kritiserte Stalins forbrytelser.
 • Period: to

  Revolusjonen på Cuba

  Det var en krise som oppstod mellom USA og Sovjetunionen i oktober 1962 etter det sovjetiske militære engasjement i Cuba. Årsaken var at Sovjet var i ferd med å sette opp rakettbaser på Cuba. Hvis rakettene ble skuddklare, kunne de dekke mesteparten av Amerika, og Sovjet ville få større kontroll over USA.
 • Period: to

  Romkappløpet

  4 okt 1957, Russerene skyter opp sputnik, mnd etter hunden Laika i bane rundt jorda.
  Januar 1958 Amerika skyter opp en satelitt
  Hunder og sjimpaser blir skutt opp og returnert fra begge siden de neste årene.
  12. april 1961 reiste Jurij Gagarin i 108 minutter i bane.
  20 juli, 1969 apollo lander på månen.
  1975 ble romstasjonene til de landene koblet sammen og de tok hverandre i hånda. romkappløpet var ferdig.
 • Tsarbomba

  Tsarbomba
  Det er den mest kraftfulle bomba som none gang har vært laget og testet. Den ble testet utenfor en øy i nord russland kalt, Novaya Zemlya.
 • cubakrisen

  cubakrisen
  Det var en krise som oppstod mellom USA og Sovjetunionen i oktober 1962 etter det sovjetiske militære engasjement i Cuba. Årsaken var at Sovjet var i ferd med å sette opp rakettbaser på Cuba. Hvis rakettene ble skuddklare, kunne de dekke mesteparten av Amerika, og Sovjet ville få større kontroll over USA. Det ble nesten atomkrig mellom soovjet og USA.
 • John F. Kenndy's død

  John F. Kenndy's død
  Han ble skutt og drept i Dallas, Texas da han kjørte i presidentfølget gjennom byen Dealey Plaza.
 • Period: to

  den afghansk-sovjetiske krig

  Siste store væpnet konflink i den kalde krigen. Sovjet innvaderer afghansitan. Styret
 • Period: to

  Berlinmuren

  Muren ble bygget for å skille kommunismen i øst berlin og demokratiet i vest. Det ble ikke mulig å krysse muren. muren bestov av over 40 km med betong. i 28 år fikk kankje ikke familiemdlemmer se hverandre.
 • Period: to

  Peretrojka

  Etter sovjet havnet i store økonomiske problemer, og politikken fungerte ikke. perestrojka: økonomisk nyordning.. annet ord er omstrukturering- Glasnost: Åpenhet, friere presse og ytringsfrihet.
 • berlinmuren fall

  berlinmuren fall
  Berlinmuren var nå det størte symbolet på et delt europa. så denn enatten melloom 8 og 9 november kunne ikke øst berlinerne holdes tilbake. folket ville ha frihet og demokrati!
 • Samlingen av Tyskland

  vest-tyskland og øst-tyskland blir gjenforent. Dette skjedde som et oppgjør ette rnadre verdenskrig. Da kommunismen forsvant, slo de seg sammen. "hvis et land ønkser å kutte kommunismen, kommer ikke osvjet til å innvadere." Folk begynner å demonstrere. Folk vil ha demokrati og vil gjenforenes.
 • sovjet i oppløsning

  sovjet i oppløsning
  Boris blir valgt til den første presidenten i sovjet. Flere land i sovjet erklærer seg selvstendige og søkte medlemskap i nato! som gjorde det vanskelig for sovjet å ta landene tilbake.