Kald krig (3PBYA)

 • Trumandoktrinen

  Trumandoktrinen
  Retningslinje for USAs utenrikspolitikk. Går ut på å motstå kommunistisk innflytelse. USA vil gripe inn for å hindre kommunistiske kupp, og for å hindre at land inngår samarbeid med Sovjetunionen. USA ville støtte alle frie nasjoner som ville motstå kupp støttet av en ytre fiende.
 • Period: to

  Koreakrigen

  Starter med at kommunistiske Nord-Korea sender tropper inn i Sør-Korea. Sør-Korea får hjelp av FN-styrker fra USA fra 8. oktober 1950.
 • Period: to

  Vietnamkrigen

  Konflikt mellom Nord- og Sørvietnam. Krigen starter med et opprør mot statsministeren. Etterhvert får Sør-Vietnam hjelp av blant annet USA, og Nord-Vietnam av Sovjetunionen og Kina. Det ender med at USA taper, og må trekke seg ut. Dør mellom 2 og 3 mill vietnamesere, men kun rundt 60 000 amerikanske soldater. Enorm motstand hjemme i USA, på grunn av TV-bilder.
 • Cubakrisen

  Cubakrisen
  16.-28. oktober. Sovjetunionen forsøker å plassere atomraketter på Cuba, som svar på amerikanske mellomdistanseraketter i Tyrkia og Italia. Kennedy truer med massiv gjengjeldelse, og forsøker å blokkere skipene. Krutsjov gir etter til slutt.
 • Martin Luther King jr drept

  Martin Luther King jr drept
  Attentat i Memphis hvor han var for å støtte en streik blant svarte renovasjonsarbeidere. Var en prest og borgerrettighetsforkjemper i USA. Fikk nobels fredspris. Fremdeles sett opp til. Kjent for talen "I have a dream...". Fremdeles litt usikkert hvem som drepte ham.
 • Månelandingen

  Månelandingen
  Reiste 16. juli samme år. Buzz Aldrin og Neil Armstrong gikk på månen. Collins var med på Apollo 11-ekspedisjonen, men fikk ikke gå på månen. Jobbet i 7 år med å finne et fartøy som kunne frakte mennesker til månen. Teknologikappløp mellom Sovjetunionen og USA, som USA vant. Kennedy sa i begynnelsen av 60-tallet at de skulle lande en mann på månen innen 10 år, og det klarte de.
 • Period: to

  Krigen i Afghanistan

  Afghanistan var blitt uavhengig fra Storbritannia. Etablerte seg som demokratisk republikk, men makten kuppet av kommunister, og senere blir de invadert av Sovjetunionen. USA støtter gruppene som sloss mot kommunistene.
 • Tsjernobylulykken

  Tsjernobylulykken
  Kjernekraftverk i Ukraina. En av de fire reaktorene eksploderte. Mange døde, kanskje så mange som 90 000. Området radioaktivt, mange dør av ettervirkninger, som ulike kreftformer.
 • Berlinmurens fall

  Berlinmurens fall
  Medlem fra DDR (kommunistiske Øst-Tyskland) holdt en pressekonferanse hvor han snakket om nye reisebestemmelser, hvor mennesker kunne reise fra øst til vest uten å søke tillatelse. Folk klatret over muren og strømmet ut i gatene på kvelden/natta.
 • Sovjetunionens oppløsning

  Sovjetunionens oppløsning
  Begynte med Mikhael Gorbatsjovs maktovertakelse. Han ville forandre Sovjetunionen både innad, og forholdet til andre land. Glasnost og Perestrojka skapte uventede konsekvenser. Flere land søker selvstendighet fra Sovjetunionen. Russland trekker seg ut - statskupp av Boris Jeltsin.