Història de la Informàtica

  • Primers escrits sobre la informàtica

    Primers escrits sobre la informàtica
    A l'any 1931, C. E. Wynn-Williams va escriure "The Use of Thyratrons for High Speed Automatic Counting of Physical Phenomena", el primer treball on es presenta la idea d'utilitzar l'electrònica digital com a ferramenta de càlcul.
  • Period: to

    Evolució de la informàtica

    "Com s'ha anat desenvolupant aquesta ciència des de la seua creació?" La relativament jove ciència coneguda com a 'informàtica', amb l'objectiu d'administrar informació digitalment, ha arribat a convertir-se en una pràctica quotidiana en la nostra societat, continuant creixent en importància i desenvolupant-se a un ritme vertiginós. En aquesta línia temporal es representa la trajectòria històrica de la informàtica; des del moment on se li atorga aquest nom fins al seu estat actual.
  • Z3

    Z3
    L'alemany Konrad Zuse va crear el que es considera que va ser el primer ordinador de la història. El Z3 utilitzava el sistema electromecànic de relés, pesava més d'una tona i la seua memòria era de 176 bytes.
  • ENIAC

    ENIAC
    P. Eckert i J. Mauchly van crear l'ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), el primer ordinador electrònic que utilitzava tubs de buit en comptes de relés. Comptava amb 19000 tubs, ocupava 72 metres quadrats i pesava 30 tones. Podia fer aproximadament 330 multiplicacions per segon.
  • Period: to

    1.ª generació d'ordinadors

    Els primers ordinadors estaven destinats únicament a l'ús científic i militar. Primerament foren electromecànics, processant la informació usant relés, però aquests van ser substituïts per tubs de buit i van aparèixer els primers ordinadors electrònics. El seu mecanisme consistia en l'ús de vàlvules i targes foradades que, junt amb cilindres magnètics, emmagatzemaven i processaven la informació. Ocupaven molt d'espai i comptaven amb una memòria reduïda.
  • Invenció dels transistors

    Invenció dels transistors
    El transistor va ser inventat per Walter H. Brattain, William Bradford Shockley i John Bardeen als laboratoris de Bell Telephone. Aquest va ser un invent essencial per al desenvolupament de la informàtica i va formar part de la característica més destacable i innovadora dels ordinadors de segona generació. La seua utilització als ordinadors es va fer efectiva l'any 1955.
  • FORTRAN

    FORTRAN
    El FORTRAN (The IBM Mathematical Formula Translating System) és un llenguatge de programació d'alt nivell creat per a IBM per John Backus. Està especialment adaptat al càlcul numèric i a la computació científica i és un dels llenguatges més populars en l'àrea de la computació d'alt rendiment.
  • Period: to

    2.ª generació d'ordinadors

    Aquesta generació apareix amb la substitució dels tubs de buit pels transistors, que eren molt més menuts (200 transistors ocupaven el mateix espai que un tub de buit), ràpids i eficients. Van reduir el costos de fabricació dels ordinadors, ja que estaven fets de silici (una matèria prima barata), junt amb el consum i dissipació d'energia. També cal destacar l'aparició dels llenguatges de programació COBOL i FORTRAN, els quals eren accessibles comercialment.
  • COBOL

    COBOL
    El COBOL (COmmon Business-Oriented Language) és un llenguatge de programació creat amb l'objectiu de que pogués ser utilitzat a qualsevol ordinador, per a evitar el problema de compatibilitat entre ordinadors d'aquesta dècada. Tracta d'aconseguir la senzillesa i està orientat als negocis.
  • Period: to

    3.ª generació d'ordinadors

    Aquesta generació es caracteritza per l'ús del circuit integrat, que aconsegueix concentrar en una superfície mínima centenars o milers de transistors; aconseguint així disminuir el consum i les dissipacions de potència. Apareixen els sistemes operatius i els llenguatges de programació BASIC i Pascal. Cal destacar també l'aparició dels microordinadors al principi de la dècada dels 70.
  • PDP-8

    PDP-8
    El PDP-8 (Programmed Data Processor - 8), va ser creat per Digital Equipment Corporation. Fou el primer microordinador que va tindre èxit comercialment, venent-se més de 50000 unitats.
  • ARPANET

    ARPANET
    Va ser creada per encàrrec del Departament de Defensa dels EEUU per a utilitzar-la com a mitjà de comunicació entre les diferents institucions acadèmiques i estatals. L'any 1967 l'ARPA (Advanced Researchs Projects Agency), després de la creació d'un programa d'investigació computacional l'any 1962, per a publicar els plans d'una red d'ordinadors coneguda com a ARPANET, que va acabar sent la predecessora d'Internet. Recopilava les millors idees dels equips de MIT i altres organitzacions.
  • Intel

    Intel
    Intel és el major fabricant de circuits integrats del món. Es considera que el microprocessador Intel 4004 (desenvolupat l'any 1971) va ser l'element que va provocar el naixement dels ordinadors de quarta generació. Va ser fundada pels pioners en semiconductors Robert Noyce i Gordon Moore.
  • Period: to

    4.ª generació d'ordinadors

    Aquesta generació es caracteritza per la inserció al panorama informàtic dels microprocessadors, que van aportar un gran increment en velocitat, estalvi de consum i increment de la potencia de càlcul. No obstant, però, el major canvi va ser la reducció de mida i cost de fabricació. També apareixen els "chips" i es comencen a fabricar "supercomputadores".
  • Apple & Macintosh

    Apple & Macintosh
    Apple es va originar l'any 1975, quan Steve Wozniak i Steve Jobs van disenyar l'ordinador el qual van anomenar "Apple". Amb la venta d'aquest ordinador va sorgir l'empresa Macintosh. Va ser pionera en l'entorn gràfic i es va distingir en el processament d'imatge i so digital. "Apple" va rebre la seua segona versió, "Apple II", en 1976. Els sistemes Macintosh no perteneixen a IBM.
  • PC.IBM

    PC.IBM
    Encara que l'ordinador portàtil Osborne I és anterior al PC.IBM, molts situen l'inici de l'ordinador personal en aquest ordinador.
    El terme PC (Personal Computer) és, de fet, una marca registrada d'IBM i cap altre microordinador pot utilitzar aquest nom legalment, encara que ja s'havia utilitzat el terme abans (Xerox Alto, desenvolupat per Xerox Parc l'any 1973). Va formar part de la quinta generació d'ordinadors.
  • Osborne I

    Osborne I
    Aquest va ser el primer ordinador personal portàtil que es va comercialitzar amb èxit. La seua pantalla era 13cm de longitud i pesava 13kg.
  • Period: to

    5.ª generació d'ordinadors

    Va començar l'any quan el Japó va llançar un “programa de la quinta generació d'ordinadors”, que volia aconseguir innovacions com un processament en paral·lel, traducció instantània, intel·ligència artificial. Aquesta generació es va considerar perduda incialment per l'ACM. La quinta generació encara dura i es caracteritza per l'ús de fibra òptica, la proliferació dels ordinadors portàtils, l'aparició de les xarxes socials... i també pel gran ritme de desenvolupament i impacte social.
  • Microsoft Windows

    Microsoft Windows
    Microsoft, com a empresa, va ser creada l'any 1975 per Bill Gates i Paul Allen. La seua primera versió d'aquest sistema operatiu volia competir amb Apple i va començar a utilitzar-se de forma generalitzada gràcies a la seua interfície d'usuari basada en finestres en comptes de línies de comandes.
  • Internet & la WWW

    Internet & la WWW
    Allò que coneguem com a Internet, el descendent d'ARPANET, és un conjunt descentralitzat de xarxes de comunicació interconnectades. Les xarxes físiques heterogènies que la composen formen una xarxa lògica única d'abast mundial. La WWW (Word Wide Web / Web) és un servici que proporciona Internet, utilitzant-lo com a mitjà de transmissió. És un conjunt de protocols que permet, mitjançant un cercador web i usant hiperenllaços, l'accés a pàgines amb contingut multimèdia.
  • Facebook

    Facebook
    Aquesta xarxa social va ser creada a Cambridge, EEUU, per Mark Zuckerberg, Andrew McCollum, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Chris Hughes
  • YouTube

    YouTube
    Aquesta xarxa social va ser creada a Califòrnia. Té la funció de compartir qualsevol tipus de vídeos. És propietat de Google.
  • WhatsApp

    WhatsApp
    Aquesta aplicació de missatgeria instantània i multimèdia és propietat de Facebook.