Cronologia de la Informàtica

By alp1466
 • Descobriment de la electricitat

  Descobriment de la electricitat
  El nord-americà Benjamin Franklin descobreix l'electricitat.
  Com ho va descobrir?
  En 1747 Franklin va iniciar els seus experiments sobre l'electricitat. Estava convençut que les tempestes eren fenòmens elèctrics i va proposar un mètode temerari per demostrar-ho. Una nit de tempesta va fer volar un estel amb una punta metàl·lica lligada a un fil de seda, on l'extrem hi havia una clau, també metàl·lica. Franklin sostenia l'estel amb un altre fil de seda. Quan es van concentrar els núvols de tempes
 • Disseny " artefacte analític "

  Disseny " artefacte analític "
  Charles Babbage , el Pare de les Ordinadors Modernes . va dissenyar el seu " artefacte analític " , un aparell de propòsit general que era capaç d'executar qualsevol tipus de càlcul matemàtic. el seu pla va influir en tota computadora digital subsegüent , incloses les modernes.
  Els Dissenys de l' artefacte analític eren la primera conceptualització clara d' una màquina que podria executar el tipo de càlculs computacionals que ara és considerin el cor d'informàtica . Babbage mai va construir su a
 • Es funda l'Institute of Electrical Engineers .

  Es funda l'Institute of Electrical Engineers .
  IEEE són els sigles de Institute of Electrical and Electronics Engineers , l'Institut d'Enginyers Elèctrics i Electrònics , un associació tècnico - professional mundial dedicada a l' estandardització , entre Altres coses . És l' major associació internacional sense Ànims de lucre formada per professionals de les noves tecnologies , com enginyers en informàtica , enginyers elèctrics , enginyers en electrònica , enginyers en sistemes i enginyers en telecomunicacions
 • Invenció de la vàlvula de buit

  Invenció de la vàlvula de buit
  Les vàlvules o tubs de buit, també anomenades vàlvules termoiòniques foren els primers díodes. Estaven constituïdes per dos o més elèctrodes rodejats de buit en un tub de cristall, amb un aspecte semblant al de les làmpades incandescents. L'invent va ser realitzat al 1904 per John Ambrose Fleming, de l'empresa Marconi, basant-se en observacions realitzades per Thomas Alva Edison. Els ordinadors de tubs de buit són computadores digitals programables que utilitzen tub de buit en els seus circui
 • Desenvolupaent del flip-flop

  Desenvolupaent del flip-flop
  Els inventors nord-americans WH Eccles i FW Jordan desenvolupen el primercircuito multivibrador o biestable. Això va formar la base de l'emmagatzematge i procés del bit binari , estructura que utilitzen les actuals computadores. Un biestable o flip-flop (també anomenat bàscula), és un circuit electrònic multivibrador que pot romandre en un estat determinat o el contrari durant un temps indefinit fins que no rebi un impuls extern que l'obligui a canviar-lo, és a dir, no pot canviar per si mateix
 • Creació de la computadora Z3

  Creació de la computadora Z3
  La computadora Z3 va ser creada per Konrad Zuse . Va ser la primera màquina programable i completament automàtica. El Z3 , de tecnologia Electromecànica, estava construit amb 2300 relés, tenia una freqüència de Rellotge de 5 Hz , i Una longitudinal de paraula de 22 bits . Els Calculs eren realitzats amb aritmètica en coma flotant purament binària . La Màquina va completar en 1941.El Z3 original va ser destruït en 1943 durant un bombardeig a Berlín. Una rèplica completament funcional va ser cons
 • Construcció de la Harward Mark I

  Construcció de la Harward Mark I
  A Estats Units es va construir, a la Universitat de Harvard, la Harvard Mark eI primer ordinador, dissenyat per un equip encapçalat per Howard H. Aiken.
  La computadora té 760.000 rodes i 800 quilòmetres de cable i es basava en la màquina analítica de Charles Babbage.
  L'ordinador Mark I feia servir senyals electromagnètics per moure les parts mecàniques. Aquesta màquina era lenta i inflexible però executava operacions matemàtiques bàsiques i càlculs complexos d'equacions .
 • Creació de computador ENIAC

  Creació de computador ENIAC
  John Prester Eckert i John Mauchly armen el computador ENIAC de 80 tones de pes construït per la Universitat de Pennsilvània, que contenia 17.468 tubs de buit i era capaç de fer sumes, restes i multiplicacions. Ocupaba 167 metres quadrats.L'ENIAC era una màquina gegant considerada la primera computadora de propòsit general totalment digital.El disseny i construcció de l'ordinador fou finançat durant la Segona Guerra Mundial.
 • Inventen el transitor

  Inventen el transitor
  William Bradford Shockley , John Bardeen y Walter Brattain inventan el transistor. El transistor és un component electrònic semiconductor d'estat sòlid que s'utilitza com a amplificador o com a commutador, i té tres terminals que s'anomenen col·lector, base i emissor.La base sempre està entre l'emissor i el col·lector. És el component principal de tota l'electrònica moderna dels dispositius electrònics i s'utilitza en ràdio, telefonia, ordinadors i altres sistemes electrònics
 • Primer copilador informàtic

  Primer copilador informàtic
  Grace Hopper desenvolupa el primer compilador informàtic. Un compilador és un programa informàtic que tradueix un programa escrit en un llenguatge de programació a un altre llenguatge de programació. Un compilador és un programa que permet traduir el codi font d'un programa en llenguatge d'alt nivell, a un altre llenguatge de nivell inferior. D'aquesta manera un programador pot dissenyar un programa en un llenguatge molt més proper a com pensa un ésser humà, per després compilar-ho.
 • Invenció del microxip

  Invenció del microxip
  Noyce i els seus col·legues de Fairchild inventen el microxip de manera independent. Un microprocessador és un processador miniaturitzat fins al punt de fer possible de tenir un únic circuit integrat amb totes o la major part de les seves funcionalitats.'encarrega de fer moltes tasques, i es pot considerar el "cervell" de l'ordinador.
 • ARPANET

  ARPANET
  1. S'instal·len els La xarxa d'ordinadors "ARPANET" va ser creada per encàrrec del Departament de Defensa dels Estats Units com a mitjà de comunicació per als diferents organismes del país. El primer node es va crear a la Universitat de Califòrnia i va ser l'eix central d'Internet fins al 1990,[1] després de finalitzar la transició al protocol TCP/IP el 1983. primers nodes de ARPANET .
 • Creació del Xerox Alto

  Creació del Xerox Alto
  Alan Kay al costat de Chuck Thacker i Butler Lampson creen el Xerox Alto a Xerox PARC.
  El Xerox Alto va ser un dels primers ordinadors personals d'alta gamma, desenvolupat en el Xerox PARC el 1973. Va ser el primer ordinador a utilitzar la «metàfora de l'escriptori» i la interfície gràfica d'usuari .
  No era un producte comercial, però milers d'unitats es van construir i es van utilitzar en gran mesura en el PARC. L'Alto va tenir gran influència en el disseny d'ordinadors personals.
 • Protocol TCP / IP

  Protocol TCP / IP
  Vint Cerf i Bob Kahn completen el protocol TCP / IP per internet. El model TCP / IP és una descripció de protocols de xarxa desenvolupat en la dècada de 1970. Va ser implantat a la xarxa ARPANET. De vegades es denomina com Internet Model, " model DoD " o " model DARPA ".
 • Apareix l’Altair, de MITS.

  Apareix l’Altair, de MITS.
  Apareix l'ordinador personal Altair, de MITS, un sistema d’ordinador creat el 1975 per l'empresa estatunidenca MITS, basat en el microprocessador Intel 8080. Avui, l'Altair és reconegut com l'espurna inicial que ha deflagrat la revolució dels ordinadors personals pocs anys després.
 • Apple I

  Apple I
  L'Apple I va ser un dels primers computadors personals, i el primer a combinar un microprocessador amb una connexió per a unteclat i un monitor. Va ser dissenyat i fet a mà per Steve Woznia] originalment per a ús personal. Un amic de Steve Wozniak, Steve Jobs, va tenir la idea de vendre el computador. Va ser el primer producte d'Apple, mostrat l'abril de 1976 en el Homebrew Computer Club a Palo Alto, Califòrnia.
 • Creació de Microsoft

  Creació de Microsoft
  Bill Gates i Paul Allen desenvolupen programació en BASIC per l'Altair i creen Microsoft, una empresa multinacional d'informàtica creada el 21 de setembre de 1975 als Estats Units, on encara hi té la seva seu principal.
  Microsoft va ser el proveïdor de la versió del llenguatge BASIC per la computadora personal MITS Altair i és l'encarregat de fer un sistema operatiu per la llavors omnipotent IBM.
 • Primer software BBS a Internet.

   Primer software BBS a Internet.
  El BBS és un software per a xarxes d'ordinadors que permet als usuaris connectar-se al sistema utilitzant un programa terminal, i realitzar funcions diverses com descarregar software i dades, llegir notícies, intercanviar missatges amb altres usuaris, gaudir de jocs en línia, llegir els butlletins...
  El primer BBS va ser Computerized Bulletin Board System, o CBBS, i va ser creat per Ward Christensen. Es va posar en línia el 16 de febrer de 1979 a Chicago.
 • Microsoft anuncia Windows.

  Microsoft anuncia Windows.
  Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft. Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985 com un complement a MS-DOS, en resposta al creixent interès en les interfícies gràfiques d'usuari. Microsoft Windows ha arribat a dominar el mercat del PC. A partir d'octubre de 2009, Windows tenia aproximadament el 91% de la quota de mercat dels sistemes operatius client usats a Internet.
 • GNU

  GNU
  Richard Stallman comença a desenvolupar GNU, un sistema operatiu lliure. El 27 de setembre de 1983 es va anunciar el projecte per primera vegada al grup de notícies net.unix-wizards. A l'anunci l, van seguir diversos escrits de Richard Stallman, com el "Manifest GNU", que van establir les seves motivacions per realitzar el projecte GNU, entre les quals destaca "retornar a l'esperit de cooperació que hi havia als temps inicials a la comunitat d'usuaris d'ordinadors".
 • Kernel de Linux.

   Kernel de Linux.
  Linus Torvalds llança la primera versió del nucli de Linux.
  Linux és el nucli del sistema operatiu GNU/Linux. Fou desenvolupat inicialment per Linus Torvalds l’any 1991, i distribuït amb la llicència GPL de GNU. Normalment, el nucli es distribueix amb el conjunt d'utilitats de GNU, entorns d'escriptori i altres aplicacions, formant un sistema operatiu complet.
 • AOL ofereix l’accés directe a Internet

   AOL ofereix l’accés directe a Internet
  L'accés directe és un concepte usat en els sistemes operatius Microsoft Windows per referir-se a un fitxer o objecte el contingut conté instruccions que redirigeixen a un altre fitxer del sistema de fitxers oa un lloc de la xarxa .
  Aquest tipus d'arxius contenen informació sobre una ubicació (programa o document) , generalment representada mitjançant una icona personalitzada . No es poden editar amb un editor de text; només es poden editar des de l'Explorador de Windows.
 • Aparició de Google

   Aparició de Google
  Google Inc. és l'empresa propietària de la marca Google, el producte principal de la qual és el motor de recerca del mateix nom. Va ser fundada el 4 de setembre del 1998 per Larry Page i Sergey Brin, dos estudiants de doctorat en ciències de la computació de la Universitat de Stanford, que el gener de 1996 van aconseguir un cercador més eficaç anomenat Google, capaç de mostrar els resultats de la recerca en un ordre jeràrquic condicionat pel nombre de visites.
 • Creació de Blogger

  Creació de Blogger
  Blogger és un servei creat per Pyra Labs , i adquirit per Google l'any 2003 , que permet crear i publicar una bitàcola en línia . Per publicar continguts , l'usuari no ha d'escriure cap codi o instal·lar programes de servidor. Va ser llançat a l'agost de 1998 , és una de les primeres eines de publicació de bitàcola en línia i és reconegut per haver ajudat a popularitzar l'ús de formularis .
 • Creació de wikipèdia

  Creació de wikipèdia
  Viquipèdia , es va iniciar com a projecte en llengua anglesa el 15 de gener de 2001. La idea original va ser aviat recreada en altres idiomes, ja que només dos mesos més tard , el 16 de març de 2001, la Viquipèdia en alemany , va ser la segona en ser creada . Viquièdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia. Actualment és l'obra de referència més gran i popular a Internet.
 • Incorporació del WI-FI

  Incorporació del WI-FI
  WI-FI és un mecanisme de connexió de dispositius electrònics sense fils. Els dispositius habilitats amb Wi-Fi -com ara un ordinador personal , un televisor intel·ligent, una videoconsola , un telèfon intel·ligent o un reproductor de música- poden connectar-se a internet a través d'un punt d'accés de xarxa sense fils.
 • Neix Facebook

  Neix Facebook
  Facebook és una xarxa social que permet afegir gent com amics, enviar-los missatges i compartir enllaços, fotografies i vídeos. És obert a tothom qui tingui més de tretze anys, i només cal una adreça de correu electrònic per registrar-s'hi. Va ser fundat per Mark Zuckerberg, estudiant d'informàtica a la Universitat Harvard. El 4 de febrer de 2004, la xarxa estava limitada als estudiants de la universitat. A poc a poc, va anar-se expandint per tota l'àrea de Boston i, més tard, per tot el país.
 • Youtube

  Youtube
  Youtube és un lloc web en el qual els usuaris poden pujar i compartir vídeos. Va ser creat per tres extreballadors de PayPal el febrer de 2005. YouTube fa servir un reproductor en línia basat en Adobe Flash per mostrar el seu contingut. És molt popular gràcies a la possibilitat d'allotjar vídeos personals de manera senzilla. Allotja una varietat de clips de pel·lícules, programes de televisió i vídeos musicals. Malgrat que les normes de YouTube impedeixen pujar vídeos amb drets d'autor.
 • És llança Twitter

  És llança Twitter
  Twitter és un servei de microblogging que permet els seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters. Aquest servei té els seus orígens el març del 2006 com a projecte d'investigació i desenvolupament de la companyia Obvious. El nom original del producte era twttr. Els usuaris poden rebre les actualitzacions des de la pàgina de Twitter, mitjançant missatgeria instantània, SMS, RSS i correu electrònic.
 • Google Docs

  Google Docs
  Google Docs és un programa gratuït basat en Web per crear documents en línia amb la possibilitat de col·laborar en grup. Inclou processador de textos, full de càlcul, programa de presentació bàsic, creador de dibuixos i editor de formularis d’enquestes. Al 2010 entra al negoci de l'emmagatzematge en línia amb un màxim d'1 GB. El 24 de abril de 2012 Google Docs va canviar a Google Drive, incorporant la capacitat de sincronitzar arxius amb el PC, i augmentant la quota d'emmagatzematge a 5 GB.
 • Aparició del Ipad

  L'iPad és una tauleta tàctil desenvolupada per Apple, que es posiciona en la categoria entre un telèfon intel·ligent i un ordinador portàtil.
  Els iPad són l’evolució dels iPods, són més grans i els van donar la connexió a internet i un sistema operatiu propi per a què funcionessin com a autèntics ordinadors portàtils.
  També tenen connectors per interactuar amb altres aparells. L’iPad és el perfecte substitut dels ordinadors portàtils, per la seva lleugeresa i accessibilitat.
 • Skype desenvolupa les videoconferències

  Skype desenvolupa les videoconferències
  Skype és un programari fundat per Niklas Zennström i Janus Friis, que permet que tothom es comuniqui. Milions de persones i empreses ja fan servir Skype per fer trucades i videotrucades gratis , enviar missatges instantanis i compartir arxius amb altres persones que fan servir Skype . Pots utilitzar Skype en el que millor s'adapti a les teves necessitats : al teu telèfon mòbil , equip informàtic o TV amb Skype .
  Skype es pot descarregar gratis i és fàcil d'utilitzar.
 • Invenció del correu electrònic.

  Invenció del correu electrònic.
  Ray Tomlinson inventa el correu electrònic, un sistema que permet redactar, enviar i rebre missatges, utilitzant sistemes de comunicació, on s'hi poden adjuntar documents electrònics o altres fitxers. La majoria de sistemes de correu electrònic utilitzen internet.
  Una adreça de correu electrònic té la forma: usuari@domini.exemple, és l'origen i/o la destinació de missatges enviats. Raymond Tomlison va necessitar un símbol per a situar on es trobava un usuari, i va triar l’@ perquè "segur que no