Informatica

Història de la informàtica

 • Ordinadors mecànics

  Ordinadors mecànics
  Principis del segle XIX Charles Babbage va concedir la idea d'ordinadors mecànics (ordinadors que feien més que calcular)
 • Herman Hollerith

  Herman Hollerith
  Va ser un estadístic que va inventar la màquina tabuladora amb targetes perforades. És considerat com el primer informàtic, és a dir, el primer que assoleix el tractament automàtic de la informació.
  El Govern nord-americà va triar la màquina tabuladora de Hollerith per a elaborar el cens de 1890.
 • Alan Turing

  Alan Turing
  En meitat de la Segona Guerra Mundial, Alan Turing va treballar per trencar el codi enigma i ajudar a establir la base teòrica per els ordinadors, que es van construir als anys 40
 • John William Mauchly

  John William Mauchly
  Va ser un físic de la Universitat de Enginyeria que es va proposar construir un ordinador gegant electrònic que podia calcular taules de números en minuts.
 • Segona Guerra Mundial

  Segona Guerra Mundial
  Els primers ordinadors digitals electrònics es van construir amb l'objectiu d'ajudar a guanyar la Segona Guerra Mundial
 • ENIAC

  ENIAC
  John Presper Eckert i John William van crear l'ENIAC. Aquest, era un integrador númeric electrònic que es va considerar la primera computadora de propòsit general totalment digital.
  - Contenia: 70.000 resistències, 10.000 condensadors, 6.000 interruptors i 18.000 tubs delicats.
  - Podia realitzar: 5.000 sumes, 357 multiplicacions i 38 divisions cada segon.
  Gràcies a l'ENIAC, es va demostrar que els ordinadors es podien construir.
 • El transistor

  El transistor
  John Von Neumann i John William van inventar el transistor.
  El transistor va ser el primer gran avenç que va obrir camí cap a la miniaturització. Estava fet de silici i cable diminut i executava la mateixa funció d'encès i apagat que els tubs delicats, l'única diferència és que era més petit i fiable.
 • John Von Neumann

  John Von Neumann
  Va ser un científic, físic i matemàtic nord-americà considerat per molts com un dels científics més importants del segle XX. Al 1947 va escriure un article que deia que ell influiria en el següent pas de disseny d'ordinadors.
 • El xip

  El xip
  Uns anys més tard, apareix el xip. Robert Noyce i Jack Kilby van ser els inventors d'aquest component que conduïa a la mateixa idea revolucionària, la miniaturització. Una gran xarxa de components electrònics i transistors estaven incorporats en un sol xip de silici. Era molt més petit i molt més fiable que els anteriors i va ser l'element que va aconseguir substituir els transistors.
 • El microprocessador

  El microprocessador
  És el circuit integrat central més complex d'un sistema informàtic. Va ser creat per Marcian Edward a l'any 1970 i és l'encarregat d'executar els programes i de realitzar operacions aritmètiques i lògiques simples (sumar, restar, multiplicar i dividir).
  Gràcies al microprocessador és possible el funcionament dels ordinadors personals d'avui en dia.
 • Marcian Edward

  Marcian Edward
  Va ser el co-inventor del microprocessador que va contribuir amb la idea d'arquitectura en 1969 per als circuits integrats. Edward va desenvolupar la idea que posava tot l'ordinador dins d'un xip de silici, és a dir, va col·locar tota la unitat de procés en un xip i el va programar com si fos un ordinador.
 • Xerox Alto

  Xerox Alto
  Va ser un dels primers ordinadors personals d'alta gamma, desenvolupat en el Xerox PARC el 1973. Va ser el primer ordinador a utilitzar la "metàfora de l'escriptori" i la interfície gràfica d'usuari. No era un producte comercial, però diversos milers d'unitats es van construir i es van utilitzar en diverses universitats durant molts anys. L'Alto va tenir una gran influència en el disseny d'ordinadors personals en les dècades següents.
 • Apple 1

  Apple 1
  L'Apple I va ser un dels primers computadors personals, i el primer a combinar un microprocessador amb una connexió per a un teclat i un monitor. Va ser dissenyat i fet a mà per Steve Wozniak originalment per a ús personal. Un amic de Steve Wozniak, Steve Jobs, va tenir la idea de vendre el computador. Va ser el primer producte d'Apple, mostrat l'abril de 1976.
 • Altair 8800

  Altair 8800
  Va ser el primer kid de mini ordinador per rivalitzar amb models comercials. Els constructors pretenien vendre no més d'uns pocs centenars d'unitats per a afeccionats, i es van sorprendre en vendre milers de kits el primer mes.
 • Apple 2

  Apple 2
  La família d'ordinadors Apple II va ser la primera sèrie de microordinadors fabricada per Apple Computer. El seu creador va ser Steve Wozniak, junt amb Steve Jobs. L'Apple II va ser el primer microordinador produït a gran escala. Va ser molt popular entre els usuaris domèstics, però també, a menor escala, va ser venut a usuaris de negocis per a aplicacions empresarials.
 • IBM (PC)

  IBM (PC)
  És una empresa d'informàtica, radicada als Estats Units, que treballa en el món de la informàtica des dels seus diferents vessants (maquinari, programari, sistemes operatius i serveis diversos). Va ser fundada el 1911 a Nova York, com a fusió de tres empreses constructores de maquinària d’oficina i de precisió. Aquesta, s'expandí considerablement amb la invenció de la tabuladora-impressora i la difusió de les targetes perforades.
 • Macintosh

  Macintosh
  Macintosh (Mac) és la marca d'una família d'ordinadors personals de l'empresa Apple Inc. El primer Macintosh va ser introduït per el president de la companyia, Steve Jobs, i així va ser el primer ordinador personal que es va comercialitzar amb èxit.
 • Microsoft Windows

  Microsoft Windows
  Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius produïts per Microsoft. Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985, i aquest ha sigut el que ha arribat a dominar el mercat del PC, superant al Mac OS, que havia estat introduït prèviament.
 • Internet

  Internet
  Internet és una xarxa pública i global d'ordinadors que estan interconnectats mitjançant el protocol d'Internet. El seu creador va ser Tim Berners-Lee. Sobre aquesta xarxa hi corren un conjunt de serveis als quals tothom pot accedir i és per això, que a vegades se l'anomena «la xarxa de xarxes». El naixement d'Internet, es produí l'1 de gener de 1983, i va ser durant la dècada del 1990 quan la xarxa guanyà en densitat.
 • Prohibició de proves nuclears

  Prohibició de proves nuclears
  George Bush va prohibir les proves nuclears sota terra