Fyrens historia. Vilmer

  • 10

    BRASA DIREKT PÅ MARKEN

    BRASA DIREKT PÅ MARKEN
    Den första slags fyren var en brasa direkt på marken, den var ca två-tre meter stor, ljuskällan var eld och energikällan var ved. Den syntes dåligt och slocknade ofta ifall det regnade eller blåste.
  • 100

    LOCKEFYR

    LOCKEFYR
    Lockefyren uppfanns väldigt tidigt och den användes av rövare som ville erövra andra båtar eller skepp. Dom tände upp en öppen eld eller kanske en eld i ett stentorn för att locka till sig andra skepp eller båtar, så att man hoppades att båtarna tog fel på vilken fyr som var vilken.
  • Dec 12, 1100

    STENTORN

    STENTORN
    Den andra fyren var ett stentorn. I den eldade man också med hjälp av ved. Den var ca 3m hög och syntes bättre på längre avstånd. Den höll också lite bättre mot hårdare väder än brasan på marken.
  • Dec 12, 1200

    STENTORN MED TAK

    STENTORN MED TAK
    Stentornet med tak var en utveckling från stentornet utan tak där man ville att branden skulle brinna bättre och mera ostört om vädret var soligt, regnigt eller blåsigt. Man använde ved eller kol till energikälla och gjorde upp detta till en eld.
  • VIPPFYR

    VIPPFYR
    Vippfyren var en hög fyr som syntes på långt håll. Den uppfanns ca år 1625. Man vippade ner fyren och fyllde på med kol sedan tände man en eld i järngrytan och vippade tillbaka fyren.
  • FYRAR MED REFLEKTORER

    FYRAR MED REFLEKTORER
    1760 utvecklades ljuskällan i fyren genom att man uppfann en oljelampa, den hade en stark och klar låga. Med hjälp av de olika slags reflektorerna så ville man hela tiden utveckla ljusstyrkan, både den indirekta och det direkta ljuset. Man satte ljuskällan framför speglar och andra typer av reflektioner.
  • ROTERANDE FYRLJUS

    ROTERANDE FYRLJUS
    De roterande fyrljusen kom först i slutet av 1800-talet. Skenet som tidigare visade ett fast vitt sken utvecklades nu till ett blinkande sken. Den hade en egen speciell blinkning som visade vilken fyr som var vilken. Detta för att lättare skilja de olika fyrarna från varandra. Man vred antingen en spegel fram och tillbaks eller rotera en reflektor runt sin axel. De drevs av uppdragbara klockurverk.
  • MODERN FYRTEKNIK

    MODERN FYRTEKNIK
    I dagens fyrteknik så används nya effektiva elektriska ljuskällor med lång livslängd. Man använder de som drar allra minst energi. T.ex. halogenlampor. Dagens fyrar kan vara väldigt höga och långe Jan är 42 m hög. Man brukar använda linser och om inte så använder man sealed beam tågstrålkastare. Dessa fyrar är då väldigt höga och syns på långt håll samtidigt som de blinkar i olika färgkombinationer och olika snabbt, så att man kan se skillnad på dom och lättare lägga märke till dom.