Napoleon

Fra Republik til Kejserdømme (1792-1814)

By Myten
 • Period: to

  Tidslinje

 • Frankrigs isolation fra Europa

  Fra November 1792 - 1993
  Regering i Frankrig lovede våbenhjælp til revolutionære bevægelser i andre europæiske lande, fordi de ønskede at udbrede revolutionen og det republikanske styre. Henrettelsen af Ludvig d. 16. forøgede isolationen af Frankrig, da de andre europæiske lande frygtede at de samme tanker og bevægelser kunne udvikle sig hos dem.
 • Rædselsherredømmet 1793-94

  Der kom flere kriser de første par år efter kongeparrets henrettelse og konventets flertal reagerede på dette ved i 1993 at give ekstaordinære magtbeføjelser til 2 udvalg - Sikkerhedsudvalget og Velfærdsudvalget. Den egentlige leder af Frankrig Robespierre reagerede sammen med de to udvalg Frankrig med en diktatorisk myndighed. Han blev henrettet den 28. juli 1794 på grund af hans hårde og hensynsløse styring.
 • 8. Dekret om almindelig mobilisering indføres

  Dekretet bliver vedtaget som indfører værnepligt for alle. Unge mænd skal i krig, gifte mænd skal fremstille, transportere og producere mad og våben. Kvinderne skal arbejde og producerer og fremstille tøj og telte, og arbejde som sygeplegesker. Dette sker da England, Spanien, Nederlandene, Østrig og Preussen går ind i krigen mod Frankrig og styret, og Frankrig ser sig nødsaget til at bruge nye og revolutionerende midler.
 • Anvendelse af Terror

  Den 5. september accepterede konventet anvendelsen af terror for at afskrække folk udenfor såvel som indenfor landets grænser.
 • Revolutionskalenderns indførelse

  Den nye kalender i Frankrig blev indført så man ikke længere gik efter Kristi fødsel men republikkens indførelse
 • Den 4. forfatning

  Den 4. forfatning siden 1789 bliver indført, hvor kun mænd med en større formue kan vælges til regeringen. Dette blev til indførelsen af Direktoriet, som var styreformen i Frankrig fra 1795-1799. Dette sikrede at underklassen ikke kunne komme til magt. Det såkaldte "Direktorium" der styrede regeringen bestod af 5 direktører.
 • Østrig besejres af Frankrig og fred gennentvinges

  Napoleon Bonaparte viser hvilken fremragende hærfører han er og formår at vinde et vigtige slag i Østrig som fører til at den Østrigske hær bliver tvunget til at trække sig ud af Wien. De ender efter flere kampe i byen Judenburg hvor fred bliver ført i gennem.
 • Invasionen af Egypten

  Den 1. juli 1798 besatte dele af den franske flåde og hær ledet af Napoleon byen Alexandria. Mindre end 1 måned senere hadve den franske hær besat og overtaget Kairo, Egyptens hovedstad. Det var et vigtigt led i krigen med koalitionen, da de nu kunne afskærer England fra deres handel med Indien.
 • Statskuppet i 1799 Napoleon tager magten

  Den 9. november 1799 tog Napoleon magten ved et militærkup. Det skete efter at direktoriestyret led store knæk og mistede folkets opbakning. De ledende kræfter i styret frygtede et nyt "rædselsstyre". Napoleon var i forståelse med de ledende kræfter i direktoriestyret da han tog magten og blev militærdiktator.
 • Napoleon udnævner sig selv som kejser af Frankrig

  Den 2. december udnævner Napoleon sig selv som kejser og bliver kronet i Notre Dame med pavens tilstedeværelse. Det var dog ikke paven der gav Napoleon kronen, men i stedet Napoleon selv. Dette var et klart symbol på Napoleons totale magt. Han blev kendt som Napoleon 1. af Frankrig.
 • Napoleon i Rusland

  D. 14 september nåede Napolens hær Moskva, efter adskillige sejrer over Ruslands styrker. Russerne nægtede at gå i forhandlinger med Napoleon, og de holdt stand mod Napoleon. Kejser Alexander begyndte et tilbagetog for at gentage Ruslands frihed, og samtidig med vinterens tiltræden endte det i katastrofe for Napoleons styrker der blev tvunget til at trække sig tilbage. Kun 50.000 af de oprindelige 300.000 soldater vendte hjem fra Rusland, da mange døde i kulden.
 • Napoleon tvunges til abdicering

  Efter katastrofen i Rusland hvor størstedelen af Napoleons hær omkom, blev Frankrig invaderet af de allierede Østrig, Rusland og Englands styrker. d. 11. april abdicerede Napoleon og flygtede til Elba.