Fi de la Guerra Civil fins al segle XXI

By maarc15
 • Period: to

  Dictadura Franquista

 • Execució de Lluís Companys

  Lluís Companys, el president de la Generalitat de Catalunya, va exiliar-se a França el gener de 1939. Aviat, però, el 13 d’agost de 1940, va ser detingut per les forces del govern alemany a la localitat de Baule-les-Pins (Bretanya). Així, Companys va ser conduit cap a Madrid, als calabossos de la Direcció General de Seguretat, on va ser víctima de diverses vexacions i tortures i finalment va ser afusellat el 15 d'octubre del 1940.
 • Creació d'ETA

  ETA es va fundar com a vessant del Partit Nacionalista Basc que trencava amb les joventuts del partit. ETA proposava la lluita armada i l'alliberament nacional.
 • Atemptat de Carrero Blanco

  L'assassinat de Carrero Blanco, també conegut pel seu nom en clau "Operación Ogro", va ser perpetrat pel grup armat ETA el 20 de desembre de 1973 contra l'almirall Luis Carrero Blanco, el llavors president del govern d'Espanya durant la Dictadura franquista. L'assassinat va provocar un profund impacte en la societat espanyola de l'època, ja que suposava el major atac contra el règim franquista des del final de la Guerra civil espanyola en 1939.
 • Mort de Franco

  Després d’un mes molt llarg, el 20 de novembre de l’any 1975, el cap de l’Estat Francisco Franco va morir a l’hospital de la Paz de Madrid. Durant aquest any, Franco va desaparéixer quasi per complet de la vida pública espanyola, ja que va patir diversos problemes mèdics, com insuficiències cardíaques o hemorràgies internes. Quan ja no n’hi havia cap esperança per salvar-li la vida va ser desconnectat de tots els aparells mèdics a petició de la família.
 • Period: to

  Transició democràtica

 • Primeres eleccions democràtiques

  Adolfo Suárez, del PSOE, va ser investit i les Corts van crear una comissió per redactar una constitució democràtica.
 • Constitució de 1978

  La Constitució espanyola és la màxima llei escrita de l'ordenament jurídic i de l'Estat espanyol. S'hi regulen els deures i drets fonamentals dels ciutadans, la forma i estructura de l'Estat. La Constitució espanyola actual fou aprovada en el referèndum del 6 de desembre de 1978 i sancionada pel rei Joan Carles I d'Espanya el 27 de desembre de 1978, siguent la novena constitució de l'Estat espanyol.
 • Ingrés a l'OTAN

  El procés espanyol d'incorporació a l'Aliaça Atlàntica va començar quan les Corts van aprovar juntament amb l'oposició dels partits d'esquerra de l'ingrés a l'OTAN.
 • Intent de co d'Estat de Tejero

  Va ser un intent fallit de cop d'estat militar contra el govern d'Espanya i els parlametnaris del Congrés dels Diputats escollits pel sufragi universal, lliure i directe democràtic legítim d'Espanya que es va produir el 23 de febrer de 1981
 • Period: to

  Democràcia

 • Ingrés a la CEE

  Espanya va ingressar a la CEE a causa de la instauració d'un règim democràtic. Va ratificar els pactes sobre els drets humans de les Nacions Unides i la Carta Social Europea.