2582

Den kalde krigen

 • Period: to

  Josef Stalin

  Josef stalin var den første sovjetleder. Han var lederen igjennom hele andre verdenskrig og var leder frem til 1953 før han døde.
 • Period: to

  Mikhail Gorbatsjov Del 1

  Mikhail Gorbatsjov (Kort MG) er en tidligere statsleder for Sovjetunionen. Han ble født 2. Mars 1931 i Stavropol. Han var generalsekretær for Sovjetunionen fra 1985 til 1990 og i ble Sovjetunionens president i 1990. Da innførte han Glasnot og Peristrojka.
 • Period: to

  Mikhail Gorbatsjov Del 2

  Det skulle være avsluttingen og oppløsningen av Sovjetunionen, og i 1991 ble Sovjetunionen oppløst. Jeg tror hvis MG ikke jobbet i Sovjetunionen ville verden være et helt annerledes sted, kanskje det hadde blitt atomkrig? Hadde Sovjetunionen og USA ennå vært i krig? Heldigvis skjedde ikke noe av dette og verden har ennå fred, jeg er et hundre prosent sikker på at hvis MG ikke hadde eksistert hadde vi sikkert ikke vært her i dag.
 • Period: to

  CFE-avtalen

  Den endelige avtalen om at den kalde krigen var over, etter at Mikhail Gorbatsjov og president Ronald Reagan begynte å stole på hverandre.
 • Period: to

  Våpenkappløpet Del 1

  I den kalde krigen hadde USA og Sovjetunionen et kappløp hvor det var å få mest mulig militære styrke og ha bedre teknologi enn motstanderen, dette kaltes for et våpenkappløp. Begge stormaktene prøvde å då de beste atomvåpnene, å komme seg til verdensrommet og lage størst mulig mobiliserte stridsvåpen. De første til å få teknologi ut i verdensrommet var Sovjetunionen med Sputnik 1 som var en satellitt.
 • Period: to

  Våpenkappløp Del 2

  Første mannen på månen var Neil Armstrong fra USA i 1969. Heldigvis når Mikhail Gorbatsjov ble president i Sovjetunionen så begynte han og USA å nedbygge atomvåpen og det var til slutt ingen kappløp lengre mellom de to stormaktene. Jeg tror hvis ikke det hadde skjedd så hadde kanskje både USA og Russland hatt mange tusen atombomber klar til å fyre av når som helst.
 • Period: to

  Jaltakonferansen

  Storbritanias statsminister, USAs president og Sovjetunionens partisjef hadde møte Jalta på Krim. Møtet gikk ut på hva stormaktene skulle gjøre med tyskland. Det endte med at Stormaktene skulle okkupere hver sin del av landet
 • Period: to

  Atomvåpen

  USA bomber Nagasaki og Hiroshima. Over hundre tusen mennesker dør og grunnen til at USA bombet Japan var for at Japan angrep USA på Pearl Harbour og fordi Japanerne ville ikke gi seg og de støttet sovjetunionen.
 • Period: to

  NATO

  NATO er en forsvaringsorganisasjon som ble laget 4. April 1949. Land i Europa og Nord Amerika.
 • Period: to

  Koreakrigen

 • Period: to

  Warszawapakten

  Warszawapakten er en sikkerhetspolitisk og millitær allianse mellom Sovjetunionen og kommunisktiske landene i Øst-Europa.
 • Period: to

  Vietnamkrigen

  Vietnamkrigen begynte når sør-vietnam gikk i opprør som endte med at Nord-Vietnam og Sør-Vietnam gikk i angrep på hverandre. Sovjetunionen støttet Sør og USA støttet Nord
 • Period: to

  Berlinmuren

  En 45.1 kilometer lang mur blir laget for å dele Berlin i to. Øst-Tyskland var sovjetunionens og Vest-Tyskland var Amerikanernes.
 • Period: to

  Cubakrisen DEL 1

  I 1962 så USA at Sovjetunionen installerte atomraketter på Cuba som var rettet rett mot store byer i USA. Det som var krise var at hvis USA gjorde noe ville de rakettene gå rett av, så hvis USA angrep Sovjetunionen med egne raketter så Blir atomrakettene fyrt av. Men president Kennedy var tålmodig og valgte å plassere ut krigsskip utenfor Cuba så Sovjetunionen ikke kunne sende flere raketter der.
 • Period: to

  Cubakrisen DEL 2

  Eneste som var farlig med det var hvis russerne skjøt på amerikanerne, som heldigvis ikke skjedde og russerne snudde rundt. Dette var det nærmeste verden har vært en atomkrig, og jeg tror hvis amerikanerne angrep Sovjetunionen vi hadde sikkert ikke vært her i dag på grunn av radiasjon.
 • Period: to

  Dagen Norge nesten var i krig igjen.

  Russland mobiliserte krigsskip og jagere for å angripe norge etter at en ammunisjonseksplosjon på øya Kola. Sovjetunionen trodde Norge hadde sabotert dem. Heldigvis snudde russerne i siste liten.