Den franske revo

Den Franske revolusjon

  • Generalstenderforsamling

    Generalstenderforsamlingene var samlinger hvor hver stand hadde like mange representanter, altså det var stor sannsynlighet for at alle 3 kunne vinne om de skulle stemme på seg selv. Dette styret var det store uenigheter om - På grunn av uenigheter, ble besluttet at hver enkelt person skulle få muligheten til å komme med sin stemme.
  • Stormingen av Bastillen

    Bastillen, festningen i Paris.
    På 1700-tallet ble Bastillen brukt som fengsel men folket i opprør klarte å bryte seg inn etter et par timers kamp. Folket som brøt seg inn klarte å drepe kommandanten og hans offiserer. Dagen etter innbruddet rev de ned hele festningen. Fallet av Bastillen ble senere et symbol på seieren over despotiet.
    1840 - En søyle av Bastillen ble satt opp.
    På revolusjonens 200 årsdag ble en ny folkeopera kalt Bastille operaen åpnet på Bastilleplassen og er åpen i dag.
  • Tredjestanden erklærer seg som nasjonalforsamling

    Siden tredjestanden var 98% av befolkningen og utgjorde store deler av befolkningen gikk første og annen standen (geistlige og adel) i undertall og ble derfor nedstemt av flertallet. Tredjestanden satte derfor krav om at alle hadde rett på en stemme isteden for at hver stand. Målet: Et likestilt samfunn hvor alle hadde en rett til å være med på å bestemme (slavene var et unntak) Kongen nektet i starten med ble nedstemt av flertallet, dermed erklærte seg til slutt som nasjonalforsamlingen.
  • Privilegiene opphevet

    1. August avskaffet alle føydalavgifter. Alle gamle rettigheter og privilegier ble avskaffet natt til 05. August.
    Privilegiene - Fødte privilegiene, særrettighetene. Fødsel og arv bestemte hvilke offentlige stillinger og posisjoner man kunne få. Føydalavgiftene - Den faste avgiften bøndene måtte betale godseieren.
  • Menneskerettighetserklæringen

    Nasjonalforsamlingens endelige utkast til en erklæring om menneskets- og borgerrettighetene vedtatt. Frankrike ble inspirert av Amerikas uavhengighetserklæring og valgte derfor å prøve seg. Rettighetene gikk ut på at folket (Tredjestanden) skulle få lov til å være med på å bestemme politisk. I begynnelsen var kongen helt uenig men måtte overgi seg etterhvert som han forsto at de var flertall.
  • Kvinnetoget til Versailles

    Kvinnetoget til Versailles
    Et av de viktigste hendelsene i den franske revolusjonen i den tidlige fasen. Dette var en marsj (på bakgrunn av brødmangel og for høye brødpriser) som gikk fra Paris til Versailles, hvor kongen residerte. Poenget var å marsjere dit for å tvinge kongen tilbake til Paris for å få en stoppe på blodprisene som var satt for brød. Kvinner var størst rammet av befolkningen og tok fatt i saken med egne hender.
  • 1. Grunnlov

  • Period: to

    Kongen og dronningen arrestert

  • Frankrike erklærer krig mot Østerrike

  • Period: to

    Terroren

  • Period: to

    Direktoriet