Windows

Windows

By lua11
 • Windows 1.01

  Windows 1.01
  Va aparèixer com un entorn de finestres desplegables quasi de text, sense ratolí i per a CPU Intel 286. Corria sota MS-DOS 3.1/3.2. Es desplegaven les finestres i es podien seleccionar els programes MS-DOS a executar. Era com un «llença programes».
 • Windows 2.03

  Portava com a novetat més important les icones. Va ser una mica més popular que la fracassada primera versió.
  Amb aquest sistema operatiu van néixer programes com Word for Windows (el Microsoft Word actual) o Excel.
  Una altra característica és que amb aquest versió les finestres es podien sobreposar a la "Barra de Tasques", fet que va provocar polèmica entre Microsoft i Apple Computers.
  Tot hi així Windows 2.0 va tornar a ser una fracàs.
 • Windows 2.10

  És un sistema operatiu basat en una interfície gràfica d'usuari.
 • Windows 2.11

  Modificacions en la gestió de memòria
 • Windows 3.0

  Va ser la primera versió de Windows amb èxit amb 10 milions de còpies venudes, convertint-se en la major font d'ingressos de Microsoft.
  Degut al seu entorn gràfic (GUI), va ser un rival dur per al Apple Macintosh i el Commodore Amiga.
 • Windows 3.1

  Fou la primera en popularitzar-se i permetia treballar sense haver d'escriure ordres MS-DOS tot i que el necessitava per funcionar.
  A diferència de les populars versions posteriors d'aquest sistema operatiu, en aquesta no existeix l'escriptori i la barra d'eines i en lloc d'això hi ha un Administrador de tasques que agrupa les icones de les aplicacions en grups, i els documents s'obren mitjançant l'Administrador de fitxers.
 • Windows 3.1 (en català)

  El projecte va ser costejat i executat conjuntament pels tres subministradors de "hardware" (Bull, Fujitsu i Olivetti), sota la direcció del PIE. Havent fet necessàri l'estudi linguístic de la traducció del vocabulari de Windows.
 • Windows for workgroups 3.1

 • Windows NT 3.1

  Servidors empresarials i sistemes operatius d'escriptori.
 • Windows for workgroups 3.11

  Incorporà per primera vegada la noció de grups de treball amb una xarxa de facil configuració.
 • Windows 3.2 (només en xinès simplificat)

  A nivell intern (amb programes com MSD) s'identifica com "Windows 3.1", però tot el text visible i documentació el número de versió és "3.2".
 • Windows NT 3.5

  Va augmentar la velocitat del sistema operatiu.
 • Windows NT 3.51

  Presenta dues millores notables: en primer lloc NT 3.51 va ser el primer d'una efímera sortida de Microsoft Windows a l'arquitectura de CPUs PowerPC. El segon és l'augment més significatiu que s'ofereix a través de l'alliberament que proporciona el model client/servidor per a interoperar amb Windows 95, que va ser alliberat tres mesos després de NT 3.51.
 • Windows 95

  El Windows 95 és la primera versió del Windows que no s'instal·la a sobre de MS-DOS, encara que internament utilitza codi de MS-DOS. Es un sistema operatiu basat en un entorn gràfic, l'ús d'icones i del ratolí.
 • Windows NT 4.0

  Orientat cap al sistema operatiu gràfic i de negocis dissenyat per a treballar amb qualsevol ordinadors amb uniprocessador o multi-processador simètric.
 • Windows 98

  Aquest nou sistema és essencialment una actualtizació del Windows 95, i com aquesta versió és un producte híbrid entre els 16-bits i els 32-bits. Algunes de les millores van ser un millor suport pel AGP, controladors pel maquinari USB i suport per multiples monitors.
 • Windows 98 SE

  Aquesta versió incorporava algunes millores en vers l'anterior, importants correccions, l'actualtizació del Internet Explorer 4 per la següent versió (que era més ràpid i lleuger), suport per DVD i el Netmeeting 3.
  Una altre de les millores fou la possibilitat de compartir l'accès a internet entre varis ordinadors.
  Esta considerat per molts experts ( entre hackers i programadors) el millor sistema operatiu de windows.
 • Windows 2000

  Windows 2000
  Va ser posat a la venda l'any 2000 en 3 versions diferents: Windows 2000 profesional (per una estació de treball), windows 2000 server (per mode de connexió concurrent), per fer-se servir com a sistema de servidor de bases de dades, fitxers, compartició de connexió, etc.) i el Windows 2000 business server, un invent de microsoft per integrar SQL server, i microsoft exchange server i altres aplicaciones per entorns empresarials.
 • Windows Me

  Windows Me
  Com a principals millores té l'actualtizació del Internet Explorer a la versió 5.5, la inclusió del nou Windows Media Player 7 (pensat per competir amb el reproductor dominant Real Player) i l'existència del nou Windows Movie Maker, un senzill i fàcil editor de vídeo. Cal dir que tant l'IE 5.5 com el WMP7 estaven disponibles a la xarxa per descarregar gratuïtament per a versions anteriors del Windows.
  El canvi més important en vers versions anteriors fou la supressió total del mode real de MS-D
 • Windows XP

  Windows XP
  Windows XP és conegut per la seva estabilitat i la millora de l'eficiència en els versions 9x de Microsoft Windows. En ell es presenta un significatiu redisseny de la interfície gràfica d'usuari, un canvi que Microsoft ha promogut el com més fàcil d'utilitzar des de les versions anteriors de Windows. Una nova gestió de programari anomenada ensamblatge cara a cara, per evitar l'"infern DLL" que plagava versions anteriors de Windows 9x. És també la primera versió de Windows que util
 • Windows XP 64-bit Edition

  Incrementa el màxim de memòria RAM suportada pel sistema.
 • Windows Server 2003

  Millores per gestionar els entorns empresarials.
 • Windows XP Professional x64 Edition

  Només es pot intal·lar en arquitectures de processadors de 64 bits. El fet de treballar amb 64 bits, vol dir que permet adreçar 16 terabytes de memòria virtual en lloc del límit de 4 gigabytes per els sistemes 32 bits. Permet a través d'una astúcia del programari anomanada WoW (acrònim de Windows over Windows) fer córrer els programes de 32 bits sense pèrdua de rendiment.
 • Windows Fundamentals for Legacy PCs

  Orientat als clients lleugers.
 • Windows Vista

  Windows Vista
  Windows Vista té noves característiques, com un interfície gràfica renovada anomenada Windows Aero, millores en el sistema d'indexació, noves eines de creació multimèdia, noves característiques d'àudio, sub-sistemes d'impressió de gràfics... El Vista també vol intentar augmentar el nivell de comunicació entre màquines en una xarxa domèstica utilitzant tecnologia peer-to-peer, fent més fàcil compartir arxius, oferint més opcions de contrasenyes i mitjans digitals entre ordinadors i dispositius.
 • Windows Home Server

  Ofereix la possibilitat de compartir arxius comunament utilitzats com MP3s i vídeos, permet un servidor d'impressió centralitzat per facilitar el treball d'impressió a tots els usuaris de la xarxa...
 • Windows Server 2008

  Nou procés de reparació de sistemes NTFS (procés en segon pla que repara els arxius danyats), creació de sessions d'usuari en paral · lel (redueix temps d'espera en els Terminal Services i en la creació de sessions d'usuari a gran escala), tancament net de Serveis...
  Sistema d'arxius SMB2: de 30 a 40 vegades més ràpid l'accés als servidors multimèdia.
 • Windows 7 i Windows Server 2008 R2

  Windows 7 i Windows Server 2008 R2
  Es centra en el Windows, amb l'objectiu de ser totalment compatible amb les aplicacions i maquinari de les que Windows Vista ja és compatible.
 • Windows 8

  ???