Sistemes operatius

 • Period: to

  Primera generació

  En aquesta dècada apareixen els sistemes de processament per lots, on els treballs es reunien per grups o lots. Quan s'executava alguna tasca, aquesta tenia control total de la màquina. En acabar cada tasca, el control era retornat al sistema operatiu, el qual netejava, llegia i iniciava la següent tasca. Apareix el concepte de noms de fitxer del sistema per aconseguir independència d'informació.
 • Period: to

  Segona generació

  En aquesta generació es desenvolupen els sistemes compartits amb multiprogramació, en els quals s'utilitzen diversos processadors en un sol sistema, amb la finalitat d'incrementar el poder de processament de la màquina. El programa especificava tan sols que un arxiu havia de ser escrit en una unitat de cinta amb cert nombre de pistes i certa densitat.
 • IBM 701

  Els laboratoris d'investigació de General Motors posseeixen el crèdit d'haver estat els primers a posar en operació un sistema operatiu per a la seva IBM 701.
 • IBM 1401

  L'IBM 1401 era també usat freqüentment com a controlador perifèric off-line en moltes grans instal·lacions, tant de "Computació Científica" com de "Computació de Negoci"
 • IBM S/360

  Va ser la primera família d'ordinadors dissenyats per cobrir les aplicacions independentment del seu tamany o ambient (científic, comercial). En el disseny es va fer una clara distinció entre l'arquitectura i implementació, permetent a IBM treure una sèrie de models compatibles a preus diferents
 • Period: to

  Tercera generació

  Menor consum d'energia
  Apreciable reducció de l'espai
  Augment de fiabilitat
  teleprocés
  multiprogramació
  Renovació de perifèrics
  Minicomputadoras, no tan costoses i amb gran capacitat de processament. Algunes de les més populars van ser la PDP-8 i la PDP-11
  Es va calcular π (Nombre Pi) amb 500.000 decimalesjaz.
 • Period: to

  Cuarta generación

  Els sistemes operatius coneguts en l'època actual són els considerats sistemes de quarta generació. Amb l'ampliació de l'ús de xarxes de computadores i del processament en línia és possible accedir a ordinadors allunyades geogràficament a través de diversos tipus de terminals. Amb aquests sistemes operatius apareix el concepte de màquines virtuals, en el qual l'usuari no s'involucra amb el maquinari de l'ordinador amb la qual es vol connectar i en el seu lloc l'usuari observa o
 • Primera interfaç gràfica

  fue desarrollada por investigadores de Xerox Palo Alto Research Center (PARC) en los años 70. Esta investigación abre una nueva era informática.
  El primer ordenador personal que utiliza una interfaz gráfica moderna de usuario fue el Xerox Alto, desarrollado en 1973. No se trataba de un producto comercial y se destina principalmente para la investigación en las universidades.
 • Xerox Star 8080

  Aquest va ser el primer sistema completament integrat, inclòs les aplicacions d'escriptori i una interfície gràfica d'usuari. Era conegut com "Xerox Star", més tard anomenat "ViewPoint" i després de nou a cridar-se "GlobalView".
 • IBM PC

  El predecessor de les actuals computadores personals i progenitor de la plataforma IBM PC compatible, va ser llançat a l'agost de 1981. El model original va ser anomenat "IBM 5150". A causa de l'èxit de la IBM PC, El terme genèric PC es va convertir en alguna cosa comú per a totes les microordinadors compatibles amb l'especificació IBM .
 • Apple Lisa Office

  També coneguda com Lisa OS, que en aquest cas és l'abreviatura de l'Office System.Ha estat desenvolupat per Apple amb la intenció de ser un processador de documents de treball.
  Lamentablement aquest treball no ha triomfat, ja que va ser assassinat pel sistema operatiu Macintosh que era més assequible.
  Va haver-hi actualitzacions d'OS Lisa, com Lisa SO2 en 1983 i Lisa US 7/7 3,1 el 1984. Es va actualitzar el sistema en si, però no la interfície gràfica d'usuari.
 • Mac OS System 1.0

  Va ser la primera interfície gràfica del sistema operatiu desenvolupat per a Macintosh. Va tenir diverses característiques d'un sistema operatiu modern, ja que estava basat en finestres i icones. Les finestres poden ser arrossegades amb el ratolí i els arxius i carpetes poden ser copiats o arrossegats a una altra ubicació.
 • VisiCorp Visi On

  El VisiCorp va ser la primera interfície gràfica d'escriptori per al PC d'IBM. Aquest sistema es dirigia cap a les grans empreses i era excessivament car. L'GUI feia ús d'un ratolí, tenia incorporat un instal·lador, un sistema d'ajuda i no tenia icones
 • Windows 1.01

  Windows 1.0 és una gràfica de 16 bits de l'entorn operatiu posat en llibertat el 20 de novembre de 1985. Va ser el primer intent de Microsoft per executar diverses tasques a una interfície gràfica d'usuari basada en l'entorn operatiu a la plataforma PC.
 • Windows 2.1

  El 2.1x de Windows és una família de Microsoft Windows d'interfície gràfica d'usuari basada en entorns operatius.
  En menys d'un any després del llançament de Windows 2.0, Windows / 286 2.1 i Windows / 386 2.1 van ser posats en llibertat el 27 de maig de a 1988.
 • Period: to

  Cinquena generació

 • Windows 3.0

  Windows 3.0 es la tercera versión de Microsoft Windows, y salió el 22 de mayo de 1990. Se convirtió en el primer gran éxito de la versión de Windows y un poderoso competidor contra Apple Macintosh y el Commodore Amiga, en la inglesa. Fue sucedido por el de Windows 3.1.
 • Windows for Workgroups 3.11

  Windows for Workgroups 3.11 (originalment code name Snowball) va ser posat en llibertat al novembre de 1993. Aquest va suportar accés a arxius de 32 bits, 32 bits de xarxa redirectores, i l'arxiu de memòria cau VCACHE.386, compartida entre ells. La manera d'execució estàndard del nucli de Windows es va suspendre a Windows for Workgroups 3.11.
 • Windows NT 3.5

  Windows NT 3.5 és la segona versió del sistema operatiu Microsoft Windows NT. Va ser posat en llibertat el 21 de setembre de a 1994.
  Un dels principals objectius durant Windows NT 3.5 's per al desenvolupament, és augmentar la velocitat del sistema operatiu, com a resultat, el projecte va rebre el nom clau "Daytona", en referència a la Daytona International Speedway a Daytona Beach, Florida.
 • Windows 95

  Windows 95 va ser una orientada cap al consumidor d'interfície gràfica d'usuari basada en sistema operatiu. Va ser posat en llibertat el 24 d'agost de 1995 per Microsoft, i va ser una important progressió de l'empresa de productes anteriors de Windows. Durant el desenvolupament es refereix a com Windows 4.0 pel codi intern de Chicago.
 • Windows 98

  Windows 98 (codename Memphis i abans conegut com Windows 97) és un sistema operatiu gràfic publicat el 25 de juny de 1998 per Microsoft i el successor de Windows 95. Igual que el seu predecessor, és un híbrid 16 bits / 32 bits monolític producte basat en MS-DOS.
 • Windows 2000

  Windows 2000 (també conegut com Win2K) és un interrumpible, gràfic i de negocis orientats cap al sistema operatiu que va ser dissenyat per treballar amb qualsevol de monoprocessador simètric o multi-processador de 32 bits Intel x86 ordinadors. És part de la línia de Microsoft Windows NT de sistemes operatius i va ser posat en llibertat el 17 de febrer del 2000.
 • Windows XP

  Windows XP va ser posat en llibertat el 25 d'octubre de 2001, i més de 400 milions de còpies estan en ús, d'acord amb una estimació de gener 2006 per un analista d'IDC. És succeït per Windows Vista, que va ser posat en llibertat els clients de llicència per volum el 8 de novembre de 2006, ia tot el món per al públic en general el 30 de gener del 2007.
 • Windows Vista

  Windows Vista és una línia gràfica dels sistemes operatius utilitzats en els ordinadors personals, incloses les de la llar i de negoci d'escriptori, ordinadors portàtils, Tablet PC i centres multimèdia. Abans de la seva anunci el 22 de juliol de 2005, Windows Vista va ser conegut pel seu codi "Longhorn".
 • Windows 7

  Windows 7, en versió de prova, està sent baixat per milers d'internautes. Encara que oficialment sortirà a finals d'aquest any, les primeres impressions del successor de Vista són positives.
 • Windows 10

  Windows 10 és el darrer i actual sistema operatiu desenvolupat per Microsoft com a part de la família de sistemes operatius Windows NT.6 Va ser oficialment rebut oficialment el setembre de 2014, seguit per una breu presentació de demostració en la conferència Build 2014. Va entrar fase beta de prova a l'octubre de 2014 i va ser llançat al públic en general el 29 de juliol de 2015.7